När jag läste psykologi i början av 70-talet kom jag i kontakt med Abraham Maslows tankar och jag blev eld och lågor inför dessa. Här fanns den mesta förklaringen på vårt tillstånd och även ett recept på hur vi kan eliminera "sjuka" beteenden ganska enkelt. Maslow och hans tankar är fortfarande gångbara och de diskuteras fortfarande flitigt, framförallt på gymnasienivå i ämnet psykologi.

Maslow hävdar med bestämdhet att om våra grundbehov (se nedan) inte blir tillfredsställda frustreras människan vilket då uttrycker sig i sjukdom (neuros).

Vidare hävdar Maslow att människan är god. Onda eller elaka beteenden är ett resultat av frustration. Maslow menar att människan är kärleksfull, kreativ och har kapacitet att längta efter "höga" värden.

Hela Maslows teoribygge går ut på att vi skall förverkliga oss själva vilket för Maslow har relevans med begreppet livskvalitet.

Det viktigaste i Maslows teoribildning anser jag är att Maslow inte betraktar neurosen som någonting sjukt. Han menar att denna uttrycker att något av grundbehoven inte är tillfredsställda och att det då, i detta läge kan frånvaron av neuros frambringa sjukdom. Möjligtvis kan jag anta att Maslow betraktar neurosen som något slag av försvarsmekanism.

Nedanstående figur ger ett överskådligt perspektiv på Maslows behovshieraki, som är nödvändig för vår livskvalitet.

Om vi har alla behov tillgodosedda, det vill säga är utsövda, inte hungriga, umgås med dem man tycker om att vara tillsammans med, känner allmän trygghet och får den kärlek alla människor förtjänar att få, ja, då kan vi enligt Maslow få uppleva en mycket behaglig känsla, som Maslow har valt alla kalla "Peak-experiences" och som jag här valt att översätta till en maximal livsupplevelse. Maslow talar om fyra grundläggande behov hos oss för att uppnå en maximal livsupplevelse. Då dessa behov inte blir uppfyllda blir vi frustrerade. Som en följd av denna frustration kan vi bli "grymma".

Framtidens pesronlighetsproblem löses, enligt Maslow, genom att vi skapar en större förståelse för varandra. Att skapa en miljö och kultur, som är befrämjande för människan. Maslow menar också att psykologer har ägnat för mycket tid åt att enbart studera sjuka människor och dessa behärskar då inte den friska människans uttryckssätt.

Beteendemodell

Jag har försökt mig på att rita en beteendemodell. Den har stora likheter med kognitivt tänkande. Det är viktigt för oss att skaffa kunskap i alla sammanhang. Det är denna kunskap vi utgår ifrån, vi får våra attityder från vilken kunskap vi har och vårt beteende präglas utifrån våra attityder.



Dialog.Behandling@telia.com