Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Symptomer

Hvordan finder man ud af om man er overfølsom over for mælk?

Overfølsomhed(allergi eller intolerans) over for mælk kan vise sig på flere måder:

Opkastning og diarre.
Høfeber i øjne og næse.
Hvæsende vejrtrækning.
Astma eller eksem i huden.

Symptomerne kan vise sig mindre end to timer efter indtagelse af mælk, men
Reaktionen kan også komme op til flere døgn efter.Årsagen til symptomerne kan skyldes flere årsager, det er derfor vigtigt at man kontakter egen læge for rådgivning og eventuelt henvisning til en god allergilæge der kan være med til at stille en diagnose.

I vores tilfælde fik vores søn rød hud i hovedet med knopper og røde løbende øjne endvidere fik han diarre hvis han fik ren komælk, vi kunne ikke få påvist mælkeallergi hos lægen, men ved at fjerne mælk fra kost og drikke, forsvandt symptomerne rimeligt hurtigt og vi kunne konstatere at han havde mælke intolerance.

Der findes ingen medicinsk behandling for mælkeallergi, den eneste behandling man kan give er at fjerne mælken helt fra kosten 6-12 måneder, herefter kan man så i samråd med sin læge lave en provokation med mælk for at se om symptomerne stadig er tilstede.

De fleste børn bliver raske og rent statistisk vil kun ca 10% have allergiske reaktioner overfor mælk når de når 3 års alderen.

Hvem får allergi eller intolerens?

Allergi kan være arveligt betinget og rammer mest børn og unge, mens intolerens ikke er arveligt betinget og hyppigst optræder hos voksne kvinder i alderen 25-45 år. Ca 2% af alle danske spædbørn får mælkeallergi i de første levemåneder. Det kan dog forebygges ved at amme barnet de første 4-6 måneder, hvis det er muligt. De fleste børn vokser sig fra en mælkeallergi inden 3-års alderen.

Hvad er lactose allergi?

Lactoseallergi er hvis du ikke kan tåle mælkesukker, dvs. det kun er mælkesukker du skal undgå. For de fleste betyder det, at de godt kan drikke 1/2 - 1 hel glas mælk om dagen uden at få gener. I stedet for mælken kan man vælge at spise ost, som indeholder meget lidt mælkesukker og andre fødevarer, der kan indeholde små mængder mælk, f.eks brød og pålæg.

Ved lactose allergi kan man ikke udskille mælkesukkeret, hvorimod det er mælkeproteinet der ikke tåles ved mælkeallergi - intolerance. Det frarådes også at give børn under 3 år sojaprotein, da barnet kan udvikle allergiske reaktioner overfor det.

 

Revideret 11/9-99

Henrik@fitness.dk

Tilbage til forside