Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 

Välineet


 
Kepit ja kelat / siimat
 

 • Taimen/harjus

 • Taimenvapana käytän HM:n River Plus:aa ATMA 6-7 9" ja kelana on 3M:n System 2, 6-7 ja siimana ollut 3M:n WF.. Paketti on n. 5 vuotta vanha ja on toiminut kiitettävästi hintaansa nähden ( vapa+kela n. 800 mk ) Vapa on spigot-liitoksin ja voimaakin siinä on heittää nelosen koukun streamereitä ja notkeutta löytyy vaikka päässä taistelisi kovastikin alamittainen harri. Toisaalta kestää se taipuakin, kaveri nimittäin nappasi samanmoisella paketilla n. 6-7 kg:n lohen Kiiminkijoesta.
  Väsytys ( molemminpuolinen ) kesti kylläkin kokonaisen tunnin mutta kala tuli rannalle ilman apujoukkoja lopen uupuneena.
 • Lohi
 • Lohivapana minulla om Loop Adventure 12.4 " AFTMA 8-9 ja kelana Visionin VR 8-9, siimana oli itse tehty ampumapää Cortlandin 11 luokan WF:sta , joka toimi hyvin ( kunnes lohi vei sen meneessään 2001 kesällä...monta unetonta yötä... ) , 3M:n  Steelhead luokassa 10 toimii myös.

   Joidenkin mielestä nämä ovat kevyet lohenkalastukseen, mutta harrastukseni painottuu pienelle Pohjois.Norjalaiselle Börselva-joelle. Olen saanut sieltä kaksi n. 5.4 kg:n kalaa ja hyvin on noille ainakin pärjännyt. Olen kyllä Tenollakin kalastanut mutta tittiä suurempi ei ole perhojani kelpuuttanut.

 • Perhot
 • Taimenen/kirjolohen kalastuksessa käytän olosuhteiden pakosta lähes yksinomaan streamereita, koska Oulun ympäristössä ei "oikeita" taimenia ole vaan pelkkää istutuskalaa ( onkikokoista ). Olen kokeillut useinkin pupa/toukka jäljitelmää mutta enpä ole niillä montakaan kalaa saanut, samoin kuin pintaperholla, alamittaiset harjukset ovat yleensä olleet riesana eikä isompaa kuin 44 cm ole ylittynyt ( sekin tuli streamerilla ).
  Ns. kainuulaiset perusperhot ovat hyviä, mielestäni kukon niskan ja oravan yhdistelmä siivissä saa elävyyttä perhoon eikä se ole niin nippumainen kuin pelkkä marabou tms. pehmeä aines. Niskahöyhenet kestävän voimakkaankin virran paineen kaatumatta ja niiden avulla perhon muoto on itsestään pikkukalamainen. Supertinseli on sitten asia erikseen, joka toimii kirjolohelle yleensä aina.
  Lohelle olen sitonut kymmeniä eri tarjokkaita erilaisista materiaaleista. Innostuin aikanaan myös Frödinin Mikaelin kettusiipisistä mutta en osannut sitoa niistä "oikeanlaisia" tai sitten FFF:n kettu ei ollut aivan oikeaa materiaalia, Frödinhän mainosti napakettua eli naalia. Levysiipisiä en ole sitonut kuin pari kokeeksi...ovat niin työläitä. Seka-ja karvasiipiset ovat perusrasiani sisältönä. Viimekesänä aloin käyttämään myös streamereitä lohelle ja toimiihan se ja minulla vielä paremmin kuin ns. lohiperhoilla. En tiedä onko syy uittamisessa vai missä mutta totuushan on, että streamereita on tullut uitettua enempi ja usko näin ollen niihin on suurempi. Pienissä 2-haaraisissa lohi perhoissa ongelmani on perhojen kyljellään ja jopä selällään uinti en ole oikein lääkettä tähän löytänyt mutta harjoitus tekee mestarin sanotaan.

  Pääsivu