elenafilatova.com

Spookstad - Introductie

Mijn naam is Elena. Dit is mijn website en ik heb niets te koop. Wat ik wel heb, zijn mijn motor en de absolute vrijheid om te vertrekken naar waar het ook is dat mijn nieuwschierigheid en het snelheidsmonster me heen leiden. Deze pagina wordt altijd bijgehouden door de auteur, maar als er veel internet verkeer is kan het voorkomen dat de site niet te bereiken is.


Elana Picture


Motorrijden

Ik heb mijn hele leven al motor gereden en in al die tijd heb ik verschillende motoren gehad. Mijn zoektocht naar de perfecte motor kwam ten einde toen ik deze big ninja vond; met zijn 147 pk 's brult hij het uit. Hij is ongelofelijk snel, maar ook comfortabel genoeg voor lange afstanden.

Ik reis veel en één van mijn favoriete bestemmingen ligt ten noorden van Kiev, richting de zogenaamde Tsjernobyl 'dead zone' (dode zone), ongeveer 130 km vanaf mijn huis. Waarom is dit mijn favoriet? Omdat je hier uren kan rijden op totaal verlaten wegen.

De bewoners van dit gebied zijn allemaal vertrokken en de natuur komt tot leven. Er zijn hier prachtige bossen en meren.

Op plaatsen waar de wegen niet door vrachtwagens en legervoertuigen worden gebruikt, zijn ze nog in dezelfde staat als 20 jaar geleden. Behalve op sommige plaatsen waar een pluk gras of een boom door een breuk in de weg komt groeien. Tijd heeft geen vat op deze wegen, ze zullen waarschijnlijk in dezelfde staat blijven tot ze weer voor normaal verkeer worden geopend - over een paar eeuwen...


Ghost Town Map


Röntgen straling

Voordat we met onze reis beginnen, moeten we wat leren over straling. Het is eigenlijk heel makkelijk, en het apparaat dat we gebruiken om straling te meten heet een 'geigerteller '. Als je dit apparaat aanzet in Kiev zal het gemiddeld 12-16 microröntgen per uur meten. In een stad in Rusland of de Verenigde Staten, zal het ongeveer 10-12 microröntgen meten. In het centrum van de meeste Europese steden zal het 20 microröntgen per uur meten, dat is de radioactiviteit van al het steen.

1000 microröntgen maakt 1 miliröntgen en 1000 miliröntgen maakt röntgen. Dus 1 röntgen is 100.000 maal de gemiddelde straling in een doorsnee stad. Een dosis van 500 röntgen binnen 5 uur is dodelijk voor mensen. Heel apart: om een kip te doden is er een 2,5 keer hogere dosis nodig, en om een kakkerlak te doden is er een 250 keer hogere dosis nodig.

Deze stralings niveau 's kunnen niet niet meer in Tsjernobyl worden gevonden. In de eerste dagen na de explosie was er op sommige plaatsen om en rond de reactor een straling van 3000 - 30.000 röntgen per uur. De brandweermannen die naar de reactor waren gekomen om het vuur te blussen werden vrijwel direct door de gammastraling gedood. De overblijfselen van de reactor zijn nu afgesloten met een enorme staal met betonnen sarcofaag, dus het is tegenwoordig relatief veilig om door deze regio te reizen - zo lang je niet van de wegen afgaat of op de verkeerde plaatsen blijft hangen...

De kaart hierboven laat zien waar wij tijdens onze reis door de dead zone geweest zijn. De straling is in de grond getrokken en via de grond in appels en paddestoelen. Het wordt niet vastgehouden door asfalt, waardoor het mogelijk is de wegen in dit gebied te berijden.

Ik heb nooit problemen gehad met de mensen die de controlepunten bemannen. Ze zijn experts, en als ze straling vinden op je voortuig dan geven ze het een chemische douche. Ik tel niet die paar keren erbij toen 'experts ' allerlei excuses verzonnen om mij een douche te geven, want dit had er meer te maken dat ze het leuk vonden mij te douchen, dan met straling...

volgende pagina