Marginalkonflikt

Av Bo Borg.

Oftast är det så, att individer, som använder alkohol och andra droger regelbundet, har detta, som en del i sin vardag och i sin personlighet. Även om många förnekar detta.

Att sluta med alkohol och andra droger innebär en förändrad livssituation. Detta då båda för honom/henne själv och naturligtvis för deras omgivning. Då normerna förändras, förändras också attityder och tidigare förhållningssätt. Detta kan då leda till vad man vanligtvis kallar marginalkonflikt och som då också bidrar till marginalsymtom.

Det gamla är livet som aktiv alkoholist/drogberoende. Drogerna har tillfredsställt viktiga behov hos individen. Dessa kan ha gett honom/henne en identitet genom ett funktionssätt som är typiskt hos beroende/missbrukare. Han/hon har varit någonting, kan ha haft en funktion och en roll att fylla, som nu måste överges. Kanske har alkoholen kommit att innebära att personerna varit initiativkraftiga och uppfinningsrika. Att dessa har präglats av dominans. Då allt detta försvinner, försvinner också en del av det forna jaget, än om då detta inte varit äkta.

Det tar tid för att "bevisa" vem man egentligen är. AA rekommenderar sina medlemmar att "ta det lugnt", "det viktigaste först" och att ta "en dag i taget".

Det är i en marginalsituation som individerna är mest sårbara. Det nya livet och omställningen gentemot omgivningens förväntningar och kanske också krav, måste accepteras av individerna, för att förhindra återfall in i gamla beteenden och kanske också missbruk.

För många utgör denna ambivalens, både den interna och den externa, stora svårigheter. Man kanske idealiserat sitt liv som beroende/missbrukare. Försöker kanske intala sig att allt var mycket bättre förr och kraven från omgivningen idag, är svåra att leva upp till. En försköning av, om hur det var, är inte ovanliga i beroende/missbrukssammanhang, vilket ju också är en stor bidragande orsak till att många tar återfall.

Problemet med en individ, vars tidigare liv, varit "ockuperat" av alkohol/droger är, att man kan känna en längtan efter det gamla. Det kan vara en tillflyktsort, som man känner igen sig i och som då ger tröst.

Även om det nya livet (som nykter) är idealiserat och efterlängtat, kan individen även känna av både hat och förakt. Det är detta som är marginalkonflikten.

Marginalkonflikten kan orsaka följande:

  • Dubbel självuppfattning.
  • Ambivalent mot det "nya livet" och det "gamla livet".
  • Ökad sårbarhet.
  • Tendens att isolera sig.
  • Tendens att söka sig till människor i samma situation.

    Att vara marginaliserad innebär att befinna sig mitt emellan två ytterlighetspositioner. I detta fall att vara en nykter alkoholist eller att vara en aktiv sådan.

    Att vara marginaliserad kan vara som en känsla av att hänga i luften mellan den grupp man tillhört och den grupp man nu valt att tillhöra (aktiva respektive nyktra individer). Individen kan arbeta aktivt för förändring av sin miljö, så att den uppfyller de egna behoven. I AA:s första steg, handlar det exempelvis om att acceptera den man är (till exempel nykter alkoholist). Ett första steg mot personlig anpassning är just självaccepterandet och att man då inte sammanblandar detta med det man det man egentligen vill vara med den man är. Man strävar inte över att bli som andra, utan att vara sig själv.

  • 
    


    Dialog.Behandling@telia.com