Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

DVD & UDF

 

Home

Informatie over DVD en UDF

DVD als een veel gebruikt letterwoord heeft verschillende interpretaties gekregen, inclusief Digital Versatile Disc en Digital Video Disc. Deze drie letters betekenen echter veel meer dan slechts een afkorting. Als een logische toevoeging op de CD-ROM, verschaft DVD een nieuwe generatie van optische storage technologie, dat geschikt is voor consumentenelectronica alswel voor de computerindustrie.

DVD dient niet gezien te worden als weer een nieuw opslagmedium, maar een medium dat in staat is om audio, video en data te verenigen en daardoor de potentie heeft om bestaande videosystemen (VHS), data-opslagsystemen voor computers en audio-CD’s en game-CD’s te vervangen. DVD is van het begin af aan ontwikkeld voor mutlimedia applicaties. Op een DVD-schijfje kan bijvoorbeeld een speelfilm staan met geluid in twee talen en ondertiteling in zes talen. Maar een DVD-disc kan ook maximaal 17 GB aan computergegevens bevatten; zo’n 25 keer meer dan de huidige CD-ROM voor de computer. Ook werkt de industrie nog aan een standaard voor nog betere audio-CD’s op basis van DVD. Op het oog zijn DVD-schijfjes identiek aan CD-ROM's en audio-CD's. Ze hebben nog steeds een doorsnede van 12 cm en zijn slechts een fractie dunner dan hun voorgangers.

Door de het grote aantal potentiële gebruiksmogelijkheden zijn er een aantal DVD-varianten gekomen, waarvan hieronder een korte beschrijving volgt:

DVD-Video

DVD-Video schijfjes worden afgespeeld in een DVD-speler die er net zo uitziet als een gewone audio-CD-speler. Een DVD-speler speelt ook gewone audio-CD’s af. Bij de aanschaf zijn er een aantal belangrijke overwegingen, onder andere DVD regiocodes en videosystemen.

DVD-ROM

Dit is de mediadisc die computerdata opslaat, dat gelezen kan worden in een computer DVD-ROM drive. Op dit moment biedt een DVD-ROM minimaal 4,7 GB, maar door twee lagen en eventueel beide kanten van het schijfje te gebruiken wordt de maximale capaciteit zo'n 17 GB.

Een DVD-ROM kan zowel data als programma’s bevatten en is niet specifiek voor het Wintel platform ontwikkeld. Voor de logische schijfindeling (het file-system) wordt gebruik gemaakt van UDF, de opvolger van ISO 9660. UDF is een afkorting voor ‘Universal Disk Format’, een CD-ROM file-system dat specifiek bedoeld is voor write-once en rewritable media, maar ook voor DVD.

DVD-RAM

Een variant op de DVD-ROM-disc. De DVD-RAM functionaliteit maakt multiple recording mogelijk. Hierdoor is de DVD-RAM ongeveer gelijkwaardig in functionaliteit als magneto optical discs. DVD-RAM is bedoeld als een consumentenproduct dat moet gaan concurreren met hoge capaciteits 'removable media' zoals Iomega's Zip en Jaz drives (resp. 100 MB en 2 GB opslagcapaciteit).

DVD-R

Ook bekend als DVD-WO, een variant van de DVD-ROM standaard. Met DVD-R is het mogelijk om éénmalig een opnamemogelijkheid te maken. Hierdoor is deze standaard overeenkomstig, qua functionaliteit, met de huidige CD-R.

DVD-RW

Een variant op de DVD-ROM-disc. De DVD-RW functionaliteit maakt multiple recording mogelijkheden mogelijk. De DVD-RW is ongeveer gelijkwaardig als de huidige CD-RW.

Noch DVD-R, noch DVD-RW zijn bedoeld voor de consument. Deze DVD-schijfmedia zijn bedoeld voor productie- en testdoeleinden voordat een definitieve DVD-ROM wordt geperst.

Tegen het eind van 1998 moet er op DVD-R, DVD-RW en DVD-RAM maximaal 4,7 gigabytes aan data weggeschreven kunnen worden. Tot nu toe kon er op DVD-R en DVD-RW maximaal 3,9 GB data staan en op DVD-RAM slechts 2,6 GB.

DVD-Ready

Deze term heeft betrekking op hardware (jukeboxen, CD-ROM-Torens) die d.m.v. het inbouwen van een DVD-drive geschikt gemaakt kan worden om DVD-media te lezen. De te gebruiken software dient hiervoor wel de ondersteuning te bieden.

UDF

UDF is een afkorting voor 'Universal Disk Format', een CD-ROM file-system dat specifiek bedoeld is voor write-once en rewritable media, maar ook voor DVD. UDF kent tot nu toe drie versies. Versie 1.02 (Micro UDF) werd uitgebracht voor read-only media als DVD-ROM, versie 1.5 voegde daar betere foutcorrectie en defect management aan toe, wat handig is voor CD-R en CD-RW. Versie 2.0 is momenteel de huidige versie.

De UDF-standaard heeft een brug functie ingebouwd naar de huidige ISO 9660 standaard, die zeer veel gebruikt wordt bij CD-ROM’s.

OSTA

De Optical Storage Technology Association (OSTA) was opgericht in 1992 als een internationale handels- associatie om het gebruik van beschrijfbare optische technieken en producten voor het opslaan van computer storage d.m.v. optische technieken te promoten. De leden van deze organisatie bestaan uit fabrikanten en ontwikkelaars van optische producten. Zij werken samen door regelmatige vergaderingen te houden over CD/DVD, file interchange en marktontwikkelingen. Voor een uitvoerige beschrijving van deze organisatie verwijzen wij u naar OSTA.

ECMA

ECMA is een internationale Europese industrie-associatie, opgericht in 1961 en toegewijd aan de standardisatie van informatie- en communicatiesystemen. De meest recente aangenomen standaarden die van belang zijn voor de optische opslagtechnieken zijn ECMA 153 en ECMA 167. De ECMA 153 standaard beschrijft de informatie-uitwisselingen voor WORM-media die gebruik maken van magneto optical schrijfmethoden. De ECMA 167 standaard heeft betrekking op de Volume en File Structuur van Write-Once en ReWritable Media die gebruik maken van non-sequentiele schrijfmethoden.

ECMA Standards and Technical Reports worden gratis beschikbaar gesteld aan alle geïnteresseerde personen of organisaties en kunnen in gedrukte vorm verkregen worden via website: ECMA.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Created by Martijn Schijf & Daniël Aydin