Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

World Wide Woordenboek


Als je iemand over het Internet hoort praten, wordt je meestal om de oren geslagen met termen zoals http, ascii, URL en FAQ. Meestal hoor je het in Keulen donderen, maar dat hoeft niet lang meer te duren. Het Bits & Brains-team is zo vriendelijk geweest van het meest voorkomende cyber slang op een alfabetisch rijtje te zetten, mét uitleg. Lees en imponeer je vrienden met je nieuw opgedane kennis!

Here we go!!!
ASCII
Uitgesproken als "ask-ie". Dit is een afkorting voor American Stadard Coded Information Exchange. ASCII is normaal gezien platte tekst zonder opmaak (lettertype, etc...) die gemakkelijk over netwerken kan doorgestuurd worden.

Authoring software
Software die het mogelijk maakt multimedia- en hypertextdocumenten of -presentaties te maken.Bandbreedte
Deze term houdt de hoeveelheid data in die over een kabel gestuurd kan worden. Over hoe meer bandbreedte je beschikt, des te meer data kan er per tijdseenheid verstuurd worden. Je kan het dus vergelijken met een tuinslang of een trechter die een bepaald debiet heeft.(zie ook ISDN, POTS, T-1 en T-3)

Baud
Baud is de eenheid waarmee de snelheid van datatransmissie wordt uitgedrukt. Deze term wordt soms vervangen door bps, oftewel bits per seconde. De Baud is genoemd naar J.M.E. Baudot (+1903).

BBS
Afkorting voor Bulletin Board System, met andere woorden, een computer die uitgerust is met software en telecommunicatielinks die het mogelijk maken te ageren als information host.

Bit
Bit is een samentrekking van de term binary digit en is de kleinste informatie-eenheid die een computer kan verwerken.

Bookmark
Wanneer je het adres van een website opslaat op je PC, maak je een bookmark. Op een Nederlandstalige browser wordt ook wel de term "favorieten" gebruikt (te vinden rechtsboven in de werkbalk).

Browser
Een browser (to browse=grasduinen, bladeren) is een type software dat web pages op je scherm tovert. De bekendste zijn Netscape Navigator en Microsoft Internet Explorer.

Byte
Eén byte is gelijk aan acht bits.CERN
Conseil Européen pout la Recherche Nucléaire. Het CERN, gevestigd in Genève, is niet alleen de "beheerder" van het Internet, ze bepaalt ook de standaarden die op het Internet gehanteerd worden (zoals de HTML-versies bijvoorbeeld).

CERT
Computer Emergency Responce Team, de zogenaamde Internetpolitie

CGI
CGI staat voor Common Gate Interface en is een standaard die de regels vatslegt voor het laten draaien van externe programma’s in een webserver. Externe programma’s worden gateways genoemd omdat ze de server toelaten een virtuele wereld van informatie te openen.

Cookie
Een cookie is een virus of een programma dat verstopt zit in bestanden die je via het Internet kunt downloaden.

Cyberspace
Wat de term betekent, weet iedereen, behalve wanneer je de laatste tien jaar in de Kalahariwoestijn hebt gewoond. Het dook voor het eerst op in het boek "Neuromancer" waarin auteur William Gibson verwijst naar een sci-fi computernetwerk beschrijft dat de gebruikers in staat stelt mentaal door databanks te reizen.Dial-up connection
Dit is de populairste vorm van Net connectie voor de thuisgebruiker en loopt -zoals de term al laat vermoeden- over telefoonlijnen.

Direct connection
De direct connection is een permanente verbinding tussen het computersysteem en het Internet. Men noemt het ook wel eens leased-line connection omdat je een lijn huurt van de telefoonmaatschappij. Het spreekt voor zich dat dit een vrij dure grap is.

Domain name
Domain names zijn de namen die individuen en bedrijven zichzelf geven op het internet en worden uitgevaardigd door het Inter-NIC (een organisatie die instaat voor de componenten, etc van het web). Meestal hebben domain names een "extension", een uitbreiding die verwijst naar de aard van het domain. Bijvoorbeeld: .com staat voor een commerciële organisatie, .edu staat voor een een onderwijsinstantie, .org staat voor non profit. Soms slaat de extension op een geografische ligging, zo hebben Belgische sites de extension .be, onze noorderburen hebben de extension .nl, etc...

DNS
Afkorting voor Domain Name Server die verwijst naar een database met Internetadressen die deze adressen vertaald naar IP-nummers vice versa. Bijvoorbeeld: als je wil surfen naar een website die www.radio.com heet, zet DNS deze URL om in een numerieke code zoals 200.525.118.98.E-mail
Deze term, een samentrekking van electronic mail, hoeft geen uitleg. Om een email te versturen en te ontvangen, heb je drie dingen nodig: ten eerste een modem, ten tweede software die email ondersteunt en tot slot een zogenaamde account bij een e-mail provider (meestal ook je Internet provider) zoals Netcom, Hotmail, Freemail of AOL.FAQ
FAQ staat voor Frequently Asked Questions en verwijst naar een file met antwoorden op veelgestelde vragen. FAQ’s zijn bedoeld om helpdesks of support departements te ontlasten.

Firewall
Firewall verwijst naar veiligheidsmaatregelen (zoals een paswoord) die een netwerk moeten beschermen tegen ongewenst bezoek.

FTP
Afkorting voor File Transfer Protocol. FTP is het proces dat de transfer van gegevens toelaat.GIF
GIF (Graphic Interchange Format) is een compressieformaat voor grafische documenten met een limiet tot 256 kleuren.

GUI
Afkorting voor Graphical User Interface. Dit is software die een interface tussen een computer en een (grafische) toepassing maakt. GUI bestaat enkel voor Macintosh, maar niet voor DOS en is voor de doorsnee Internetgebruiker dus niet zo belangrijk omdat bijna iedereen op een PC werkt ipv op een Mac.Hacker
Een hacker is iemand die zich bezig houdt met het kraken van computernetwerken en programma's.

Homepage
De homepage is het document dat verschijnt wanneer je een website opent.

Hotlists
Lijsten met frequent gebruikte Web locaties en URL’s

Host
Een host, of gastheer, is een computer die dienst doet als informatie- of communicatieserver. Op dit moment bijvoorbeeld is jouw host Radio Fonies.

HTML
HTML is de afkorting voor HyperText Markup Language. Het is een codetaal die gebruikt wordt om allerlei documenten op het web te krijgen en ze leesbaar te maken voor browsers.(Voor meer info zie ook de Bits & Brains HTML-guide)

HTTP
HTTP is de afkorting voor Hypertext Transfer Protocol en wordt gebruikt om hypertextdocumenten te linken en over te brengen via het Internet.ISDN
Afkorting voor Integrated Services Digital Network. ISDN is een toepassing op bestaande telefoonlijnen en is ontworpen om de bandbreedte van deze kabels te vergroten. ISDN laat een transfer van 64 kilobits digitale data per seconde toe.Java
Java is een programmeertaal die oa animaties op websites mogelijk maakt. Java capability van de eigen browser is wel een voorwaarde om deze animaties te bekijken. Een voorbeeld van een Java-applicatie is hier te vinden

JPEG
JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group en is een formaat voor grafische documenten. JPEG kan tot 16 miljoen kleuren gaan en neemt minder plaats in dan GIF, de compactheid, snelheid om te downloaden en de hoge kwaliteit zijn dus de voordelen van dit formaat.Link of Hyperlink
Dit spreekt voor zich. Toch is er een verschil tussen interne (binnen een website) en externe (tussen verschillende websites) links.


MPEG
MPEG is de afkorting van Moving Pictures Experts Group, een compressieformaat voor video en desktop movies. Je hebt wel een speciale applicatie nodig op je eigen computer om MPEG-files te bekijken.POP
Afkorting voor Point Of Presence. Dit zijn dial-ups of inbelpunten van een Internetproviders waarlangs je op het web kunt raken.

POTS
Afkorting voor Plain Old Telephone Service. Dit spreekt voor zich.Search engine
Dit is software die gebruikt wordt om websites op te zoeken. De bekendste zijn Lycos, Altavista en Yahoo!

Server
Een server is een computersysteem dat voor het management en de transfer van Internetdocumenten van individuen zorgt.T-1 en T-3
T-1 is een high-speed data verbinding die tot 1,45 Mb per seconde kan verwerken, lichtelijk meer dan ISDN dus.
T-3 is een zelfde verbinding, maar kan tot 44,736 Mb per seconde aan.URL
URL staat voor Uniform Resource Locator en is het adressysteem op het web, https://www.angelfire.com/hi/radiofonies is een voorbeeld van een URL.Webmaster
Een webmaster is diegene die instaat voor de administratie en het onderhoud van een website.Voilà, dat waren de courantste termen die worden gebruikt in cyberspace. De lijst is natuurlijk niet compleet en zal regelmatig een update moeten ondergaan, maar het geeft toch al een mooi overzicht. Mocht je nog vragen hebben, stuur ons dan een email De antwoorden zal je dan (zo snel mogelijk) vinden in de B&B FAQ of we sturen je een e-mail terug.
Je kan ook eens gaan kijken op Netlingo, een virtuele Internet-encyclopedie.