Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Het Stenenbootje

Het Stenenbootje is ook wel bekend onder de namen OVM-1 en het STOA-wrak. Het is het eerste wrak dat tijdens ons project wordt opgemeten en getekend. Dit wrak, afkomstig van een Engels schip uit de 18e eeuw, is in de jaren '70 al gevonden en onderzocht, onder andere met medewerking van Thijs Maarleveld. Sinds het laatste onderzoek is de toestand van zowel het meer als van dit wrak dermate veranderd, dat een nieuwe beoordeling van de resten zeker gerechtvaardigd is. Nadat alle Web-It metingen zijn verwerkt en een goede schaaltekening is geproduceerd, kan een interessante vergelijking worden gemaakt met de eerdere onderzoeksresultaten. Vooralsnog is in elk geval duidelijk waarneembaar, dat de conditie van OVM-1 de laatste jaren achteruit is gegaan. Enkele delen zijn afgebroken en andere zitten zo los, dat ze handmatig op te tillen zijn en bij zware belasting af kunnen breken. Dit betekent, dat de huidige verkenning wel eens de laatste zou kunnen zijn van het wrak in een nog enigzins samenhangende staat.

Wat is er door De Grot gedaan?

Spijkeren en schetsen

In het wrak zijn spijkers geslagen. Aan die spijkers zijn labels bevestigd. Daarna zijn er onder water schetsen van het wrak gemaakt. Op de schetsen zijn ook de spijkers, met hun nummers, getekend.

Meten

De afstanden tussen de spijkers zijn gemeten met een meetlint. Ook de diepte van elke spijker is genoteerd (met een nauwkeurige duikcomputer).

Computeren

Vervolgens zijn alleen de spijkers met hun nummers in de computer ingevoerd. Met behulp van het programma Web-It heeft de computer die spijkers op de juiste plaatsen ten opzichte van elkaar gezet. Dat kan heel nauwkeurig omdat de afstanden tussen de spijkers gemeten zijn.

Tekenen en controleren

Het resultaat is dan een afdruk waarop alleen de spijkers staan aangegeven. Die afdruk wordt weer gebruikt om op te tekenen. Daarvoor worden dan de eerder gemaakte schetsen gebruikt.
Bovendien zijn er video-opnamen van het wrak gemaakt. Wanneer er iets op de schetsen niet duidelijk is, worden die opnamen nog eens bekeken.
Op het moment van dit schrijven zijn we bezig met het maken van deze tekening. Wanneer de tekeningen klaar zijn moeten ze, onder water, mee genomen worden om te controleren of alles klopt.

Vermoedelijk zijn op dit moment van schrijven nog twee duikdagen nodig om een compleet beeld te krijgen en tot een afronding te kunnen komen. Daarna kan een volgende locatie in het meer worden bekeken.
schip op balk Terug naar de beginpagina
schip op balk

Bijgewerkt op 11/08/1997