Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

De 8 jaarfeesten of sabbats:

De 8 belangrijkste feesten in de heksentraditie, worden ook wel "sabbat" genoemd.
Vier van de 8 jaarfeesten zijn ook in de moderne kalender terug te vinden en worden in onze tijd gezien als het begin van de 4 seizoenen (maart, juni, september en december).
De heksen- en heidenkalender ziet deze feesten echter niet als het begin, maar het hoogtepunt van de seizoenen (Midzomer & Midwinter) en viert het werkelijke begin van de seizoenen begin februari (voorjaar), begin mei (zomer), begin augustus (herfst) en begin november (winter).

Er is enige verwarring over de data van de feesten en over de kwestie of het "vaste" of "beweeglijke" feestdagen zijn. Sommige heksen houden de vaste data aan, maar omdat ik vind dat een sabbat pas gevierd kan worden op het moment dat de zon een bepaald teken passeerd, geef ik hier de data voor 2001 aan (voor volgend jaar is dit dus weer anders):

 

 

5 februari:   IMBOLC

Traditioneel worden hier pannekoeken gegeten, aangezien de ronde vorm en goudgele kleur de vruchtbare zon symboliseren die we terug in ons opnemen. Het oorspronkelijke feest werd gehouden ter ere van de Keltische godin Brigid, ofwel de Witte Godin. De wedergeboorte van het licht wordt gevierd (lichtmis).

 

20 maart:   OSTARA

Met Ostara, afgeleid van de Germaanse godin Eostre, staat het nieuwe leven op het punt te worden geboren. Als symbool voor deze sabbat gebruiken de heksen het ei, dat het nieuwe leven in zich herbergt.
Tijdens deze sabbat geven de heksen elkaar rood geschilderde eieren waarop ze een gelukwens hebben geschreven.

 

5 mei:   BELTANE

Hier wordt traditioneel de zon binnengehaald. Het is een uitbundige sabbat, vroeger dansten de dorpelingen rond de met witte en rode linten versierde meiboom. De meiboom was oorspronkelijk een fallussymbool, waarbij het omwikkelen van witte en rode linten het doorbreken van de maagdelijkheid voorstelde, om zo vruchtbaarheid af te smeken.

 

21 juni:   LITHA (midzomer)

De langste dag van het jaar wordt gevierd met deze sabbat, het geschenk van de natuur en de kracht van het leven.
Op dit moment gaat de God het heilige huwelijk aan met de Godin.

 

7 augustus:   LUGHNASSAD of LAMMAS

Dit is het Keltische oogstfeest ter ere van de zonnegod Lugh.
In de Angelsaksische tradities is dit de eerste van de graanfeesten.
De eerste gewassen zijn immers rijp en moeten worden geoogst.
Hier wordt tevens de zonnegod ritueel geofferd.

 

23 september:   MABON

Op deze dag houden licht en donker elkaar in evenwicht, waarna hat korten der dagen weer wordt ingezet. Er wordt een oogstfeest gehouden waarbij de Goden worden gedankt voor de oogst die ons in staat zal stellen de koude winterperiode door te komen. Volgens bepaalde tradities wordt de geest van de geofferde Graangod met Mabon op weg gezet naar de onderwereld waar hij met Samhain zal aankomen.

 

8 november:   SAMHAIN

Dit is traditioneel het nieuwjaarsfeest van de Kelten. Tijdens deze nacht, die noch bij het oude, noch bij het nieuwe jaar hoort, staan de poorten van de onderwereld op een kier en is contact met de overledenen mogelijk. Voor de heksen is de Graangod, geofferd tijdens het Lammas-ritueel, nu aangekomen in de onderwereld.

 

21 december:   YULE (Midwinter)

De zon staat nu op haar laagste punt, waarmee het midden van de winter bereikt wordt. Vanaf dit moment zal de invloed van de zon langzaam maar zeker weer toenemen. De lichtjes in de altijdgroene kerstboom, die eigenlijk stamt uit de voorchristelijke volkstraditie, symboliseren de terugkeer van de zon en het leven.