Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Glavna strana

O nama

Dokumenti

Galerija

Linkovi


VI MAKSIMALNI PROGRAM

 1. Glavni strateski cilj Partije rada je: obaranje kapitalistickog drustvenog sistema i njegova zamena socijalistickim drustvenim sistemom, uspostavljanje demokratske vlasti naroda i socijalne pravde.

 2. Izgradnja socijalizma bice prilagodjena jugoslovenskim uslovima na osnovu naucnih principa marksizma-lenjinizma i proleterskog internacionalizma. Uzece se u obzir konkretni uslovi odnosa klasnih i politickih snaga u zemlji i svetu. Izabrace se oni putevi i metodi koji najbolje odgovaraju nasim uslovima bez kopiranja bilo cijeg drugog iskustva. Ono sto je istorijski prevazidjeno, i sto zivot i praksa nisu potvrdili, nece se primenjivati u izgradnji socijalizma u Jugoslaviji.

 3. Postovace se sva tri oblika svojine: drustvena, zadruzna i privatna. Glavni oslonac ce biti na drustvenoj svojini, posebno na onim kljucnim, strateskim, preduzecima koja su od prvostepenog interesa za zemlju i socijalizam.

 4. Garantovace se sva demokratska prava jednaka za sve.

 5. Bice obezbedjena potpuna ravnopravnost naroda -nacionalna, verska i kulturna, kao i pravo svakog naroda na samoopredeljenje do otcepljenja i stvaranja sopstvene drzave.

 6. Osigurace se sve dostupno i besplatno skolstvo, zdravstveno i socijalno osiguranje.

 7. Omogucice se pravo na rad, stan i svestrani kulturni razvoj.

 8. Ostvarice se princip ravnomerne raspodele prema radu -za jednak rad jednaka zarada.

 9. Stvarace se uslovi koji su neophodni za postepeni prelazak u besklasno, komunisticko, drustvo.

 

e-mail