Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

MIETTEITÄ PIRATISMISTA

Onko se edes varkautta kopioida CD:itä???

Kyllä se on!! Monen on vaikea tätä käsittää. On aivan sama missä vaiheessa omaisuuden kulkua varkaus tapahtuu, se on silti sitä! Miten niin, joku kysyy??
Jos otat rahan toisen taskusta johon on juuri laitettu levymyynnistä saatua tuloa, lienee selvää että se on varkaus?!?! Pitäisi ainakin olla selvää.
Luvattomassa kopioinnissa se varkaus tapahtuu siten että se "raha" varastetaan jo ennen kuin se tulee sen laillisen omistajan taskuun. Eli äänitteen kustantajalta, joka on usein investoinut isojakin summia äänitteeseen, jää saamatta tuloa. Mitä siitä sitten seuraa, myöhempänä lisää.
Suomessa on voimassa oleva, ja tiukka, tekijänoikeuslaki joka hyvin yksiselitteisesti kieltää kopioinnin. Kukaan ei liene nosta meteliä siitä jos itse ostamasi äänitteen kopioit toiseen formaattiin OMAA käyttöä varten. Mutta jos kopioit kaverille, tai alat tehtailemaan isompia määriä, syyllistyt tekijänoikeus rikokseen!! Siitä on jo tuomioita langetettu, eivätkä ne sakot ja korvauksetkaan ole olleet ihan pieniä.

Mikä siinä CD:ssä oikein maksaa???

Vähän taustaa ensin, jotta ymmärretään loppulauseke:

Jos mietitte sitä mikä CD:ssä maksaa, miettikääpä studiokuluja! Ne voivat olla varsin mittavat, kuitenkin tapauskohtaisesti vaihtelevat. Tuntihinta studiossa saattaa olla 50- 90 euroa/tunti aivan helposti!! Miksikö niin kallista?? Ne laitteet maksavat miljoonia ja vielä vähintään yksi kundi töissä koko ajan. Laitteet on maksettava ja pitää jäädä vielä palkkoihin, ym. maksuihin yhtiön pussinpohjalle.

Teknisesti kunnollisen äänitteen nauhoitus saattaa viedä muutamasta päivästä (tooosi nopea aikataulu) viikkoihin, suuressa maailmassa jopa kuukausia. Laskekaa siitä kuluja.. Se tekee keskimääräisesti 3000-10.000 Euroa helposti (Minimissäänkin) pelkkiin studiokuluihin vaikka puhutaankin "vain" esim. marginaalimusan teosta joissa painos määrä saattaa olla vaikkapa vain 500 kpl!!! Eikä se 10.000 euroa ole edes vielä mikään summa kun tehdään "main streamia". Toki saahan äänitteen tehtyä kotonakin tosi halvalla, mutta en usko että kuuntelija siitä paljoa nauttii. Ei sellainen äänite ketään palvele!!

Lisäksi tulevat äänitteen ns. masterointikulut jossa se käsitellään "kelvolliseksi" CD-tehtaalle painettavaksi. Tämä maksaa jossain 1000-2000 Euron välillä. Lisäksi tietysti CD tehtaan ottama hinta/ painettu CD. TEOSTO- kulut 3-400 Euroa noin suurin piirtein. Lisäksi kansien suunnittelusta aiheutuu kustannuksia, ja markkinointiakin olisi järjesteltävä.. ALV:kin olisi myös maksettava muiden verojen lisäksi.. Levytukku ottaa omansa välistä, vähittäismyyjä ottaa omansa. Tietenkin, sillä leipätyökseenhän nämä sitä tekevät eivätkä suinkaan vapaaehtoistyönä!
Alkaako houkutella levymogulin ura??? Helppoa rahaa??? Hah, tuskin... Edes ilman piratismia.

Ja nyt ei edes puhuta siitä työmäärästä jonka muusikot tekevät, kenties kuukausia kestävää treenausta ja suunnittelua & sovituksia jne. JOS sitä hommaa tehdään vielä leipätyönä, ei se paljoa naurata! Jos ei naurata harrastajaakaan edes!! Siinä ei todellakaan pääse edes bensarahoille treenimatkojen osalta. Välillä sitä kyllä pohtii että miksi hitossa pitää sitten tehdä tätä?? Ja nykyisin yhä enemmän..

Yhden esim. rautalanka-CD:n kustannukset saattavat siis helposti yltää 5-6000 (10-12 euroa/kpl/netto) euroon MINIMISSÄÄNKIN!! Niin, voihan sen halvemmallakin tehdä mutta... jos halutaan laatua, se ei ole ilmaista!!!! Edes tekijälle!!!!

Piratismin seuraukset

Pahin vaikutus piratismilla on pienille firmoille tai omakustanteiden tekijöille jotka tekevät pieniä painoksia usein pienille, mutta sitäkin innokkaammille ryhmille! Jos 100 myydään ja 300 kpl tehdään laittomia kopioita, alkaa olla pienellä kustantajalla (tai bändillä) se tilanne että pahimmillaan joutuu itse maksamaan suuriakin summia siitä että toiset saavat kuunnella k.o musaa. Ja sitä muuten ei viitsi kovin montaa kertaa kokeilla kukaan. Toiminta loppuu kuin linnunlaulu auringon pimennyksen sattuessa..

Äkkiähän se laiton kopiomäärä paisuu kun joku tekee kopion parille parhaimmalle kamulle, jotka taas tekevät parille kamulle jne... Lumipalloefekti...

Seurauksenahan on se että tarjonta supistuu kun kukaan ei viitsi tehdä tappiolla mitään. Onkin hieman yllättävää että nämä ns. marginaalimusan ( kuten rautalanka) fanit tuntuvat olevan niitä innokkaimpia kopioijia?!?! Aika lyhytnäköistä toimintaa..
Alkaa jäädä jossain vaiheessa pää vetävän käteen, mutta ainahan sitä voi sitten itse perustaa bändin, vai mitä?!?
Tämä ilmiö selkeästi kasvanut ihan muutaman vuoden sisällä kun polttavat CD:t ja CD-romppu asemat ovat yleistyneet.

Kokonaan toinen asia on sitten ne jotka tekevät isommissa määrin melkein aidon näköisiä kopioita, mutta usein "onneksi" nämä keskittyvät siihen "main streamiin", toki poikkeuksiakin on.

Tiedän valitettavasti myös tapauksen jossa tilaisuuden järjestäjä on salaa äänittänyt ilmeisesti PA:sta bändin keikan ja sitten painanut siitä CD-R:lle ison kasan... k.o tilaisuuden järjestäjän onneksi hän asuu toisessa maassa.
Uskomattoman törkeää!!! No, onhan bootleggejä tehty kautta aikojen, mutta yleensä kyseessä on ollut joku yleisön seassa oleva veijari.

Isommatkin firmat kärsivät tappioita, mutta ne eivät ihan niin helpolla mene nurin kuin pienet pajat, mutta jo nyt on nähtävissä piratismin vaikutukset niidenkin toiminnassa. Mariah Carey ostettiin ulos sopimuksestaan, David Bowie joutui saman kohtalon uhriksi, vain joitain mainitakseni! Vaihtoehdot alkavat supistua ja se on mielestäni ikävä asia aikana jolloin tuhat radioasemaa soittaa samaa kymmentä biisiä päivät pääksytysten!!

Jo nyt kuulee puhuttavan että "kun ei nykyään tehdä enää kunnon musaa".. Ja samat hemmot usein ovat niitä jotka polttavat CD-kopioita päivät pääksytysten.. Sama kuin pissisi housuun, ensin lämmittää mutta vilu tulee ennemmin tai myöhemmin..

t. Huolestunut harrastelija-muusikko

Takaisin