Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Verkoudheid en griep





* Verschil tussen verkoudheid en griep
* Voorzorgsmaatregelen


Verschil tussen verkoudheid en griep


Voor velen zijn verkoudheden of griep zekerheden wanneer de letter "r" in de maand zit. Een Brits onderzoek toont aan dat jaarlijks 73 % van de bevolking minimum éénmaal en 25% zelfs drie tot zesmaal verkouden is. Omdat het altijd beter is te voorkomen dan te genezen, volgen in dit hoofdstuk enkele aanbevelingen om verkoudheden en griep zo veel mogelijk buiten de deur te houden.

Verkoudheid en griep worden beide veroorzaakt door een virus. Het verschil zit in de verschijnselen. Bij een verkoudheid voelt de keel rauw aan, heb je last van een drupneus, niesbuien en zitten de luchtwegen verstopt. Het griepvirus, ook wel het influenzavirus genoemd, heeft effect op heel het lichaam en ontregelt als het ware het totale systeem. Griep gaat gepaard met koorts en een verzwakt gevoel. Een ander verschil is dat het verkoudheidsvirus zich nestelt in de neus en daar een lokale infectie veroorzaakt. Het griepvirus daarentegen infecteert ook de onderste luchtwegen (luchtpijp, bronchiën,…).



Voorzorgsmaatregelen

Lopers hebben meestal een gezonde levensstijl. Een gezonde voeding en voldoende nachtrust, ontspanning en lichaamsbeweging zijn al enkele heel belangrijke tips om griep te voorkomen en de gevolgen van griep beperkt te houden. Bij verzwakte en oudere mensen en bij baby's en jonge kinderen kan griep echter enkele gevaarlijke complicaties opleveren. Voorbeelden zijn een longontsteking, de verergering van chronische longziektes of bronchiolitis bij jonge kinderen. Een griepaanval kan ook tal van reacties in het afweersysteem veroorzaken die op hun beurt aan de oorsprong liggen van andere complicaties. Zo kan griep dodelijk worden.

Het griep- en het verkoudheidsvirus verspreiden zich via kleine, besmette druppeltjes. Wanneer een besmet persoon hoest of niest, zal hij of zij een groot aantal virussen in de lucht verspreiden die door anderen ingeademd worden. Overvolle plaatsen zoals kleedkamers, klaslokalen, bussen en vooral vliegtuigen zijn dus ideale besmettingshaarden.

Jezelf 100% tegen griep beschermen is onmogelijk. Er zijn meer dan 200 verschillende virussen en elk jaar ontstaan er weer nieuwe varianten. Sommige virussen zijn ook uitermate taai en moeilijk te bestrijden. Wanneer je besmet wordt, maakt je lichaam antistoffen aan die het griepvirus doden. De antistoffen blijven nog 2 jaar in het lichaam. Daarna kan je dus weer door hetzelfde virus besmet worden.

Hier volgen dan 8 adviezen die de kans om besmet te worden door het griep- of verkoudheidsvirus tot een minimum beperken.

1. Vermijd slecht verluchte plaatsen waar veel mensen aanwezig zijn.

2. Blijf zo veel mogelijk uit de buurt van kinderen. Dat valt natuurlijk niet altijd mee, zeker niet als je zelf kinderen hebt. Feit is dat kinderen een hele dag in de klas, een potentieel broeinest van verkoudheids- en griepvirussen, verblijven. Kinderen wrijven ook bijna voortdurend in hun ogen, zitten aan hun neus en steken hun vingers in hun mond. Zo besmetten ze zichzelf en mekaar dus voortdurend. Bovendien niezen en hoesten ze vaak in het wilde weg.

3. Was de handen regelmatig en grondig. De hand is een fantastisch transportmiddel voor virussen en bacteriën. Door met de hand aan de ogen, neus of mond te komen, geef je ziektekiemen de kans om zich in het neusslijmvlies of in de mond te nestelen, waardoor ze in de luchtpijp terecht zullen komen.

4. Bij verminderde weerstand is het beter om minder hard te trainen. Uit onderzoeken blijkt dat bij een trainingsomvang van meer dan 80 à 90 kilometer per week de kans op ziek worden verdubbelt.

5. Beperk het aantal inspanningen van anderhalf uur en langer. Bij langdurige, zware inspanningen worden maar liefst twaalf onderdelen van het immuunsysteem zodanig onder druk gezet dat pas drie uur tot drie dagen na de inspanning de waarden weer normaal zijn. Gedurende die periode is het lichaam zo druk bezig met allerlei waarden (hormoonbalans, lichte spierschade,…) weer te normaliseren dat een virus vrij spel heeft.

6. Drink voldoende koolhydraatrijke drank gedurende een zware inspanning. Onderzoek toont aan dat het immuunsysteem bij zware inspanningen gekoppeld is aan een daling van de suikerspiegel. Inname van koolhydraatrijke drank kan deze balans verbeteren. Een lage bloedsuikerspiegel zet het lichaam ook aan tot productie van stresshormonen, die een nadelig effect hebben op het immuunsysteem.

7. Zorg dat je voldoende vitamine C inneemt. Hoewel onderzoekers nogal sceptisch staan tegenover vitamine C als preventief middel, zou het wel de duur van de infectieziekte kunnen verkorten.

8. Laat je jaarlijks vaccineren tegen griep. Men schat dat de kans om griep te krijgen met ongeveer 80% daalt wanneer je gevaccineerd bent. Als je dan toch nog besmet raakt, zou de duur van de ziekte korter zijn en de symptomen minder ernstig.

Er bestaan ook homeopathische middeltjes tegen griep en verkoudheden, op basis van de echinacea-plant (bijv. 'Echinaforce'). Dit zijn veel gebruikte middeltjes, maar de effectiviteit ervan wordt dikwijls in twijfel getrokken. Er zijn nog nooit grootschalige en grondige onderzoeken naar de effectiviteit van zulke homeopathische geneesmiddelen geweest. Sommige onderzoekers beweren dat producten als 'Echinaforce' wel degelijk infectieziekten kunnen voorkomen en genezen, anderen zijn dan weer helemaal niet overtuigd. Daarbij komt nog de hoge kostprijs van deze producten, waardoor het misschien aan te raden is om het toch maar bij de bovenstaande acht tips te houden.

Meer informatie over natuurlijke geneesmiddelen op basis van de echinacea-plant, vind je bij de 'Links' (doorklikken naar 'Verkoudheid en griep').