Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Meer informatie over Onderwatersportvereniging De Grot

Introductie
Organisatie
Activiteiten
De opleiding
Materiaal voor de opleiding
Kennismaken met de vereniging
Colofon

Introductie

Het feit, dat u deze informatie leest, betekent dat u belangstelling hebt voor de duiksport. Dit is geschreven voor iedereen die geïnteresseerd is sportduiken en overweegt lid te worden van onderwatersportvereniging De Grot. Hier is te lezen hoe de opleiding en de organisatie van de vereniging zijn geregeld en welke activiteiten er bestaan.

Er zijn in Nederland enkele honderden duikverenigingen actief en duizenden sportduikers zijn u in de afgelopen jaren al voorgegaan. Met al haar wateren is Nederland immers zeer geschikt om te leren duiken. Het mag hier onder water dan niet zo helder zijn als in bijvoorbeeld de Middellandse Zee, er valt genoeg te zien om het duiken interessant te maken. Zo kunt u kennis maken met kreeften, vele soorten krabben, inktvissen (ook in Nederland!) en tal van andere vissen. Daarnaast is de begroeing van de bodem op sommige plaatsen erg mooi en kunt u bovendien op scheepswrakken duiken, waar vaak een eigen leefwereld is ontstaan voor planten en dieren.

Indien u dit alles niet aan uw neus voorbij wilt laten gaan, is De Grot één van die verenigingen, waar u op een gezellige manier aan tal van activiteiten kunt deelnemen. De beslissing is aan u!

Organisatie

OWSV De Grot is op 1 juni 1970 opgericht en heeft nu ongeveer 60 leden. De Grot heeft een structuur, bestaande uit een bestuur, trainers, leden en donateurs. Eenmaal per jaar is er een Algemene Ledenvergadering, waarbij iedereen iets ter discussie kan stellen en de bestuurswisseling plaatsvindt.

De Grot is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB). Deze is op haar beurt aangesloten bij de internationale Confédération Mondiale des Activités Subaquatique (CMAS). Duikbrevetten, die bij bij De Grot worden behaald, worden zo over de hele wereld erkend. De NOB verzorgt via diverse commissies en werkgroepen onder meer de eisen voor de duikbrevetten, de veiligheidsvoorschriften en het organiseren van wedstrijden.

Activiteiten

1. Buitenduiken

In principe wordt er elk weekeinde in het buitenwater gedoken. De duiken vinden meestal op zondag plaats. Onze favoriete duikplaatsen vinden we in Zeeland. Het is daar werkelijk prachtig duiken, zowel in het glasheldere water van het Grevelingenmeer als in het stromende water van de Oosterschelde. De beginnende duiker zal versteld staan van de prachtige flora en fauna, die we ook in Nederland kunnen aantreffen. Minder mooi (gelet op het onderwaterleven), maar wel erg helder en met diverse scheepswrakken is het Oostvoornse Meer. Hier worden trainingsduiken gemaakt en vindt het buitenwater-examen plaats. Duiken in stromend water met soms slecht zicht houdt meer risico's in dan duiken in helder stroomloos water. Duiken in de Oosterschelde, onder verantwoordelijkheid van de vereniging, is dan ook pas toegestaan na het behalen van het 1-sters duikbrevet.

De organisatie van de duiken wordt op woensdag in het zwembad bekend gemaakt. Men kan zich dan inschrijven op een duiklijst. Is men op woensdag niet aanwezig, dan dient men zich op te geven bij de duikleider. De duikleider wordt aangewezen door het bestuur en is verantwoordelijk voor de organisatie van de duik. Het spreekt vanzelf, dat iedere duiker de aanwijzingen van de duikleider stipt opvolgt. Een duiker in opleiding duikt tijdens zijn/haar opleiding steeds met een ervaren duiker met minimaal het 2-sters brevet. Veiligheid staat bij onze vereniging hoog in het vaandel.

2. Bijzondere duiken.

Regelmatig worden ook nachtduiken en wrakduiken op de Noordzee georganiseerd. Dit soort duiken kent een hoge moeilijkheidsgraad en is daarom voorbehouden aan duikers met minimaal een 2-sters brevet.

3. Duiken in het buitenland.

Ieder jaar, meestal in de herfstvakantie, wordt een duikreis naar het buitenland georganiseerd. De laatste jaren zijn onder meer Spanje, Zuid-Frankrijk, Malta, de Canarische Eilanden en de Rode Zee bezocht. In het warme water van die landen wemelt het van het onderwaterleven en kunt u zelf beleven, wat in documentaires op televisie zo vaak te zien is.

4. Duikweekeinde

Eens per jaar gaat de vereniging met zoveel mogelijk mensen een paar dagen naar Zeeland. Dit is een heel gezellig gebeuren waarbij duiken en feesten elkaar afwisselen. Ook aanhang in de vorm van niet-duikers is hierbij welkom.

5. Biologisch weekeinde

In september vindt meestal een biologisch weekeinde plaats. Tijdens dit weekeinde geven enkele biologen van de vereniging les over wat u onder water kunt tegen komen. Er wordt veel gedoken, waarna met behulp van dia-series, film, gevulde aquaria en microscopen uitleg wordt gegeven over wat u nu eigenlijk hebt gezien en hoe u een dier of plant kunt herkennen. Ook tijdens dit weekeinde staat gezelligheid voorop. Wel is het biologisch weekeinde vooral voor duikers bedoeld: zij hebben er immmers het meeste aan.

6. Nieuwjaarsduik

Elk jaar vindt er begin januari een nieuwjaarsduik plaats. Ook voor wie zo iets nog te koud vindt, is deze dag een leuk evenement. Er wordt namelijk altijd vooraf en na afloop gezamenlijk iets gegeten en gedronken.

7. Onderwaterarcheologie

Voor de liefhebbers van geschiedenis is er een klein groepje mensen, dat zich bezighoudt met onderwaterarcheologie. U kunt hierbij meedoen aan het plannen van archeologische duiken, het doen van archiefonderzoek en het bezoeken van musea of tentoonstellingen.

8. Overige activiteiten

Naast specifieke duikactiviteiten worden voor en door de leden nog een groot aantal andere activiteiten georganiseerd. Jaarlijkse evenementen zijn bijvoorbeeld de nieuwjaarsreceptie, een film- en dia-avond, het langeafstands-zwemmen en de dolle duikdag. Bovendien worden er regelmatig excursies gehouden. Genoemd kunnen onder andere worden: wadlopen, grotexcursies in de Ardennen, een winterse snorkeltocht op het Belgische riviertje de Ourthe en langlaufen. tenslotte verschijnt er vier maal per jaar een verenigingsblad, Grotnieuws, waarin leuke en interessante informatie uit de duikwereld wordt opgenomen. Al met al is De Grot een vereniging die bruist van de activiteiten.

De opleiding

Een belangrijke activiteit in de vereniging is het geven van de opleiding. De opleiding moet er toe leiden, dat de aspirant-duiker de elementaire kennis van het duiken, de duikuitrusting en het gebruik ervan onder controle krijgt. De opleiding voor het 1-sters duikbrevet van de NOB is opgebouwd uit theorie- en praktijkmodulen. Hierbij wordt de leerstof verdeeld in kleine stukjes, die in de loop van de opleiding geëxamineerd worden. Daarnaast geeft de vereniging vervolgopleidingen voor het het behalen van het 2-, 3- en 4-sters brevet. De trainingen voor de opleiding worden elke woensdagavond tussen 21.15 en 22.15 gegeven in het Sportfondsenbad in de Van Maanenstraat. De opleiding begint in september en duurt tot en met maart. Theorielessen worden van oktober tot en met februari in het zaaltje van het zwembad gegeven, telkens voor de training om 19.30.

Voor de beginnende duikers start in maart, na het behalen van de theorie- en zwembad-modulen, het duiken in de Nederlandse wateren. Onder begeleiding van ervaren duikers wordt de opleiding voortgezet in het buitenwater. In juni en juli worden de resterende modulen behaald, waarmee het 1-sters brevet wordt verkregen.

Materiaal voor de opleiding

Voor de aspirant-duiker staat tijdens de opleiding snorkelmateriaal van de vereniging. De aspirant-duiker wordt geadviseerd om na enige tijd zelf een basisuitrusting aan te schaffen. Deze bestaat uit: zwemvliezen, loodgordel, duikbril en een snorkel. Als in het voorjaar begonnen wordt met het duiken in buitenwater, is de aanschaf van onder meer een duikpak noodzakelijk. Persluchtapparatuur is, zolang de voorraad strekt, voor een gering bedrag per week te huur bij de vereniging. Voor de prijzen kunt u zich tot de materiaalmeester wenden.

Kennismaken met de vereniging

Mocht u na het lezen van deze informatie nader met de vereniging willen kennismaken, dan dient u het inschrijfformulier volledig ingevuld en vergezeld van twee pasfoto's in te leveren bij de secretaris. Deze regelt ook uw inschrijving bij de NOB. Tevens ontvangt u, nadat u aan uw financiële verplichtingen hebt voldaan, van de secretaris uw duiklogboek. Hou de secretaris altijd op de hoogte van adreswijzigingen en dergelijke.

Colofon

Deze informatie kwam tot stand door:

Willem Duvalois
Dik Vuik
Maaike Wijnands
schip op balk Terug naar de beginpagina
Bekijk onze agenda om bovenstaande beweringen te controleren
schip op balk

Bijgewerkt op 11/08/1997