Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Länkar

Andra språk:


To view this page
in English

Rum - För - Rum:


Köket

Sovrum

Kontor

Vardagsrum

Barnkammare

Badrum

Hall


Feng Shui Tips:
Element, färger,
väderstreck
och förstärkare

Kua-nummer

Symboler

Kärlekstips

Kinesiskt Horoskop

Övrigt:
Feng Shui Boktips

Tillbaka till
Marias hemsida

Nei Jing Akademin

Feng Shui Master
Lillian Too

Gratis tolkning av
I Ching

Geomancer, en bra
Feng Shui-hemsida.


För att skicka e-post
till mig, klicka här:

Feng Shui på ren svenska

Välkommen till Feng Shui för nybörjare.

Vid det här laget har du säkert hört talas om Feng Shui, den hetaste trenden inom heminredning just nu. Kanske låter det spännande, kanske låter det knasigt? Det finns massor av litteratur inom ämnet, och många veckotidningar, t.ex Amelia och Allt I Hemmet skriver långa artiklar om Feng Shui och presenterar obegripliga råd i stil med "Om man hänger en groda i ett rött snöre i sovrummet så får man tur med kärleken" eller något sånt.
Jag tycker att det är synd att så många människor får fel bild av Feng Shui, som något krångligt eller knasigt eller "chict". Feng Shui är en livsstil, på samma sätt som nykterism. Ett sätt att bete sig som ger bättre livskvalitet. Här kan du lära dig vad Feng Shui står för, och få enkla och praktiska råd om hur du kan förbättra ditt hem. På ren svenska.

Vad är Feng Shui?
Det är en ca 3000 år gammal kinesisk filosofi, vilken i korthet går ut på att förmå den energi som strömmar runt omkring oss alla att arbeta FÖR dig istället för MOT dig.
För att lyckas med detta, måste man ta hänsyn till 9 olika aspekter, varav några är tiden, elementen, färgerna, formerna, väderstrecken och magnetismen.
En del av dessa 9 aspekter är mycket komplicerade och tidskrävande att lära sig. För att väcka ditt intresse för Feng Shui, ska jag här bara mycket enkelt ta upp de lättare aspekterna, och ge råd om olika regler man kan följa, för att i viss mån påverka sin tur. Om du sedan blir intresserad av att lära dig om alla Feng Shuis aspekter, kan du ta kontakt med en Feng Shui-expert, för att börja studera ämnet lite djupare. Eller, om du vill lära dig Feng Shui ända från grunden och utbilda dig till konsult i ämnet, besök Nei Jing Akademins hemsida och anmäl dig till deras kurser.

Feng Shuis regler talar om hur du ska inreda ditt hem och din trädgård, vilka färger och material du ska använda, vilket håll du ska sitta eller ligga vänd mot, hur du kan skydda ditt hem och dig själv mot otur och förbättra din tur - och vid vilken tidpunkt du bör göra dessa förändringar. Eftersom det sistnämnda kräver en avancerad analys, som jag tyvärr ännu inte behärskar, går vi här bara in på hur man bestämmer hemmets olika sektorer, och förstärker deras energi för att förbättra turen inom olika områden av livet.

Gör såhär:
Börja med att ta en proportionerlig skiss av ditt hem, och dela in den i 9 delar, t.ex genom att vika papperet den är ritad på. (Observera att alla 9 delarna måste vara precis lika stora!)Använd sen en kompass och ta reda på vilket väderstreck respektive del ligger i. En del rum på din skiss kanske hamnar inom två delar, och ligger då inom två väderstreck.
Varje väderstreck respekterar en aspekt av livet, vilka framgår av listan nedan:

NorrKarriär
NordostUtbildning och kunskap
ÖsterHälsa och familjerelationer
SydostRikedom och välstånd
SöderBerömmelse och uppskattning
SydvästRomantik och äktenskap
VästerBarn och skaparkraft
NordvästVänner, mentorer och nätverk

Och vad betyder nu allt detta? Jo, inom sektorn för varje väderstreck samlas och koncentreras en viss sorts energi, karriärenergi i norr, utbildningsenergi i nordöst, hälsoenergi i öster, osv.
Om du t.ex har ditt sovrum i norr, så innebär det att du varje natt när du sover fylls av karriärenergi, som kan hjälpa dig att prestera bättre på jobbet.
Naturligtvis gäller detta inte bara för sovrummet, utan för alla rum du tillbringar tid i, som t.ex köket, vardagsrummet, arbetsrummet, matsalen, badrummet...
Beroende på vilket väderstreck respektive rum ligger i, fylls du av hälsoenergi, utbildningsenergi, kärleksenergi, kreativ energi, osv.

För att få bättre tur inom de här olika områdena i livet, kan du förstärka den energi som samlas i de olika rummen. För att t.ex bli befordrad, behöver du stärka karriärsenergin. Detta gör du genom att placera möblerna i detta rum på rätt sätt, använda de färger som hör ihop med norr (blå och svart), och genom att använda prydnadsföremål och bilder som symboliserar det element som har med norr att göra (vatten). För tips om hur du förstärker olika rum respektive sektorer, gå till Element, färger, väderstreck och förstärkare och Symboler.

Men det räcker inte med att du befinner dig i ett visst sorts rum. Du måste också sitta vänd i rätt riktning! Det finns nämligen 4 bra håll att sitta vänd mot och 4 dåliga. Genom att sitta med ansiktet vänt mot ett av dina bra håll, eller genom att sova med huvudet vänt åt ett av dina bra håll, fylls du nämligen av en särskild positiv kraft.
Skilj mellan väderstreck och håll! Med väderstreck menar jag de 9 sektorer av ditt hem som motsvarar de 8 väderstrecken samt mitten. I dessa sektorer samlas energi, och det är alltid så att karriärsenergi samlas i norr, kärleksenergi i sydväst, osv, oavsett vem som bor i hemmet.
Med håll menar jag den riktning du sitter vänd emot när du t.ex sitter i din soffa. Och vilka håll som är bäst, skiftar från person till person. Man brukar dela in folk i två grupper; de som tillhör Öst fyra och de som tillhör Väst fyra. De människor som tillhör gruppen Öst fyra bör helst sitta vända mot öster, sydöst, söder eller norr. De människor som tillhör Väst fyra bör helst sitta vända mot väster, sydväst, nordväst eller nordöst.

Hur vet man då om man tillhör Öst fyra eller Väst fyra? Detta kräver en lättare övning i matematik. Här nedan visar jag hur jag räknar ut mitt eget Kua-nummer:
Jag är född 1976. För att få fram mitt Kua-nummer, lägger jag ihop de två sista siffrorna i mitt födelsenummer.

7 + 6 = 13.

Eftersom summan blev ett tvåsiffrigt tal, lägger jag ihop även dessa båda siffror. Mitt mål är att få fram en ensiffrig summa.

1 + 3 = 4.

Eftersom jag är en kvinna, ska jag nu ta det tal jag kommit fram till, och lägga det till talet 5.

4 + 5 = 9.

Mitt Kua-tal är 9.
Om jag istället hade varit en man, hade jag dragit den summa jag fått fram från siffran 10.

10 - 4 = 6.

Om jag hade varit en man, hade mitt Kua-tal blivit 6. Titta nu på Kua-nummer. Där hittar du en tabell som förklarar vilka som är dina fyra bästa respektive sämsta håll. Kua-nummer 5 finns inte. Om din slutsumma blev 5, ska du istället använda Kua-nummer 2, om du är man, och Kua-nummer 8, om du är kvinna. Eftersom både 2 och 8 tillhör Väst fyra, kan man säga att Kua-nummer fem tillhör Väst fyra. Anledningen till att dessa Kua-nummer är så viktiga, får du om du klickar på Kua-nummer bland länkarna här intill.

Hela grundtanken inom Feng Shui är att energi, kallad Chi, strömmar runt oss och påverkar oss.
Chi som rör sig rakt fram i hög hastighet är för stark, för häftig, den stör oss, den gör det svårt för oss att koncentrera oss, och den kan ge oss spänningssjukdomar, som t.ex migrän.
Chi som rör sig för långsamt, eller som har stannat upp helt, stagnerat, gör oss slöa, likgiltiga, och kraftlösa.
Chi som rör sig i lagom långsamma cirklar gör oss däremot behagligt uppfriskade, den piggar upp oss och ger oss kraft och energi, den hjälper oss att komma på bra ideer, och den påverkar energin i ett område att ge oss framgång.
Därför gäller det att få denna Chi att ha lagom fart, när den strömmar genom ett rum.
Om vi placerar alla rummets möbler längs med väggarna, skapar vi räta linjer, vilka inbjuder Chi till att rusa rakt fram; de räta linjerna får liksom formen av en löparbana för Chi. Detta är inte bra.
Om vi istället vrider på möblerna lite, och placerar dem i en cirkel, eller i form av en oktagon (som på bilden av Pa Kua-spegeln längre upp på sidan) och om vi placerar krukväxter i alla hörn, och därmed gör dem avrundade istället för spetsiga - då måste Chi också röra sig i denna cirkelform, vilket får den att sakta ner, att kretsa, att slingra sig runt bland krukväxternas blad; och vi fylls av denna rofyllda, livgivande energi.

Möblerna bör helst också ha runda eller 8-kantiga former, för att ytterligare uppmuntra Chi att cirkla runt de rundade kanterna. Fyrkantiga går i och för sig också bra, men se upp med trekantiga former i t.ex soffbord o. dyl.! Alla räta linjer får Chi att rusa fram, och hörnen skapar en spets, som Chi skjuter ut från, och bildar därmed en symbolisk "gitfpil". Att sitta inom skotthåll för denna pil gör att man utsätts för strålar av alltför stark Chi, sk Sha Chi, vilket kan kännas mycket obehagligt och otryggt, och som kan leda till att man spänner sig och får värk. Dessa giftpilar kan också störa energin inom den sektor pilen pekar på, och ge kraftig otur.
Exempel på föremål som kan skicka ut giftpilar är:

bord
hyllor
golvlampans ben
takbjälkar
lysrör
uppfartsvägar
osv, osv.

Hur skyddar man sig då mot såna här giftpilar? Jo, lyckligtvis så är det så att giftpilar bara är skadliga om de syns. Om man placerar ett hinder mellan sig och giftpilen, så mildrar man den skada pilen kan göra, kanske till den grad att den neutraliseras alldeles!
Man kan t.ex dölja bordet under en duk, som mjukar upp dess fyrkantiga linjer, man kan gömma hyllorna i skåpet / bokhyllan bakom en skåpdörr, ställa en krukväxt framför golvlampan, drapera ett tygstycke över takbjälkarna så att de inte syns, samma sak med lysrören (men var försiktig så att du inte startar en eldsvåda!) och du kan försöka leda uppfartsvägen i en båge istället för spikrakt upp till ditt hus.

Bland länkarna här intill hittar du tips som gäller för att förbättra Feng Shui rent allmänt i olika rum i hemmet.