Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Büyük Marmara Fayı

Marmara’yı boydan boya kat eden kırmızı hat, Le Pichon, Taymaz ve Şengör’ün kırılacağını ileri sürdüğü faydır.  Yani Kuzey Anadolu Fayı’nın deniz tabanındaki devamı.

Büyük Marmara Fayı ve İzmit Körf. fayı birleşiyor

Le Pichon, Taymaz ve Şengör'ün makalelerinde sözedilen Büyük Marmara Fayı'nın, bu makalede tanıtılan İzmit Körfezi genç fayının nasıl birleştiklerini gösterir harita. Kuşkusuz bu durum, Le Pichon, Taymaz ve Şengör'ün tezlerine önemli bir destek sağlamaktadır.

Numaralanmış çizgiler, bu fayı ortaya çıkaran sismik yansıma profillerini gösteriyor. Bu fay, yarattığı gerilme geometrisine bağlı olarak yanında ikincil yapılar da oluşturmuş. Prof. Celal Şengör’e göre, bu dev yapının bugüne kadar fark edilemeyişinin sebebi, tarihsel depremselliğin iyi değerlendirilememesi, yeterli sismik yansıma çalışması yapılmaması ve yapılanların da işin ehli uzmanlarca değerlendirilmemiş olması. Adı geçen bilimadamları, “Küçük Kıyamet” olarak anılan ve İstanbul dahil olmak üzere Marmara kıyı şeridindeki bütün yerleşim birimlerini yıkan 1509 depremi ile 1766’da üç ay arayla aynı bölgeyi vuran iki depremin, bu fayın kırılmasıyla meydan geldiğini söylüyor. O yüzyılda KAF’ın, 1754’te körfeze kadarki bölümü, 1766’da ise önce körfezle Tekirdağ arası, sonra da Şarköy-Mürefte bölümü kırılmıştı. 1509’da bu fayın bir kerede boydan boya kırıldığı ve 8 büyüklüğünde bir deprem ürettiği, bu kadar büyük bir depremin başka türlü izah edilemeyeceği düşünülüyor. (Atlas Dergisi, Aralık 1999 sayısı).

Izmit Korfezi - Marmara Fayı

Izmit Korfezi sismik yansıma verileri

Sismik profillerden örnekler

Üstte, İzmit Körfezi'nin bir haritası ve Sismik1 tarafından atılan sismik profillerin yerleri. Kırmızı genç çizgi, yanal atılımlı fayı, mavi çizgiler ise belki daha yaşlı olan normal fayları gösteriyor. Altta, elde edilen profillerden üç örnek. Line (hat) numaraları, profil numaralarına karşılık gelmektedir.

(Harita ve şekiller, Emin Demirbağ, Okan Tüysüz, Hülya Kurt, Naci Görür, İsmail Kuşçu- İTÜ-MTA-TÜBİTAK ortak çalışmasından alınmıştır. Cumhuriyet Bilim Teknik, 4.12.1999)

Bir önceki sayfaya dönüş

Deprem Anasayfası