Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Nieuwe pagina 1

transform-but-klok

 

 

De Turkse Angora           

 

Geschiedenis                    

De Angora is een van de oudste kattenrassen; de oorsprong, zoals de naam al doet vermoeden, ligt in Turkije. Er bestaan in Turkije allerlei legendes omtrent dit kattenras, vele hebben te maken met de Islam, het geloof van de moslims. De meeste legendes hebben betrekking op witte odd-eyed Angora’s. Deze zijn tot op de dag van vandaag zeer gewaardeerd in heel Turkije.

De Angora's zijn genoemd naar de oude stad Angora (thans Ankara). In Turkije komen Angora's in tal van kleuren voor, elk met een eigen naam. Bekende namen zijn onder andere sarman (red tabby), de teku (silver tabby) en de Ankara kedi (odd-eyed wit).

Exporteren van de witte odd-eyed Angora's is verboden, alleen gekleurde Turkse Angora’s mogen nu uitgevoerd worden.

In de 16e eeuw zijn er Angora's vanuit Turkije naar Frankrijk en Engeland gebracht. Dit ras was  zeer geliefd aan het Franse Hof en kreeg in die tijd ook de bijnaam Franse Kat.

De Turkse Angora (maar ook de Turkse Van) zijn de voorouders van vele halflanghaarrassen zoals de Maine Coon, Noorse Boskat, Siberische Boskat en ook de Pers.           

De Turkse Angora moest het rond 1900 opnemen tegen de Pers, die steeds populairder werd, mede daardoor werd halverwege deze eeuw de Turkse Angora met uitsterven bedreigd. Gelukkig bestond er een fokprogramma in dierentuinen van Istanbul en Ankara waardoor dit niet is gebeurd. Liefhebbers van de Angora zijn in de zestiger jaren druk bezig geweest met het importeren van de Turkse Angora uit die dierentuinen, wat niet altijd even makkelijk verliep. Door die liefhebbers kunnen we nu weer genieten van dit prachtige elegante ras. In Nederland zijn er nu een handjevol mensen bezig met het fokken van dit ras. Als u vaak shows bezoekt, zal het u ook opgevallen zijn dat er meestal niet veel of zelfs geen Turkse Angora’s aanwezig zijn.

De Turkse Angora moet men niet verwarren met de in vele boeken beschreven Engelse Angora (Angora Cat), in Nederland zijn deze bekend als Oosters halflanghaar of Manderin. In Engeland wordt nog maar nauwelijks gefokt met de Turkse Angora's, vanwege de strenge quarantaine  voorschriften.

Karakter                     

Turkse Angora’s zijn actieve, levendige, nieuwsgierige, intelligente, sociale katten met een zacht karakter. Ze zijn tot op hoge leeftijd speels en ondernemend. Ze zijn graag in gezelschap van mens en/of dier. Het zijn geen dieren om alleen te houden, zeker niet als u veel van huis bent. U kunt dan beter overwegen twee katten (dit hoeven uiteraard niet persé twee Angora’s te zijn, maar wel een kat die overeenkomt met het karakter van de Turkse Angora) te nemen of geen kat. Als u al in bezit bent van een katvriendelijke hond kan deze ook fungeren als “maatje”. Over het algemeen kunnen Turkse Angora’s het erg goed met andere dieren vinden.

Ze vinden alles leuk om mee te spelen, variërend van origineel kattenspeelgoed (balletjes, muisjes, ed.) tot pennen en sleutelbossen, ze apporteren ook graag. Ook het meerijden op de stofzuiger kan een leuke bezigheid zijn voor Angora’s.        

De Turkse Angora is erg toegewijd aan de mens en verwacht dit ook terug. Valt de toewijding van de mens tegen, dan kunnen ze op een heel andere manier aandacht vragen, bijvoorbeeld door ineens in de gordijnen te klimmen (wat meestal niet zo gewaardeerd wordt). Bij de Turkse Angora geldt het motto in zo’n geval; niet goedschiks, dan kwaadschiks.

Sommige Angora’s hechten zich aan één persoon in een gezin, andere vinden iedereen aardig. Dit zijn een aantal raseigenschappen, uiteraard is de ene kat de andere niet.

Wanneer men besluit een Turks Angora kitten aan te schaffen, moet men zich er dus van bewust zijn, dat het over het algemeen om een zeer veeleisende kat gaat. Ze vragen veel aandacht en dus tijd. Ze willen echt hun eigen uurtje per dag hebben, waarin ze zich helemaal kunnen uitleven met hun mens, lekker spelen, apporteren, of heerlijk knuffelen.

                                

Een kitten zal zeer consequent moeten worden opgevoed, wil men later een kat "met manieren" overhouden, net als wanneer men een pup aanschaft. De beste en diervriendelijkste manier is om een plantenspuit in de aanslag te houden en op het moment dat een kitten iets doet wat niet mag, meteen een straal water op het kitten te spuiten. Deze zal daar van schrikken en het als onprettig ervaren, zodat deze zich bij een volgende poging mogelijk nog eerst eens bedenkt of het wel zin heeft. In wezen heeft de Turkse Angora ook wel een aantal "hondse" trekjes.

Vervolgens mag men de intelligentie van dit ras beslist niet onderschatten. Vaak is het een kwestie van slimmer zijn dan de kat. Vele zijn in staat ramen, deuren, kasten en koelkasten te openen. Men dient er dan ook voor te zorgen dat dit niet mogelijk is, zeker als een kat buitendeuren of -ramen kan openen, omdat dit fataal kan eindigen. Het zijn goede springers, hoog of breed, het maakt meestal weinig indruk.

De Angora’s zijn pas laat volwassen en zullen ook pas op een leeftijd van ongeveer twee jaar hun “wilde haren” gaan verliezen. Een goede krabpaal is wel een stevige aanrader voor de eigenaar van de Turkse Angora, de kat komt dan tot zijn recht. 

De vachtverzorging kan men in principe in z’n geheel aan de kat zelf overlaten. Men kan in een periode van rui (of tussendoor) de kat “meehelpen” door een extra borstelbeurten te geven, maar dit is geen noodzaak. Een heel enkele keer kan het voorkomen dat zich een klit in de vacht vormt, maar dit is echt sporadisch.

Bij sommige Angora’s is in de zomer de vacht korter dan in de winter en zouden ze voor een korthaar kunnen doorgaan. De halflangharige vacht is zacht en zijdeachtig en bestaat uit een vol behaarde kraag, staart en broek.

Alle natuurlijke kleuren zijn toegestaan, dat wil zeggen wit, zwart, blauw, rood en crème, schildpad met of zonder tabby en met of zonder wit en al deze kleuren komen ook met zilver voor.

Colourpoint, chocolate, lilac, cinnamon, enz. zijn niet toegestaan.

Rasgebonden ziektes of afwijkingen komen bij de Turkse Angora niet voor, zoals bijvoorbeeld Patella Luxatie dat bij sommige andere rassen voorkomt. De enige “ziekte” die vroeger veelvuldig voorkwam bij de Angora’s (en ook bij andere rassen waar wit is toegestaan als vachtkleur)  is doofheid. Deze is gerelateerd aan de witte vachtkleur in combinatie met (meestal) blauwe ogen (en dus ook bij odd-eyeds). Dat komt voort uit het feit dat jaren geleden gekleurde katten niet erkend werden en er dus uitsluitend wit maal wit werd gekruist.

Vanaf 1 januari 1994 zijn gelukkig ook de prachtige gekleurde Turkse Angora’s erkent. Hierdoor hebben fokkers ook meer en betere fokmogelijkheden gekregen en is het aantal witte dove katten zeer sterk gedaald en worden er gelukkig nagenoeg ook geen meer geboren.

De Turkse Angora is een lange, slanke elegante kat met een fraaie sluike halflanghaar vacht.

 

Kop                                             

Kleine tot middelgrote wigvormige kop met een afgerond snuitje zonder pinch. In profiel: de lijn van het vlakke voorhoofd en de rechte neuslijn maken een lichte hoek net boven de ogen. Stevige kin.

Oren

Grote oren, breed aan de basis met pluimpjes. De oren staan vrij dicht bij elkaar en rechtop.

Ogen                              

Vrij grote open amandelvormige ogen, iets schuin geplaatst. Oogkleur: onbelangrijk, maar de voorkeur wordt gegeven aan eenkleurige ogen met een intense diepe kleur.

Nek

Slanke, vrij lange nek.                  

Lijf, poten en voeten

Lang, slank goed gespierd lichaam met lange poten en kleine ronde voetjes die bij voorkeur haarplukjes tussen de tenen hebben. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten door de oplopende ruglijn. Vrij fijne botstructuur.

Staart

Lange volbehaarde staart, breed bij de inplant spits toelopend.

Vachtstructuur            

Halflange fijne glanzende zijdeachtige vacht zonder ondervacht, waardoor deze sluik aanligt. De vacht heeft vooral op de buik neiging tot golven. Hij heeft een lange kraag vanaf de oren en een sluik vallende broek.

Kleur

Vachtkleur: alle vachtkleuren behalve chocolate, cinnamon, lilac, fawn en pointsaftekening.

Balans

Goede verhouding tussen kop, lijf, poten, voeten en staart is belangrijk.

 

Nu Zullen Wij Ons Even Voorstellen

 

                                                                                                             

Ik heet kaicha   

 

ik heet Agim        

 

                                   Hier zijn wij samen

 

              

 

Wij zijn twee zusjes geboren 12 july 1996 en zijn heel afhankelijk van elkaar en ieder toch met een eigen karakter.

Ik Kaicha ben erg dominant maar ook heel aanhankelijk tegenover iedereen, maar wel wanneer het mij uitkomt, ik hou ook erg van kattenkwaad uithalen en vooral als niemand het ziet zodat ik heel onschuldig kan kijken dat mijn baasje denkt dat mijn zusje dat gedaan kan hebben, ik ben ook erg speels kan dat ook echt wel een tijdje volhouden.

Ik sta graag op de voorgrond zelfs met eten eerst ik, dan mag mijn zusje, jammer genoeg lukt dat niet altijd.

Van mijn zusje hou ik erg veel, ik knuffel haar graag en daar kan Agim erg van genieten en dat vind ik heerlijk om dan mijn liefde en aandacht aan haar te geven, en haar daarna weer achterna te zitten.

 

Ik Agim het zusje van Kaicha ben zachter van karakter lig graag in een nek van een baasje waar ik het wel uren vol kan houden, vraag ook vaak om meer aandacht dan mijn zusje ik voel mij dan beschermd tegenover haar, want Kaicha wil altijd de baas spelen waar ik niet zo van hou.Ik speel ook graag buiten zodat ik heerlijk kan genieten van de vogels en de eendjes die om mij heen vliegen.

Ik ben ook veel geduldiger dan Kaicha ik maak mij niet zo druk als zij, maar we hebben het beide erg naar onze zin.