Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

MİSYONER   TIP  DOKTORLARI

 

Herhangi bir ideolojinin, felsefenin ya da bir dinin yayılmasını sağlayanlar, genellikle o dinin taraftarlarıdır. Herkesin çok iyi bildiği gibi misyonerlik kavramı pek çok dinde bulunmaktadır. Misyonerler ülke ülke gezip kendi dinlerini anlatan, taraftar toplamaya ve her ülkede örgütlenmeye çalışan kişilerdir. Misyonerlerin asıl amaçları bağlı oldukları dinin kültürünü, düşünce hayatına etkilerini ve hayata bakış açısını insanlara anlatmak ve kendileri gibi düşünen, değerlendiren, yargılayan insanlar oluşturmaktır. Nitekim bu gibi insanlar daha sonra etkisi altına girdikleri dinin gerçek bağlıları arasına katılacaklardır.

 

Misyonerler araştırılınca bunların her meslekten, farklı eğitim almış kişilerden olabildiklerini görürüz. Bunun için güçlü bir bilimsel geçmişe, yüksek bir kültüre ihtiyaç yoktur. İşte bunun için misyoner olarak seçilen kişiler çok önemlidir. Çünkü misyonerliğin özünü seçilen kişilerdeki isabetlilik oluşturur. Öyle kişiler seçilmelidir ki gerek maddi gerekse manevi yönden bu dine çok büyük bir desteği olabilsin, ileride insanları üzerinde o da etkili olabilsin ve geniş kitlelere hitap edebilsin.

Anna Dengel  1892 – 1980

Uzun yıllar Hindistan’da çalıştı ve 1925 yılında Misyoner Kadın Doktorlar Tarikatı’nı kurdu.

 

Dinini yayabilmek için misyonerler, özel okullar, hastaneler, kütüphaneler, yabancı dil öğretim merkezleri, sığınma evleri, öksüz yurtları ve pansiyonlar kurarak fakir ailelere, kimsesiz çocuklara maddi yardımlar yaparak kitap, broşür, dergi basıp dağıtarak ve çeşitli sanat etkinlikleri göstererek amaçlarını gerçekleştirmeye çalışmaktadırlar. Bu yüzden görevli olan misyoneri bazen bir doktor, bazen bir hemşire, bazen bir öğretmen, bazen bir barış gönüllüsü, bazen bir asker, bazen herkesin yardımına koşan bir eleman olarak görebilirsiniz. 

Frans Hemerijckx 1902 – 1969

1906’da Hindistan’da ve 1941’de Kongo’da Lepra Polikliniği kurdu.

 

Joseph Damien de Veuster  1840 – 1889

Aslında hekim olmayan Peder Damien, Sandviç Adaları topluluğunda küçük bir ada olan Molokay’da lepra hastalarını korumuş ve bakımlarını yapmıştır. Ada halkı tarafından aziz ilan edilmiştir.    

 

                  

                               

Lilian Mary Grandin 1876 – 1924

Oftalmoloji ve Kadın-Doğum eğitimini aldıktan sonra Çin’e misyoner doktor olarak gitmiş ve Çin’de dört sene çalışıp, I.Dünya Savaşı nedeniyle İngiltere’ye geri dönmüştür. 1920’de tekrar görevinin başına dönmüş ve 1924’te tifodan hayatını kaybetmiştir.

 

 

Albert Schweitzer 1875 – 1965

Strasburg’da ilahiyat ve müzik eğitimi aldıktan sonra, Paris’te Tıp Fakültesini bitirip, 1905 yılında misyoner hekim olarak Afrika’nın ekvator bölgesine gitmiştir. Lambarene’de halkın yararlanması için örnek bir hastane kurmuştur. İnsancıl davranışlarından dolayı 1952 yılında Nobel Barış Ödülü’nü almaya hak kazanmıştır.

 

Hekimliğinin yanında usta bir org virtüözü ve besteci olan Schweitzer, Bach’ın eserlerini zamanının en iyi yorumlayıcısı olmuştur. 

 

                                                 Monaco’da çıkan siyah renk esesi