Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

GONÄS IK

Historik:
Här verkar det vara mycket svårt att få fram uppgifter om föreningen.
Det jag lyckats få veta är genom att tala med personer som arbetat med föreningen i slutet av 1950-talet och senare, samt egna minnen.

Troligen startade någon föreningen omkring 1940 plus/minus 3 år. De som tog initiativet var troligtvis Gösta Karlsson och Henry Sundström. Gösta Karlsson var vid den tiden skrothandlare och bodde i sin villa bakom Folkets Hus. I ett uthus hos Gösta hade Henry Sundström en cyckelverkstad. Han hade några år senare en sportaffär vid Täkten i Gonäs.
Vad föreningen sysslade med de första åren är jag inte helt säker på, eftersom jag var ganska ung då.
Några minnen finns dock kvar. Fri idrott var något som var mycket aktuellt. Gunder Hägg m. fl. stjärnor var ju igång då, och det påverkade väl mycket.
Någon idrottsplan fanns inte i Gonäs då, utan man fick leta på någon annan lämplig plats. Jag minns en sommar när det var lågvatten i sjön Väsman. Nere vid "kanalen" där det var långgrunt, låg sandbotten uppe som en stor fin sandplan. Där gick det utmärkt att träna bode löpning, längdhopp, höjdhopp, kulstötning(med sotarkula), spjut m.m. För att nämna någon framstående, så är det Frits Gustavsson från station, som var duktig i höjdhopp. Ingemar Karlsson från Hyttan var en bra sprinterlöpare.
Ytterligare en händelse vill jag ta med. Vi var till Räfvåla och tävlade mot dom i fri idrott. Där fanns då en riktig idrottsplats. Jag tror att Räfvåla vann överlägset, trots att vi hade med både Frits och Ingemar.
Att föreningen var igång 1948 vet jag med säkerhet, eftersom jag själv var med då i ett bandylag. Vintern 1948-49 deltog vi i en byalagsserie i bandy. Övriga lag var, Blötberget, Grangärde och Nyhammar.
Gonäs IK hade då grön-vita tröjor.
Några namn från Gonäs-laget: Ingemar Karlsson, Ture Wikström, Erik Wennström, Lars Billing, Stig Danielsson, Axel Ottosson, Erland Möller(Ludvika), Ingvar Hagström(Ludvika), Holmfrid Olsson(Ludvika) samt två bröder, Erik och Anders Andersson, som bodde på "Täkten". Målvakt var Arne Sundström från Fredmundberget.

När vi skulle träna så fick vi hålla till på Fredmundbergstjärn eller Väsman. En extra konditionsträning blev det, eftersom vi alltid fick börja med att skrapa undan snön.

Vad som mer kommit fram är att föreningen lades ner i början av 1950-talet. Den återuppstod igen 1958 och var igång c:a 2 år. Ordförande den tiden var Kjell Lagerkvist, som då var bara 17 år.
Under mellantiden var det ändå sportaktiviteter igång. Hockey-Bockey, bordtennis, skidor och en del annat.
Kommunen hade nu ställt iordning en idrottsplan bokom skolan.

1972 återuppstod föreningen igen med Lejf Karlsson, (son till Gösta Karlsson), som aktiv ledare. Nu satsades mest på fotboll, men även orientering.

När det gäller fotboll så lyckades så bra att de efter att ha spelat i den lägsta serien, div. VI, år 1984 vann serien och gick upp i div V. Detta var en sensation.
Det måste dock i sanningens namn sägas att det var nog fler spelare från andra platser än de som var bosatta i Gonäsbyn.
Men visst kändes det härligt att ligga i en högre serie än laget från grannbyn, Blötberget.
(tidn. klipp)
"Mr Gonäs", Leif Karlsson, tycker att det som nu sker är det roligaste som hänt i Gonäs någonsin. - Gonäsborna har upptäkt att vi finns till, säger han.

Här presenteras laget som vann serien.

1986 blev det en sammanslagning av Gonäs IK och IF Vulcanus fotbollssektion. Laget spelar fortfarande i seriesystemet, under namnet V/G, och har som bäst varit uppe i div. 4.

***************

När skolan lades ner rustade kommunen upp den för att användas som ungdomsgård. Gonäs IK fick nu ansvar för att sköta lokalen, vilket dom har än i dag.

Ungdomsgården öppnade nya möjligheter. T. ex. bordtennis.

Uppåt igen för Pingisen i Gonäs.


Inte sedan dåvarande eldsjälen Mårten Mårtsén var i farten har bordtennisen i Gonäs varit värd namnet.
Men nu har intresset på nytt skjutit fart, tack vare entusiasten Lars Carlsson.

*****

Detta är vad som man kunnat få fram hittills om Gonäs IK.

Även före innan Gonäs IK bildades fanns det intresse för idrott i byn. Här visas en bild av Gonäs A-lag i fotboll år 1930.


Några som verkar bekanta: Anders Tegel, Hagalunds-Einar, långa Sven från Väsmansbacken, Nybygge-Göran, Karl Valter från Hagberget.

Vems åker är man och spelar på ????
Aktiviteten i Gonäs IK har ju som framgått av ovanstående varierat under åren. I tidningen "Korven" har man på ett humoristiskt sätt tagit upp, att man saknar den tidigare återkommande skidtävlingen, Gonäsloppet.

Idrottsföreningens styrelse låg på rygg uppå sängen
och begrundade värdet av Gonäsloppet.
Det är klart det är bra, ett trevligt nöje
och något för de unga att hoppas på.
Ja, det är klart det är bra - men - ett stort besvär.
Ska vi eller ska vi inte, ja det är här
det tål att begrunda i många dar.
Det frestar nog gruvligt på att ge sig ut i terängen
och lägga ett spår eller två.
Nej, jag tror vi ger oppet.
Då är det betydligt bättre hemma i sovmojängen.
Där kan man ligga och hoppas uppå
att snön tinar bort och marken blir grön
och sommaren kommer, fager och skön.
Det är förvisso ett klokt beslut
sa styrelsen och vände sej makligt på sidan
och slumrade snart och andades ut
efter sitt allvarliga betänkande.
Poetius

Beträffande Valborgsmässelden på fotbollsplanen.
Så sant som vi äga en fotbollsplan
vi ärvde den alla lika
att sparka oss gula och gröna
i både baken och syna.

Därför vilja vi sparka fritt
som förr bland armar och smalben
och inte hindras på planens mitt
av en rishög. Fy, för den lede!