Once saved, always saved?

                      Iov 4: 13-21
                                13. In clipa când vedeniile de noapte frământă gândul,
                                      când oamenii sunt cufundaţi într-un somn adânc,
                                14. m-a apucat groaza şi spaima, şi toate oasele mi-au tremurat.
                               15. Un duh a trecut pe lângă mine ... tot părul mi s-a zbârlit ca ariciul ...
                               16. Un chip cu o înfăţişare necunoscută era înaintea ochilor mei.
                                     Şi am auzit un glas care şoptea încetişor:
                               17. "Fi-va omul fără vină înaintea lui Dumnezeu?
                                     Fi-va el curat înaintea Celui ce l-a făcut?
                               18. Dacă n'are încredere Dumnezeu nici în slujitorii Săi,
                                    dacă găseşte El greşeli chiar şi la îngerii Săi,
                              19. cu cât mai mult la cei ce locuesc în case de lut,
                                    care îşi trag obârşia din ţărână, şi pot fi zdrobiţi ca un vierme!
                              20. De dimineaţă până seara sunt zdrobiţi,
                                    pier pentru totdeauna, şi nimeni nu ia seama la ei.
                              21. Li se taie firul vieţii: mor, şi tot n'au căpătat înţelepciunea!"
        Iov este cartea din Biblie care cuprinde în ea toate doctrinele adevăratei biserici creştine, toată "ştiinţa mântuirii", cum ar zice E.G. White (Faptele Apostolilor, Cap.45, pag. 422, Ed Sfânta Speranţă, Loma Linda , CA), tot ceea ce este necesar pentru om ca să fie mântuit. Sunt multe ştiinţe, spre exemplu chimia, fizica, matematica, anatomia, etc. Dar ştiinţa ştiinţelor este ştiinţa mântuirii pentru că ea merge cu înţelegerea dincolo de ceea ce simţurile noastre şi instrumentele noastre ajutătoare pot să ne poarte. Ştiinţa mântuirii vorbeşte despre lucrurile veşniciei. "Marto, Marto", spune Domnul Isus, "pentru multe lucruri te îngrijorezi şi te frămânţi tu, dar un singur lucru trebuieşte." Luca11: 41.
        Acest Iov, posibil strănepotul lui Avraam prin fratele său Nahor, rămas în Caldeea, (vezi Iov1: 1; Geneza22: 20-21) era un om neprihănit înaintea lui Dumnezeu şi a oamenilor. În pasajul biblic menţionat, unul din prietenii săi povesteşte experienţa avută în timpul unei nopţi... Un duh cu o figură necunoscută, a apărut înaintea lui şi, fără să ţină seama că omul s-a speriat, a început să-i vorbească. Acel duh care trezeşte groaza în oameni nu este altcineva decât Satana. În cele spuse de duh lui Elifaz din Teman, şi pe care acesta le povestea acum lui Iov, sunt multe din doctrinele diavolului dar, cu această ocazie, aş dori să ne oprim doar la două din ele.
        Satana îl acuză pe Dumnezeu că a stabilit legi aspre, reguli de vieţuire dure pentru toate fiinţele create de El, legi pe care nimeni nu le poate ţine. Iată versetele din Biblie aşa cum le reproduce Elifaz: (v.18, 19) "... dacă găseşte El greşeli chiar şi la îngerii Săi, cu cât mai mult la cei ce locuesc în case de lut, care îşi trag obârşia din ţărână ..." În alte cuvinte, dacă îngerii, care sunt mult superiori oamenilor în putere şi înţelepciune, nu pot păzi cele zece porunci date de Dumnezeu, cu atât mai puţin, spune Satana, voi care sunteţi atât de limitaţi, voi care sunteţi făcuţi din ţărână. Aceste porunci sunt prea aspre, prea grele ca să poată fi ţinute. Aceasta ar fi o primă idee.
        A doua acuzaţie pe care o aduce Satana lui Dumnezeu este că Dumnezeu nu ne iubeşte. Vorbind despre oameni în versetul 20, el spune: "De dimineaţă până seara sunt zdrobiţi, pier pentru totdeauna, şi nimeni nu ia seama la ei". Cu alte cuvinte nimănui nu-i pasă de suferinţele omului, nu-i pasă că omul moare şi încă după o viaţă chinuită, plină de suferinţe.
        La acuzaţia că Dumnezeu nu iubeste fiinţa umană, este suficient să ne amintim de Ioan 3: 16: "Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţă veşnică." Isus Hristos a lăsat slava cerească şi a venit jos, pe Pământ. A luat trup ca al nostru, a trăit în condiţiile de viaţă în care trăim noi, dar necălcând niciuna din porunci, deci fără păcat. A făcut mult bine oamenilor din timpul acela ca apoi să fie lovit, chinuit, omorât. Şi încă moarte de cruce! Prin aceasta El, Cel nevinovat, a plătit "ca un miel de jertfă", cu sângele Său, cu viaţa Sa pentru păcatele noastre. El a primit moartea care ni se cuvine nouă. Nici o fiinţă care păcătueşte, călcând deci poruncile lui Dumnezeu (căci păcat este, în primul rând, călcarea legilor lui Dumnezeu, 1Ioan3: 4), nu poate să locuiască vreodată în apropierea unui Dumnezeu neprihănit şi iubitor precum şi a îngerilor necăzuţi, într-o lume a iubirii, a ordinei şi armoniei. De aceea "plata păcatului este moartea" (Romani 6: 23, Ezechiel 18: 20) Prin moartea Lui, Cel fără vină, am primit noi, cei vinovaţi, posibilitatea de a fi iertaţi şi a avea din nou acces la viaţa veşnică în tovărăşia fiinţelor cereşti şi a Tatălui. Iertarea păcatelor oamenilor prin jertfa Lui înlocuitoare, ne oferă nouă, o nouă şansă de alegere: vrem să trăim ca mai înainte de a cunoaşte aceste adevăruri ori, alegem să ducem o viaţă în ascultare de Dumnezeu aşa cum a cerut Dumnezeu de la început primilor noştri părinţi Adam si Eva.
      Pentru răzvrătire şi neascultare, Satana şi o treime din îngeri au fost aruncaţi pe pământ şi nu li s-a mai ingăduit să se întoarcă în ceruri. În Ezechiel 28: 16, Dumnezeu spune lui Satana: " ... ai păcătuit; de aceea te-am aruncat de pe muntele lui Dumnezeu, şi te nimicesc, heruvim ocrotitor ..." Şi în versetul 18, adaugă: " .. Prin mulţimea nelegiuirilor tale, .. ai spurcat locaşurile sfinte; de aceea, scot din mijlocul tău un foc, care te mistue, şi te prefac în cenuşă pe pământ." Iar în Apoc.12: 9 stă scris: " .. Satana, acela care înşeală întreaga lume, a fost aruncat pe pământ; şi împreună cu el au fost aruncaţi şi îngerii lui." În versetul patru; " Cu coada trăgea după el a treia parte din stelele cerului, şi le arunca pe pământ." Dacă, deci, îngeri au fost izgoniţi din ceruri pentru aceste motive, am putea noi, oamenii, pentru aceleaşi motive: răzvrătire şi neascultare, să fim primiţi în ceruri?
       Mă mai întreb: după o atât de mare jertfă şi dragoste arătată nouă de către Isus Hristos, Domnul nostru, putem noi să rămânem indiferenţi şi să continuăm să vieţuim în neascultare, în păcat, aşa ca până acum? Ori putem noi să credem că, dacă am acceptat cândva iertarea de păcate, în jertfa Domnului Isus, prin botez, suntem liberi să fim iarăşi neascultători, călcători ai voii Tatălui nostru ceresc? Nu facem noi jertfa Lui inutilă în dreptul nostru?
        Bătrânul Ioan, ucenicul iubit al Domnului Isus ne spune: "Copilaşilor, vă scriu ca să nu păcătuiţi. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihănit. El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale intregii lumi." 1Ioan2:1, 2. Uimitor cum intreaga lume creştină protestantă, contemplând probabil şi acest verset din Sfânta Scriptură, gândeşte că odată botezat, deci iertat prin jertfa lui Isus, putem deacum să păcătuim pentru că Dumnezeu este bun şi ne va ierta, indiferent de păcatele ce le facem. Cu alte cuvinte cele zece porunci nu mai au importanţă. Sau, aşa cum spune sloganul, odată iertat, pentru totdeauna iertat. Pot să păcătuesc fără grije, Dumnezeu tot mă va ierta pentru că m-am botezat, am acceptat pe Isus ca Mântuitor, ca jertfă pentru păcatele mele. Dar oare numai ei gândesc astfel? Oare adventiştii de ziua a şaptea, când păcătuesc cu bună ştiinţă odată şi apoi încă odată, nu speră ei că vor fi oricum iertaţi pentru că Dumnezeu este bun?
        Să cercetăm Scriptura, fără prejudecăţi şi să vedem ce spune Cuvântul Domnului.

Păcat împotriva Duhului Sfânt.

        1Ioan 5: 16 "Dacă vede cineva pe fratele său săvârşind un păcat care nu duce la moarte, să se roage; şi Dumnezeu îi va da viaţa, pentru cei ce n'au săvârşit un păcat care duce la moarte. Este un păcat care duce la moarte; nu-i zic să se roage pentru păcatul acela. Orice nelegiuire este un păcat dar nu este un păcat care duce la moarte".
        Iată deja o problemă pentru cei botezaţi care consideră că odată iertaţi sunt pentru totdeauna iertaţi şi că, prin urmare, se poate să păcătuim căci nu ne pierdem mântuirea. Există deci, conform Sfintelor Scripturi, un păcat pe care, dacă un credincios îl comite, nu i se va ierta.
        Să privim şi alte pasaje ale Scripturii; Evrei 10: 26, 27 "Căci, dacă păcătuim cu voia, după ce am primit cunoştinţa adevărului, nu mai rămâne nici o jertfă pentru păcate, ... " Traducerea românească a acestui verset a omis un cuvânt ce se găseşte în originalul scris în limba greacă: cuvântul mereu. Căci dacă păcătuim mereu cu voie ... În limba Engleză, spre ex. în versiunea NIV găsim scris "If we deliberately keep on sinning after we have received the knowledge ..." adică, chiar şi după botez, dacă continuăm să tot păcătuim cu voia, traducere care sună mai aproape de original, nu mai rămâne nici o jertfă pentru iertare.
        Încă un citat: Faptele Apostolilor 7: 51 "Voi totdeauna vă împotriviţi Duhului Sfânt". Orişicine, încă înainte de a face un păcat, chiar în momentul când e pe punctul de a comite un păcat, aude şoapta Duhului Sfânt care îi spune că nu este bine, nu trebue făcut acel lucru. Dacă nu urmăm acea delicată voce, pe care adesea o numim a conştiinţei, şi continuăm să facem cu bună ştiinţă păcat după păcat, după un timp acel glas nu se va mai auzi. Este Duhul Sfânt care, la un moment dat, urmare a continuei păcătuiri cu voia, ne părăseşte. Dacă în mod repetat nu vrei să-L asculţi, într-o bună zi nu-L vei mai auzi. Inima îţi este oricum împietrită în felul tău de a fi. Este stilul tău de viaţă şi Duhul Sfânt va înceta să te mai îndemne fără folos, te părăseşte.
        Ascultaţi cum tratează Domnul Isus personal această problemă. Matei12: 31, 32. "De aceea vă spun: Orice păcat şi orice hulă vor fi iertate oamenilor; dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată. Oricine va vorbi împotriva Fiului omului, va fi iertat; dar oricine va vorbi împotriva Duhului Sfânt, nu va fi iertat nici în veacul acesta, nici în veacul viitor". Remarcăm două idei aici: întâi Domnul vorbeşte despre păcat şi hulă apoi, vorbeşte despre hula împotriva Duhului Sfânt. Pentru a înţelege ce vrea Domnul Isus să ne spună trebuie să citim ceea ce însuşi Domnul a citit când era în trup ca al nostru, aici, pe pământ. Numeri 15: 30, 31 "Dar dacă cineva, fie băştinaş fie străin, păcătuieşte cu voie, huleşte pe Domnul: acela va fi nimicit din mijlocul poporului său, căci a nesocotit cuvântul Domnului, şi a călcat porunca Lui ..." Deci păcat cu voia = hulă, conform definiţiei Bibliei. În tot serviciul simbolic al jertfelor aduse de poporul evreu la Sanctuar, se vorbeşte despre aducerea unui miel ori al unui alt animal, fără cusur, ca jertfă pentru păcate fără voie. Într-un singur loc, Levitic 6: 1-7 se vorbeşte despre jertfe pentru păcate făcute cu voia, adică în cunoştinţă de cauză. Această dispropoţie, în învăţătura dată poporului Israel, a fost în mod inteţionat creată deoarece Dumnezeu cunoştea înclinaţia omenească de a căuta întotdeauna o cale prin care să lucreze nebuneşte, riscând pierderea vieţii veşnice.
        Pentru păcatul făcut fără voie, păcătosul pocăit, aducea la Templu animalul de jertfă, îşi punea mâinile pe capul mielului şi îşi mărturisea păcatul. Astfel, în mod simbolic, păcatul omului trecea asupra animalului de jertfă. Apoi, cu mâna lui omora animalul. Levitic 4: 27-29 "Dacă cineva din poporul de rând a păcătuit fără voie, făcând împotriva uneia din poruncile Domnului lucruri care nu trebuiesc făcute şi s-a făcut astfel vinovat, şi ajunge să descopere păcatul pe care l-a făcut, să aducă jertfă o iadă fără cusur, pentru păcatul pe care l-a făcut. Să-şi pună mâna pe capul jertfei de ispăşire, şi s-o junghie în locul unde se junghie arderile de tot". În continuare, preotul lua sângele animalului jertfit pentru păcătos şi făcea ispăşirea pentru păcatul făptuit fără voie şi astfel păcatul îi era iertat. Animalul jertfit pentru păcat era un simbol al adevăratei jertfe pentru păcat, Domnul Isus Hristos pe crucea de la Golgota. Lucrarea de ispăşire pe care o făcea preotul la Templu cu sângele animalului jertfit de păcătosul pocăit, era deasemeni, simbol al adevăratului Preot, Domnul Isus care mijloceşte la tronul lui Dumnezeu pentru iertare, cum spune apostolul Ioan in versetele deja citate (1Ioan 2: 1, 2).
        Pentru păcatul făcut cu bună ştiinţă, păcat cu voie, se cerea, conform Levitic 6:1-7, ca, mai întâi, vinovatul să repare greşala, cu alte cuvinte, să meargă înapoi, la cel căruia i-a greşit, să obţină iertare de la acela, să repare răul pe care l-a făcut şi să mai şi plătească pe deasupra, în plus, 1/5 din preţul daunei, catre persoana păgubită, şi abia după aceea trebuia să meargă cu animalul de jertfă la altar pentru a obţine iertare de la Dumnezeu. Acest păcat cu voie, trebuia, ca şi cel fără voie, să nu mai fie repetat, să nu devină un stil de viaţă.
        Domnul Isus cunoştea atât de bine Scripturile încât, pentru păcat fără voie foloseşte, de această dată, pur şi simplu cuvântul păcat iar pentru păcatul cu voie foloseşte direct, cuvântul hulă, conform cu Numeri 15. Tot astfel în versetul 32 din Matei 12, foloseşte direct cuvântul "hulă" împotriva Duhului Sfânt în loc să spună păcat cu voia împotriva Duhului Sfânt; "dar hula împotriva Duhului Sfânt nu le va fi iertată."
        Conform Sfintelor Scripturi este deci extrem de periculos să spui că odată botezat eşti iertat pentru totdeauna, şi că nu mai poţi fi pierdut chiar dacă continui să păcătueşti cu bună ştiinţă. Iată că Biblia ne arată că păcatul cu voia, repetat, este un păcat împotriva Duhului Sfant, a Celui ce reprezintă legătura noastră prezentă cu cerul. Acest păcat "nu se va ierta nici în veacul acesta, nici în cel viitor: este un păcat ce duce la moarte.", fie că eşti botezat, fie că nu eşti botezat.

Salvare prin legământul botezului

        Dar oare pot eu cu adevărat să gândesc că, după ce am încheiat legământ cu Domnul, prin botez, să urmez pornirilor rele ale inimii nerenăscute şi totuşi să fiu mântuit?
        Un text din Vechiul Testament spune: "Nimeni, după ce a auzit cuvintele legământului acestuia încheiat cu jurământ, să nu se laude în inima lui şi să zică: "Voi avea pacea, chiar dacă aş urma după pornirile inimii mele, şi chiar dacă aş adăuga beţia la sete. Pe acela Domnul nu-l va ierta ..... şi Domnul îi va şterge numele de subt ceruri". Deuteronom 29: 19-20.
        Este un lucru teribil ca Domnul să-ţi şteargă numele din cartea vieţii.
        În Noul Testament, 2Petru 2: 20-22, Apostolul Petru vorbeşte în cuvinte şi mai categorice adresându-se mai ales acelora care sunt în cel mai mare pericol: "În adevăr, dacă, după ce au scăpat de întinăciunile lumii, prin cunoaşterea Domnului şi Mântuitorului nostru Isus Hristos, se încurcă iarăşi şi sunt biruiţi de ele, starea lor de pe urmă se face mai rea decât cea dintâi. Ar fi fost cu mult mai bine pentru ei să nu fi cunoscut calea neprihănirii, decât, după ce au cunoscut-o, să se întoarcă de la porunca sfântă, care le fusese dată. Cu ei s-a întâmplat ce spune zicala adevărată: "Câinele s-a întors la ce vărsase", şi "scroafa s-a întors să se tăvălească iarăşi în mocirlă".

Nu pot să mor, chiar dacă ...

         În Ezechiel 18: 20-24, Dumnezeu, în iubirea lui cea mare pentru fiinţele umane, strigă: "Sufletul care păcătuieşte, acela va muri. .....Dar dacă cel rău se întoarce de la toate păcatele pe care le-a săvârşit, şi păzeşte toate legile Mele şi face ce este drept şi plăcut, va trăi negreşit, nu va muri. .... Doresc Eu moartea păcătosului? zice Domnul, Dumnezeu. Nu doresc Eu mai degrabă ca el să se întoarcă de pe căile lui rele şi să trăiască? Însă dacă cel neprihănit se abate de la neprihănirea lui şi săvârşeşte nelegiuirea, dacă se ia după toate urâciunile celui rău, Nu, ci toată neprihănirea lui va fi uitată, pentru că s-a dat la nelegiuire şi la păcat; de aceea va muri în ele".
         Încă pe acest pămant fiind, trebuie să trăim deja ca cetăţeni ai Împărăţiei lui Dumnezeu. În Evrei 12: 14, Apostolul Pavel ne îndeamnă: "Urmăriţi pacea cu toţi şi sfinţirea, fără care nimeni nu va vedea pe Domnul". Cuvântul acesta: sfinţirea, se referă la situaţia noastră de după ce, în urma hotărârii luate, şi după frumoasa mărturie făcută în faţa multor martori, pământeşti şi cereşti, la botez, am fost spălaţi de păcate, am fost iertaţi prin jertfa înlocuitoare, moartea Domnului Isus Hristos. Ai fost socotit drept, curat, fără păcat. Dumnezeu te priveşte ca şi cum ai fi curat ca Isus; curăţia Lui ţi se atribuie ţie, şi mie. De acum trebuie să căutăm să rămânem curaţi, să nu ne pătăm iarăşi hainele, să nu ajungem să fim la fel de necuraţi, ca mai inainte de frumoasa hotărâre de a o rupe cu păgânătatea, de a o rupe cu păcatul. Aceasta se realizează treptat, zi de zi. Acesta este un proces mai îndelungat numit sfinţire. În Filipeni 4: 13 ni se spune: "Pot totul în Hristos, care mă întăreşte". Dumnezeu este gata să ne ajute în strădaniile noastre. Trebuie doar să vrem. Nu suntem singuri, ca să zicem că nu putem. Putem totul dacă, în clipa deciziei cele dificile, în clipa când suntem pe punctul de a păcătui, strigăm după ajutor.
        Femeii prinsă asupra faptului, tocmai când păcătuia, Domnul Isus îi spune: "Nici Eu nu te osândesc. Du-te, şi să nu mai păcătueşti." Ioan 8: 12. Odată ce a iertat-o pentru păcatele săvârşite până în acea clipă, Isus nu îi spune că deacum poate păcătui fără să-şi mai piardă mântuirea ci, mai degrabă o atenţionează: "nu mai păcătui" . În cuvintele lui Pavel, "caută sfinţirea fără de care nimeni nu va vedea impărăţia lui Dumnezeu", vedem acelaşi îndemn iubitor: nu mai păcătui!
        "Copilaşilor," ne spune Ioan, ucenicul iubirii, "vă scriu aceste lucruri, ca să nu păcătuiţi. Dar dacă cineva a păcătuit, avem la Tatăl un Mijlocitor, pe Isus Hristos, Cel neprihănit. El este jertfa de ispăşire pentru păcatele noastre; şi nu numai pentru ale noastre, ci pentru ale întregii lumi." 1Ioan2:1, 2 Să căutăm să nu mai păcătuim ci, mai degrabă să arătăm Tatălui ceresc, Domnului Isus, că apreciem jertfa nepreţuită a Dumnezeirii, să ne arătăm dragostea prin ascultare. "Căci dragostea de Dumnezeu stă în păzirea poruncilor Lui." 1Ioan 5: 3. Însuşi Domnul Isus spune: "Dacă Mă iubiţi, păziţi poruncile Mele." Ioan 14: 15
        Să aducem mulţumirile noastre şi lauda buzelor noastre Celui ce ne-a iubit încă pe când eram noi păcătoşi şi a dat pe singurul Său Fiu să moară pentru ca nimeni să nu piară, ci toţi să avem parte de viaţa veşnică ca dar final pe care Domnul Isus a promis că îl va da tuturor celor biruitori. Şi El să ne ajute la aceasta pe toţi. Amin!

P.S. Înainte de a încheia această succintă prezentare, să vedem ce spune sora E.White despre aceste fenomene ce apar astăzi şi în biserica noastră: "But the doctrine is now largely taught that the gospel of Christ has made the law of God of none effect; that by "believing" we are released from the necessity of being doers of the word. But this is the doctrine of the Nicolaitans, which Christ so unsparingly condemned. To the church of Ephesus He says, "I know thy works, and thy labour, and thy patience, and how thou canst not bear them which are evil: and thou hast tried them which say they are apostles, and are not, and hast found them liars; and hast borne, and hast patience, and for My name's sake hast laboured, and hast not fainted. Nevertheless I have somewhat against thee, because thou hast left thy first love. Remember then from whence thou art fallen, and repent, and do the first works; or else I will come unto thee quickly, and will remove thy candlestick out of his place, except thou repent. But this thou hast, that thou hatest the deeds of the Nicolaitans, which I also hate." {BEcho, February 8, 1897 par. 6}
        Nu este oare aceasta o doctrină străină de ceea ce am fost învăţaţi? Este o doctrină nouă, străină în biserica adventistă, pe care nimeni nu trebue nici să o propage, nici să o primească în locul doctrinei bisericii noastre care spune, în acord cu Sfânta Scriptură: suntem iertaţi şi salvaţi prin jertfa lui Isus dar, atenţie: nu împotriva dorinţei noastre ci în conformitate cu credinţa noastră dovedită prin fapte (şi nu doar prin vorbe).
        Apostolul Iacob afirmă acest adevăr foarte clar şi răspicat: "Vrei dar să înţelegi, om nesocotit, că credinţa fără fapte este zadarnică?" (Iacob 2: 20). Apostolul Pavel spune şi el: "Deci, prin credinţă desfiinţăm noi Legea? Nicidecum. Dimpotrivă, noi întărim Legea." (Romani 3:31)
        Să încheiem cele spuse tot cu un citat din cartea adventistului Iov: "Şi să ştiţi că este o judecată."
(Iov 19: 20)

                          Amin!

Teos Doros.