elenafilatova.com

Lege plek op de kaart

We zijn nu op de grens en het bord heet ons welkom in alle 15 talen van de voormalige Sovjet landen. Soms maar ik een rit door Wit Rusland. De wegen hier zijn beter en de benzine is goedkoper. Dit land heeft goede banden met Rusland en is geïsoleerd van de rest van de wereld. Wit Rusland heeft jarenlang onder bewind van de totalitaire leider president Lukashenko gestaan. Hij lijkt wel wat op Fidel Castro, hij heeft alleen geen baard.

Op recente kaarten zie je het land van de wolven alleen maar als een grote lege plek. Verlaten steden en dorpen zijn net als de wegen van de kaart gehaald.

De autoriteiten willen niet dat een gemiddelde zondagsrijder op de wegen komt die misschien niet veilig zijn.

De grens is lang. Dit land is het niet waard om voor te vechten. Als we de hoofdweg verlaten en langs de grenslijn rijden komen we langs veel dode dorpen, en we zullen nooit weten in welk land de bewonders nu leven.

We rijden net zolang door totdat er geen verharde wegen meer zijn. Dan laten we de motor achter en gaan we te voet verder. Je kunt je auto of motor hier zonder zorgen achterlaten, niemand zal hem vinden. Je hebt hier ongeveer net zoveel kans om iemand tegen te komen als in Antarctica.

Borden langs de weg geven de afstand naar een dorp aan.

Dit is een nestkastje, de zwaluwen zijn al uitgevolgen.

volgende pagina