elenafilatova.com

Poleskoye's centrum

Het centrum van Poleskoye ziet eruit alsof hier een kernbom gevallen is, als een kruising van Stalingrad 1943 met Hiroschima 1945

Als je hier rijdt moet je slalommen tussen bomen die uit het asfalt komen groeien en open rioolputten.

Dit was vroeger een winkel met kinderspeelgoed en kleding.

Hier checkt mijn vader het stralingsniveau in de winkel. Hij is met pensioen, maar nog steeds geinteresseerd in milieu issues.

Hij gelooft, net als veel anderen, dat hier weer mensen zouden kunnen wonen. Poleskoye is schoner dan andere plaatsen, het gemiddelde stralingsniveau is hier minder dan 20 microröntgen per uur. Op een paar plaatsen is het nog iets hoger, 50 microröntgen per uur. Iemand die in de zomer reist moet deze waarden verdubbelen omdat de waarden in de zomer overal hoger zijn.

Soms trekken mijn vader en ik samen door het verloren land. De geigerteller die hij gebruikt is in 1986 gemaakt. Na het ongeluk in Tsjernobyl was er een tekort aan stralingsmeters en in paniek begonnen de autoriteiten op grote schaal tellers te produceren die niet hoger dan 100 microröntgen konden meten. Deze geigertellers waren volledig waardeloos, omdat de waarden in Tsjernobyl honderden malen hoger waren - en dus onmeetbaar op deze apparaten. In die dagen was de straling in mijn huis in Kiev ongeveer 1000 microröntgen per uur... pas nu, 20 jaar later, worden deze oude apparaten eindelijk bruikbaar.

volgende pagina