Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
gi ut egen cd/vinyl


Her kommer noen gode råd for hvordan man gir ut egen cd/vinyl. Denne siden er lagd for deg som ikke vet så mye om hvordan man faktisk gjør dette. Jeg er langt ifra en ekspert på området, men det jeg vet til nå er at det er utrolig vanskelig å få hjelp til slikt arbeid. Jeg vil anbefale deg å gi ut vinyl, siden dette er billigere (og kulere). Lignende sider som denne:
Myke Droner
Indiecentre

Støtte
Søk over alt og om nok penger. Ved utgivelsen av Perfume søkte Quest om 5000 fra Fjell kommune (oppvekstetaten) og 5000 fra solofondet, vi fikk 10000 samlet, og burde søkt om mer. Både fordi det kostet oss mye mer, og fordi kommunen sitter med penger som skal bevilges til slikt formål. Søknaden må være ordentlig skrevet, gjerne med avisomtale vedlagt, presseskriv vedlagt og demo (et stort pluss om denne foreligger som en cd). Husk også bilder av bandet/deg, gjerne tatt live.
Gramart
Solofondet

Innspilling
Det finnes utrolig mange måter å spille inn på. Man kan spille inn på harddisk, minidisk, d.a.t., analog tape, diktafon osv. Du kan spille inn live fra konsert, øvingslokale eller hjemme i stuen. Personlig har jeg stor sans for utgivelser som bærer preg av lo-fi innspilling, andre liker et lydbilde som er mer hi-fi. Disse går gjerne i studio. Her får man ofte det man betaler for. God lyd i dyrt studio, dårligere i billig. Ikke betal massevis fordi du vil i et studio med utallige fasiliteter. I starten har du nok med å få tid til å spille inn det obligatoriske. Alle effekter og lignende som du gjerne vil feste til lydbildet er ofte tidkrevende, vanskelig å få riktig og fremfor alt: det som tar tid koster penger.

De fleste mindre kjente band leier tid i et studio med lydmann på kjøpet, og spiller inn og mikser materialet i det studioet. Det kan nemlig være lurt å mastre innspillingen i et dyrt studio til slutt. Det man bør kreve om man betaler for studiotid er at lydtekniker/produser (whatever) er en fornuftig person som lar dere bestemme, har tilgang til kaffetrakter, som er punktlig, som har gode vitser og som prater mens han/hun jobber. Det verste er teknikere som bruker tre kvarter på å rulle noen kabler, sjekke ut et dataprogram eller hva som helst, uten at de sier hva de holder på med, og du sitter der og vet at dette koster penger. Men om det viser seg at de gjør jobben sin, så ikke forstyrr!

Kjøp en digital portastudio, da har du full kontroll og cd-kvalitet.

En meget god link for de som ønsker å spille inn selv: homerecording.com

Innspilling på data

Tascam-fire-spors (digital)

Cover /trykkfilmer
Har du tilgang til data m/scanner og har eller kan få tak i gode grafikk-program, kan man gjøre dette selv. Om man sender råmateriale som f.eks. bilder og andre forslag til hva man vil ha med på coveret, til Lindberg Lyd AS, Unidisc, Masterhuset eller AudiDisc, tar de seg godt betalt for å scanne eller på annen måte bearbeide dine bilder og slikt. For å trykke cover i stort antall, må man lage såkalte trykkfilmer. Dette er ganske dyre greier, men ikke til å komme utenom. Velger man sort/hvitt cover, trenger man bare en type trykkfilm for selve trykkingen (men gjerne flere trykkfilmer pga alle sidene i coveret). Velger man cover med farge, trenger man flere trykkfilmer.

Mail fra Vegard b. Havdal om trykkfilmer

Mastring
Etter at alle låtene er spilt inn, og man sitter med mange ferdig miksede låter i fanget, er det tid for å sette dette sammen til et album. Det som da ofte er lurt er å få låtmaterialet mastret. For å si det enkelt så skal man med mastringen skape en jevn og passende lyd på platen ved å tilpasse f.eks. volum og eq, plassere låtene i riktig rekkefølge og fremfor alt programmere når de forskjellige låtene starter. Her kan det være lurt å ringe litt rundt og gjerne sette av et par timer i et av de bedre studioene i området. Når man mastrer jobber man med to spor: høyre og venstre høytaler. Dette er sisste mulighet man har til å gjøre noe med lyden på en hel låt. Merk! Under denne prosessen er det for sent å begynne å klage på den bassen som er for dominerende i lydbildet, hvert instrument ble behandlet under miksingen, ved mastring gir man låter mer/mindre av utvalgte frekvenser i lydbildet. Det normale er at man til slutt spiller inn det ferdige albumet på en DAT-kassett/CD-R plate. Denne sendes videre til trykking.

Trykking
Under avsnittet om cover/trykkfilmer ble det forklart det meste om trykking av cover. Det jeg ikke har tatt opp, er trykking av selve cd'en (sjekk ut AudioDisc i Sverige om du har vinyl-planer). Når trykkeriet mottar DAT-kassetten eller CD-R-platen til trykking, blir det først lagd en glassmaster eller glass-cd. Det er denne man bruker til selve trykkingen av cd'en.

Når man ringer rundt/surfer på internett til de forskjellige trykkeriene i Norge og Skandinavia kan det være verdt å nevne at prisene oftest er oppgitt uten moms, og at man derfor må plusse på ca 23 %. Sjekk ut de forskjellige prisene på såkalte pakker med alt inkludert (startkostnader, trykkfilmer, glassmaster, x anntall cover og cd'er), og ring/e-mail trykkeriene om det du lurer på, eller for å få tilsendt prisliste og slikt. Det er vanlig at man kan regne med 10 % fler eller færre cd'er enn det man bestillte.

Man må også sende inn et skjema til nordic copyright bureau (TONO), hvor man bekrefter at man ikke har spillt inn noen låter av andre artister - coverlåter. Først når trykkeriet mottar bekreftelsen fra dem om at alt er ok, er trykkeriet i gang med produksjon av CD'en din.
Audio.Media
AudiDisc
Skala Musikk Service
Lydmuren AS
Lindberg Lyd AS
Masterhuset
http://www.pvtnet.cz/www/gramofonove/

Distribusjon

Det er mulig å få en avtale med et selskap som kan distribuere platene dine for deg, men da tar de selvsagt også betalt for det. Pluss at deres merke gjerne skal være synlig på coveret.

Det er også fult mulig å distribuere selv ved å sende album rundt til butikker (og helst prøve å få dem til å sette platen f.eks. på disken med tilhørende plakat). Da er det vanlig at avtalen er at butikken selger på komisjon. Det vil si at de kvitterer for å ha mottatt f.eks. 10 stk. CD'er (Husk: stempel, dato, signatur), og etter en viss tid har de solgt noen av disse, og du får 50% av utsalgsprisen ved å sende dem en regning/faktura på gjeldende beløp. Internett kan også være egnet som markedsplass.

Plateselskap

Så var det denne platekontrakten da...

For å ta det enkelt: Du må sende en pakke gjerne med video, presseskriv, bilder, demo (CD), presseomtale og et høflig brev der du forklarer hvorfor du er den rette til å bli signet til dette selskapet. Mer vet jeg ikke...

Når du skal prøve å få platekontrakt, kan du først tenke gjennom følgende:

  • Hvilke plateselskap gir ut denne type musikk?
  • Hvem lager jeg musikk for?
  • Med profesjonell reklame, hvor mange album kan jeg selge?
  • Hvem liker denne type musikk?
  • Hvor stort marked er det for denne type musikk?
  • Hva skjer om et plateselskap trykker opp 5000 stk. plater og selger 300 stk.?
  • Hvorfor trenger jeg et plateselskap?
BeverlyBrothers Recording Company
Vi er ikke registrert i Brønnøysundsregisteret, og det vi tjener på salg av CD'er er så lite at det ikke er noen fare for at vi må betale skatt av det. Grensen for intekter man ikke trenger skatte av (det som blir betegnet som hobby-prosjekt) er vel 10.000,- i året Skattesjefen kan sende deg info om slikt. Ring til ligningskontoret og spør.
Smalltown Supersound
Myke Droner
Krank
Apartment
Runegrammofon

Siden er laget av André Algrøy
Mail meg