Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Selamat Sejahtera Ke Atas Kamu

RAHSIA 8 - RAHSIA AIR ZAMZAM

Air Zam Zam boleh mendatangkan apa jua hajatkita dengan izin Allah apabila meminumnya. Ini termasuk menerang dan melapangkan hati, cerdas, kuat ingatan, kretif, kaya, mulia, pandai, terhormat, membaiki akhlak dan lain-lain lagi. Rasullah s.a.w. bersabda, maksudnya : "Air Zam Zam itu mengikut apa yang diniatkan oleh peminumnya (akan tercapai)." Dengan kata lain, barangsiapa yang meminumnya untuk sebarang hajat, dia akan mencapainya. Orang - orang soleh telah mencubanya untuk mendapatkan hajat-hajat dunia dan akhirat.

Air ZamZam ialah penghulu segala air, sebaik-baik air di muka Bumi, air yang paling mulia, paling berharga dan paling bernilai. Telaganya digali oleh Jibril a.s untuk diminum oleh Nabi Allah Ismail a.s.

Potensi air ZamZam untuk seribu satu hajat ini dieksploitasi oleh para ulama', misalnya Imam Jalaluddin As-Sayuti. Sewaktu mengerjakan haji, beliau meminum air Zamzam dengan berniat dan berdoa semoga Allah menjadikan beliau seorang yang melaut ilmu agamanya atau seorang yang tersangat alim. Allah telah mengabulkan hajat beliau ini. Beliau telah menjadi seorang ulama' yang paling alim pada kurun ke-10 hijrah. Ibnu Abbas, bapa saudara nabi juga menjadi seorang yang mendalam ilmunya berkat air ZamZam.

Imam At-Tirmizi, salah seorang dari enam tokoh hadis yang terulung di dunia berkata, "Orang yang meminum air ZamZam itu:

Jika dia minum untuk kenyang, maka Allah akan mengenyangkannya.
Jika dia minum untuk minuman, maka Allah memberinya minuman.
Jika dia minum untuk sembuh dari penyakit, maka Allah akan menyembuhkannya dari penyakit.
Jika dia minum kerana akhlaknya yang buruk, maka Allah akan mengelokkan akhlaknya.
Jika dia minum untuk menghilangkan kegelapan hatinya, maka Allah akan menghilangkannya.
Jika dia minum untuk mengkayakan hatinya, maka Allah akan mengkayakannya.
Jika dia minum kerana sesuatu hajat, maka Allah akan memakbulkannya.
Jika dia minum kerana sesuatu musibah yang menimpa, maka Allah melindunginya.
Jika dia minum kerana kesusahan yang menimpa, maka Allah akan menghilangkan kesusahannya.
Dan jika dia minum kerana memohon bantuan, maka Allah akan membantunya.

Demikianlah kata Imam At-Tirmizi yang dipetik dari kitab 'Mukjizat Perubatan Dengan Air Zam Zam' karangan Sheikh Majdi Fathi Al-Sayyid Ibrahim. Sebenarnya, apa jua niat semasa meminum air ZamZam, asalkan niat itu baik dan halal, Insya'Allah ianya akan dimakbulkan oleh Allah s.w.t.Amin.


LAMAN INI TELAH DIKEMASKINIKAN PADA : 29 Sep 2001