Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
ΥΠΕΡΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΑΝΤΙΛΗΨΗ

Ο όρος Υπεραισθητήρια Αντίληψη ( Extra Sensory Perception - ESP ) χρησιμοποιείται για να περιγράψει όλες εκείνες τις παραψυχολογικές εκδηλώσεις - ή φαινόμενα Ψ - οι οποίες σχετίζονται με την λειτουργία των αισθήσεών μας , σε αντίθεση με την ψυχοκίνηση ( Macro-PK ), που σχετίζεται με τις κινητικές λειτουργίες. Ο όρος προτάθηκε από τον Γερμανό ερευνητή Dr.  Rudolf Tischner στο βιβλίο του "Τηλεπάθεια και Διόραση"           (Telepathy and Clairvoyance ) - 1η έκδοση στα Γερμανικά το 1920 , 2η στα Αγγλικά το 1925 - και έγινε δημοφιλής χάρη στον J.B. Rhine .

Καλύπτει τα εξής φαινόμενα :


Γενικά η διαίρεση αυτή γίνεται για τυπικούς λόγους , καθώς ο χαρακτηρισμός κάποιου φαινομένου με έναν από αυτούς τους όρους εξαρτάται από τις συνθήκες και από την κρίση του ερευνητή .

Σήμερα η τεχνική που χρησιμοποιείται στο εργαστήριο για τον έλεγχο και την μελέτη των εκδηλώσεων της Υπεραισθητήριας Αντίληψης είναι αυτή του πεδίου Ganzfeld ( απόλυτο πεδίο ) . Άλλη μέθοδος που εφαρμόζεται είναι η χρήση ειδικών καρτών , των καρτών Zener ( Zener cards ) , δηλ. κάρτες με πέντε διαφορετικά σχήματα (αστέρι , τετράγωνο , κύκλος , τρίγωνο και κυματιστές γραμμές ) , στην οποία το υποκείμενο προσπαθεί να βρει το σχήμα πάνω στην κάρτα βλέποντας μόνο την πίσω πλευρά της . Η παραφυσική ικανότητα κρίνεται από το ποσοστό επιτυχίας σε κάποιον αριθμό καρτών ( με 20% φυσιολογική επίδοση ) .

Κάποιες ερευνητικές ομάδες έχουν προχωρήσει πιο μπροστά . Σε μελέτες που πραγματοποίησαν , ζητούσαν από τους κατοίκους κάποιας περιοχής να τους ενημερώνουν για οποιοδήποτε άσχημο συναίσθημα είχαν σχετικά με κάποιο μελλοντικό γεγονός , και συνέλεγαν όλα τα στοιχεία για σύγκριση και αξιολόγηση . Αν και η μελέτη αυτή έγινε σε περιορισμένη κλίμακα και είχε φτωχά αποτελέσματα , εντούτοις σε μια περίπτωση οι προβλέψεις σε μια περιοχή της Αγγλίας για μια επικείμενη καταστροφή έφτασαν ένα υψηλό επίπεδο , ενώ εντάθηκαν την τελευταία μέρα , λίγες μόνο εβδομάδες πριν από την κατάρευση ενός ορυχείου και την καταπλάκωση ενός κοντινού σχολείου , το οποίο λειτουργούσε εκείνη την στιγμή , από τα μπάζα . Μάλιστα , το ίδιο πρωί, ένα παιδί είχε μιλήσει στη μητέρα του φοβισμένο για έναν εφιάλτη που είχε το βράδυ , στον οποίο έβλεπε παντού μια πηχτή , μαύρη σκόνη κοντά στο σχολείο . Το παιδί αργότερα ανασύρθηκε νεκρό από τα χαλάσματα του σχολείου.

Τα φαινόμενα αυτά , ως διαίσθηση γενικά , έχουν εκδηλωθεί και σε περιπτώσεις σημαντικών προσώπων . Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Winston Churchil πρωθυπουργού της Αγγλίας στον Β' Παγκόσμιο . Λέγεται λοιπόν ότι μια μέρα προτίμησε να φάει στο σαλόνι αντί για την κουζίνα , και κάλεσε τον μάγειρά του να φύγει από εκεί . Στιγμές αργότερα η κουζίνα ισοπεδώθηκε από γερμανική βόμβα που έσκασε εκεί κοντά . Επίσης, κάποτε προτίμησε να μπει στο πρωθυπουργικό αυτοκίνητο όχι από την πόρτα από όπου συνήθως έμπαινε , και την οποία είχε ήδη ανοίξει ο οδηγός του , αλλά από την άλλη . Η επιλογή του αποδείχθηκε σωστή , καθώς στην πορεία η έκρηξη από μια βόμβα ανασήκωσε το αυτοκίνητο από τη μια πλευρά και θα το είχε αναποδογυρίσει , με πιθανώς τραγικά αποτελέσματα , αν το αυτοκίνητο δεν επανερχόταν στην ισορροπία από το βάρος του ( κάπως εύσωμου ) πρωθυπουργού που είχε κάτσει στην κατάληλη θέση . Αργότερα δήλωσε πως την ώρα που έμπαινε στο αυτοκίνητο , άκουσε κάποιον να του λέει να μπει από την άλλη , και αυτός τον άκουσε ! Και υπάρχουν εκατοντάδες άλλες παρόμοιες ιστορίες , επιβεβαιωμένες ή όχι , για τυχερούς επιβάτες μεταφορικών μέσων που ποτέ δεν έφτασαν στον προορισμό τους ( π.χ. Τιτανικός ) ή για πάμπλουτους μεγιστάνες που έγιναν ότι έγιναν βασιζόμενοι στις φωνές που άκουγαν μέσα τους ( τυχεροί αυτοί .Τί να πει και η Ζαν ντ' Άρκ ; ) . Για τον Τιτανικό δε , υπάρχει επιβεβαιωμένα βιβλίο που κυκλοφόρησε 15 χρόνια πριν το ναυάγιο , το οποίο αφηγείται την ιστορία του Τιτάν ( επίσης ο τίτλος του βιβλίου ) , ενός υπερπολυτελούς πλοίου που βυθίστηκε στο παρθενικό του ταξίδι από την Αγγλία στην Αμερική , παίρνοντας μαζί του πολλές ψυχές λόγω έλλειψης σωστικών λέμβων . Ο συγγραφέας λέγεται ότι πνίγηκε 15 χρόνια μετά , στο ναυάγιο το οποίο είχε προβλέψει άθελά του . Πάλι όμως τραγικά γεγονότα σαν αυτό το ναυάγιο συχνά δίνουν τροφή για μύθους . Ποιός ξέρει...


Αυτά όσον αφορά τα περί της Υπεραισθητήριας Αντίληψης . Για τις ερμηνείες του φαινομένου , καθώς και της ψυχοκίνησης , διαβάστε παρακάτω .


 
ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ Ψ
ΑΡΧΙΚΗ