Standby whit Carola Häggkvist

Standby var ett av dom band Carola var med i innan hon slog igenom.

När Carola hade haft sin första konser med dom var hon mycket nöja, "När jag hade bandet bakom mig blev rösten så stark" sa hon.

Utom Carola så innehöll bandet: Anders Aldrin (gitarr och sång), Pontus Holmgren (gitarr), Benny Andersson (bas) och Johan Norgren (trummor). Carola var yngst i bandet och det var Anders och Pontus som skrev låtarna.

Det kom ut en skiva där Standby tillsammans med två andra band spelade några låtar. Standby hade fem låtar med på plattan och det var "Schizophrenic", "War and mistery", "Back to the fort", "Retrospect" och " One by one" som Carola sjöng och skivan hette "Vågrätt samliv". Skivan trycktes i 500 exemplar och när Carola slog i genom fanns det faktiskt 10 stycken kvar och då hade ändå skivan legat ute i två år.

Men när Carola väl blev känd 1983 så släppte skivbolaget Rosa Honung att släppa en ny Standby skiva och det gjorde dom med låtarna som var med på "Vågrätt samliv" och fem nya låtar som Anders Aldrin sjöng, men varken Carola ellere hennes dåvarande skivbolags chef Berk Karlsson blev särskillt glada över den nya skivan, naturligtvis så stog Carolas namn betydligt större och synligare denna gång. Den skivan trycktes med tre olika omslag 1983 och 1984.

Men Carola var bara 14 år när hon sjöng i Stanby och dessutom var hon med i ett annat band "Tre tjejer" som hade ett mycket lungnare tempo, hon var också mycket rädd om sin röst och ville inte sjunga med bandet två kvällar i rad, men tillslut hoppade Carola av Standby och förklarade att hon ville sjunga något mer avancerat, killarna i bandet blev irriterade och sa hånfullt "du tror att du är så duktig.", men Carola visade dom att det var precis vad hon var. Carola spelade 20 konserter med Standby och den sista var i Mälarhöjden den 6 maj 1981.

1998 kom släpptes dom gammla låtarna ännu en gång och då med tre låtar som aldrig släppts förr som Carola sjöng med Standby och det var "Vara mé", "Färgblind" och "Snacket det går". I häfftet som följer med skivan beskriver bandets trummis Johan Norgren att Standby var en av de roligaste perioderna i hanns liv.

 

Magnus Hietala