Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Internet Explorer [5.x] [6.x] - Opera [6.x] [7.x] - Netscape [6.x] [7.x] - Mozilla [1.x]
800 x 600 x 16 bpp
java: nincs  |  frame: nincsNosza, legyél má' Te is MILIJOMOS!!!
(NLMTIM)

Felhasználói dokumentáció

Copyright © 2002-2004 Kónya Krisztián

http://konyisoft.ini.hu/
konyisoft@mailbox.huTartalomjegyzék

1. Bevezetés
    1.1 Mi az a 'Nosza, legyél má' Te is MILIJOMOS!!!' ?
    1.2 Minimális konfiguráció
    1.3 Ajánlott konfiguráció
    1.4 Telepítés
    1.5 Eltávolítás
    1.6 A program indítása
    1.7 Grafika
    1.8 Hanghatások
    1.9 Licenc
2. Játékszabályok
    2.1 Általános tudnivalók
    2.2 Nyeremények
    2.3 Segítségek
3. Felhasználói felület
    3.1 Főmenü
    3.2 Kérdés panel
    3.3 Válaszok
    3.4 Segítségek
    3.5 Eredményjelző
    3.6 Billentyűk, billentyűkombinációk
4. Menü
    4.1 Játék menüpont
    4.2 Segítségek menüpont
    4.3 Beállítások menüpont
    4.4 Súgó menüpont
5. Névjegy1. Bevezetés

1.1 Mi az a 'Nosza, legyél má' Te is MILIJOMOS!!!' ?

A 'Nosza, legyél má' Te is MILIJOMOS!!!' (röviden: NLMTIM) egy népszerű televíziós vetélkedőnek, a 'Legyen Ön is milliomos!'-nak a számítógépes átirata. A játék az eredeti vetélkedő csaknem valamennyi lehetőségét tartalmazza, és dizájn tekintetében is igyekszik hasonlítani hozzá. A csomag tartalmaz egy egyszerű szerkesztőprogramot is, amellyel a játékban található kérdések szabadon módosíthatók illetve bővíthetők.

1.2 Minimális konfiguráció

A program futtatásához bármilyen számítógép megfelel, amely képes a Microsoft Windows 98/ME/2000/XP futtatására. A gépnek rendelkeznie kell olyan videokártyával és monitorral, amellyel legalább 800x600-as képernyőfelbontás érhető el. A jobb grafikai minőség érdekében ajánlott a 32 bites színmélység beállítása. A merevlemezen kb. 10 MB szabad kapacitás szükséges.

1.3 Ajánlott konfiguráció

- Processzor: Intel Pentium 900 MHz
- Memória: 128 MB
- Merevlemez: 10 MB szabad kapacitás
- Video: 1024x768 vagy 1280x1024-es felbontás, 32 bites színmélység
- Hangkártya
- Oprendszer: MS Windows XP

1.4 Telepítés

A program telepítése a NLMTIM_1_4_install.exe fájl elindításával lehetséges. A telepítés során a program fájljai a megfelelő könyvtárakba kerülnek, és a Start menüben létrejönnek a szükséges bejegyzések.

1.5 Eltávolítás

A program eltávolítása a Vezérlőpult Programok telepítése és törlése menüpontjával lehetséges. A listában kattintsunk a NLMTIM 1.4 (csak törlés) bejegyzésre, majd, majd kattintsunk az Eltávolítás gombra. Ekkor a telepítő törli a merevlemezről a programot, valamint a Start menüben korábban létrehozott bejegyzéseket.

1.6 A program indítása

A Start menüben kattintsunk az alábbi menüpontra:

Programok -> KónyiSoft -> NLMTIM 1.4 -> NLMTIM 1.4

1.7 Grafika

A program használatához optimális grafikai felbontás 1024x768 vagy 1280x1024, 32 bites színmélységgel. Használható 800x600-as felbontásban is, de ekkor a megjelenítés minősége gyengébb lehet. A 32 bitnél alacsonyabb színmélység ugyancsak ronthat a képminőségen.

Problémát jelenthet, ha a rendszer a képernyőelemeket nagy méretben jeleníti meg. Ekkor egyes grafikai elemek elcsúszhatnak, a feliratok nem jelennek meg teljesen stb. A méret az alábbi módon állítható át:

Kattintsunk jobb gombbal az Asztalon, majd a menüből válasszuk ki a Tulajdonságok... opciót. A megjelenő párbeszédablakban a Beállítások lapon kattintsunk a Speciális... gombra. A következő ablakban az Általános lapon állítható be a képernyőelemek mérete, melyet állítsunk át normál méretűre (96 DPI).

1.8 Hanghatások

Bizonyos esetekben a hanghatások lejátszása problémás lehet, emiatt előfordulhat, hogy a program nem hajlandó elindulni. Ilyenkor próbáljuk meg Safe Mode-ban (ún. biztonságos mód) futtatni a programot: a Start menüben válasszuk a NLMTIM 1.4 (Safe Mode) menüpontot. Ez minden hanghatást kikapcsol, de ettől még lehet játszani a programmal.

Megj.: Biztonságos módú futtatás úgy is elérhető, hogy a programot egy -safemode paraméterrel indítjuk. A Futtatás ablakba gépeljük be:

nlmtim.exe -safemode

1.9 Licenc

Ez egy szabad szoftver és SEMMILYEN GARANCIA nem jár hozzá. A program szabadon terjeszthető és használható bármiféle feltétel vagy kötelezettség nélkül.


Tartalomjegyzék2. Játékszabályok

2.1 Általános tudnivalók

A 'Nosza, legyél má' Te is MILIJOMOS!!!' egy műveltségi vetélkedő. A játék során folyamatosan nehezedő kérdésekre kell választ adnunk, egyre nagyobb pénznyereményekért. A kérdések az élet legkülönbözőbb területeiről jöhetnek: lehetséges pl., hogy egy történelemmel kapcsolatos kérdést képzőművészet követ, majd sport következik, esetleg szerves kémia... Valamennyi kérdésre kapunk négy lehetséges választ (A, B, C, D), de ezek közül csak az egyik helyes, a másik három hibás. A főnyeremény eléréséhez 15 kérdésre kell helyesen válaszolnunk.

2.2 Nyeremények

A megválaszolt kérdések után az alábbi pénzösszegek járnak:

Kérdés száma Pénznyeremény
1. kérdés 5.000 Ft
2. kérdés 10.000 Ft
3. kérdés 25.000 Ft
4. kérdés 50.000 Ft
5. kérdés 100.000 Ft - garantált
6. kérdés 200.000 Ft
7. kérdés 300.000 Ft
8. kérdés 500.000 Ft
9. kérdés 800.000 Ft
10. kérdés 1.500.000 Ft - garantált
11. kérdés 3.000.000 Ft
12. kérdés 5.000.000 Ft
13. kérdés 10.000.000 Ft
14. kérdés 20.000.000 Ft
15. kérdés 40.000.000 Ft - garantált

A játék során bármikor dönthetünk úgy, hogy megállunk. Ekkor az utoljára helyesen megválaszolt kérdésért kapott összeget nyerjük. Ha pl. 7 kérdést helyesen megválaszoltunk, de a nyolcadikat nem merjük "bevállalni", akkor 300.000 Ft-tal fejezhetjük be a játékot.

Ha valamelyik kérdésre rossz választ adunk, akkor "buktunk", a játék véget ér. Ebben az esetben az addigi nyeremény elveszett, csak a megszerzett garantált nyereményt kapjuk meg -- ha egyáltalán eljutottunk odáig. Garantált nyeremény birtokába az 5. (100.000 Ft), illetve a 10. kérdés (1.500.000 Ft) megválaszolása után juthatunk. A 15. kérdés (40.000.000 Ft) szintén garantált, ugyanis ez maga a főnyeremény, de ennél tovább már nem mehetünk.

2.3 Segítségek

A játék alatt három alkalommal vehetünk igénybe három különböző segítséget (mindegyiket egyszer). A segítségek felhasználásáról teljesen szabadon dönthetünk. Általában célszerű "spórolni" a segítségekkel, a nehezebb kérdésekre tartogatni őket, de az sincs kizárva, hogy egy könnyebb kérdésre elhasználjuk akár mind a hármat.

Az alábbi segítségek vehetők igénybe:

  • 50:50 - A válaszokat megfelezi. Elvesz két rossz választ, és meghagyja a helyeset, illetve egy rosszat. Ezáltal nagyobb az esélyünk, ha tippelni kényszerülünk.
  • Telefonos segítség - A játékos telefonon felhívhat valakit, aki az aktuális kérdésre tudhatja a választ. Ez a 'valaki' az eredeti játékban általában a játékos barátja, ismerőse, kollégája stb. A beszélgetés lebonyolítására 30 másodperc áll rendelkezésre, ennek leteltével a telefonos kapcsolat azonnal megszakad. A programban az eredeti játékhoz képest némi módosítás volt szükséges ennél a résznél. Itt egy elképzelt -- és nagyon egyszerű -- párbeszédet hallgathatunk végig, melynek végén minden esetben kapunk -- általában jó -- választ. A programban természetesen a 30 másodperces időkorlát sem létezik.
  • Közönség - A közönség minden egyes tagja tippel valamelyik lehetséges válaszra, majd ennek végeredményéről százalékos kimutatást kapunk. Nagy valószínűséggel az a válasz a helyes, amelyikre a közönség legnagyobb arányban szavazott. Természetesen nincs kizárva, hogy -- főleg nehezebb kérdések esetében -- a közönség téved, rosszul tippel.

Tartalomjegyzék3. Felhasználói felület


3.1 Főmenü

Általa elérhető a program valamennyi funkciója. >>> Menü fejezet

3.2 Kérdés panel

Itt jelenik meg az aktuális kérdés szövege.

3.3 Válaszok

A kérdésre adható négy lehetséges válasz. A válasz megjelölése egyszeri egérkattintással lehetséges. A megjelölés billentyűzettel is végrehajtható, az <A>, <B>, <C> vagy <D> billentyűk egyikének lenyomásával.

3.4 Segítségek

A játék során felhasználható három segítség. Fentről lefelé: felezés (50:50), telefonos segítség, közönség. A kívánt segítség kiválasztása egyszeri egérkattintással történik. A választás történhet billentyűzettel is, az <1>, <2> vagy <3> billentyűk egyikének lenyomásával.
A segítségekről bővebb információ olvasható a Játékszabályok fejezetben.

3.5 Eredményjelző

Itt látható, hogy hányadik kérdésnél tartunk éppen, és mennyi a nyereményünk. Az eredményjelző alatti óra folyamatosan jelzi a játék kezdete óta eltelt időt.

3.6 Billentyűk, billentyűkombinációk

Játék közben használható billentyűk:

AA válasz megjelölése
BB válasz megjelölése
CC válasz megjelölése
DD válasz megjelölése
  
1Felezés (50:50) kérése
2Telefonos segítség kérése
3A közönség segítségének kérése
  
I"Igen" válasz egy megjelenő kérdésre (pl. "Végleges?")
N"Nem"
EnterAz <OK> gomb megnyomásának felel meg

Általánosan használható billentyűk:

F1Súgó megjelenítése
F7Új játék kezdése (csak a címképernyőn használható)
F8Játék befejezése (csak akkor, ha játékban vagyunk)
Ctrl+OJátékállás betöltése
Ctrl+SJátékállás mentése (csak játékban)
Ctrl+VAz aktuális kérdés vágólapra helyezése (csak játékban)
Ctrl+HDicsőségtábla megjelenítése
Ctrl+LNaplófájl megjelenítése
Alt+XKilépés a programból

Tartalomjegyzék4. Menü

4.1 Játék menüpont

Milijomos akarok lenni! - új játék (F7)

Új játék kezdése.

Játék befejezése (F8)

Az aktuális játék befejezése. A program kilépés előtt megerősítést kér, hogy valóban be akarjuk-e fejezni a játékot.

Megnyitás... (Ctrl+O)

Egy korábban elmentett játékállás betöltése. Az aktuális játék -- már ha éppen játékban vagyunk -- megerősítés után véget ér.

Mentés... (Ctrl+S)

Az aktuális játékállás megőrzése, későbbi folytatás céljából. A mentés előtt utoljára feltett kérdés nem őrződik meg, visszatöltés után más lesz.

Vágólapra másol (Ctrl+C)

Az aktuális kérdés szövegét és a négy lehetséges választ a vágólapra másolja.

Dicsőségtábla... (Ctrl+H)

Megjeleníti a High score listát, amely a legjobb 15 játékos nevét, eredményét és játékidejét tartalmazza. A program a játékos nyereményét és a teljes játékidőt veszi figyelembe, a felhasznált segítségeket nem (azaz: a fel nem használt segítségek nem jelentenek jobb helyezést). Egyforma nyeremények esetén (pl. két 800.000 Ft-os) az ér el jobb pozíciót, aki rövidebb idő alatt fejezte be a játékot.

A dicsőségtáblára csak abban az esetben lehet felkerülni, ha ÚJ JÁTÉKOT kezdtünk! Ha egy korábban kimentett játékállást töltünk be, hiába érjük el akár a legjobb eredményt, nem tudjuk beírni a nevünket!

A jobb időeredmény elérése érdekében kapcsoljuk ki a hanghatásokat, valamint az összes párbeszéd- illetve szövegablakot!

Naplófájl megtekintése... (Ctrl+L)

A program folyamatosan feljegyzi a játék közben történő különféle eseményeket (pl. kérdés szövege, a játékos válasza, megválaszolásra fordított idő stb.), abból a célból, hogy a későbbiekben elemezni tudjuk a játékunkat. Ezzel a menüponttal a legutolsó -- vagy az éppen folyamatban lévő -- játék naplóállományát nézhetjük meg. A párbeszédablakban lehetőségünk van a naplófájlt a vágólapra másolni, illetve szöveges vagy HTML formátumban elmenteni.

Kilépés (Alt+X)

A program használatának befejezése. Röviden: exit.

4.2 Segítségek menüpont

50:50 (1)

Felezés kérése. A négy válasz közül elvesz két rosszat.

Telefonos segítség (2)

Mint a neve is mutatja, telefonos segítség kérése.

Közönség (3)

A közönség segítségének kérése.

4.3 Beállítások menüpont

Beállítások...

Megjeleníti a program beállításait tartalmazó párbeszédablakot. Az egyes beállítási lehetőségek önmagukért beszélnek, így ezeket itt nem részletezzük. A változtatások az <OK> gombra kattintással lépnek életbe. A <Mégsem> gombbal változtatás nélkül elhagyhatjuk az ablakot.

Kérdés-szerkesztő (nlmtimeditor.exe)

Elindítja az NLMTIM Editor programot, amelynek segítségével a játékban található kérdéseket módosíthatjuk illetve bővíthetjük.

4.4 Súgó menüpont

Tartalomjegyzék (F1)

A program kezelési útmutatója. De, hisz... épp azt olvasod nem? :-)

FAQ

A faq.html fájl megjelenítése (gyakran ismételt kérdések a programmal kapcsolatban).

History

A history.html fájl megjelenítése (verziótörténet).

http://konyisoft.ini.hu/

A KónyiSoft honlapjának megjelenítése (internet-kapcsolat szükséges).

konyisoft@mailbox.hu

Ezzel a menüponttal e-mail küldhető a program készítőjének. (Küldj!!!)

Köszönet...

Itt köszönetet mondok azoknak, akik a program elkészítéséhez valamilyen módon segítséget nyújtottak.

Névjegy...

Megjeleníti a program névjegy ablakát.


Tartalomjegyzék5. Névjegy

Nosza, legyél má' Te is MILIJOMOS!!!
(NLMTIM)

verzió: 1.4
2004. I. 28.
*** FREEWARE ***

Copyright © 2002-2004 Kónya Krisztián (KónyiSoft)
http://konyisoft.ini.hu/
konyisoft@mailbox.hu


Tartalomjegyzék