Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Когато боговете говорят...

В предхристиянските времена боговете са играли огромна роля в живота на хората. Добри или лоши, красиви или грозни, никой смъртен не е искал да се изпречва на пътя им. Какво се е случвало с тези, които са го сторили, е дълга и увлекателна история... Но тук думата ми е за обикновените хора - тези, които не са искали да настроят боговете срещу себе си и затова посвещавали децата си в тяхна служба. Това, което следва, е кратко описание на най-известните богове, които са имали нахалството да се намесят в произхода на не едно и две простосмъртни имена. Забавлявайте се!

АГЛЕЯ - най-малката от трите дъщери на бога на виното Дионисий и богинята на любовта Афродита. Трите сестри (известни още като Грации) са богините, които покровителстват всичко красиво и изящно и даряват хората с талант за изкуството. На тази Грация са кръстени всички с имената Аглая, Аглея и донякъде Аглика.

АТИНА - древногръцката богиня на мъдростта, дъщеря на бога-гръмовержец Зевс и първата му съпруга Метида. Когато разбрал че Метида чака дете, Зевс се уплашил, че тя ще роди син, който ще е по-могъщ от него и ще го свали от власт и затова я погълнал. Метида, обаче, родила дъщеря и започнала да кове шлем за нея. От коването (в стомаха му!) Зевс получил страшно главоболие (вие не бихте ли!?!). На помощ се притекъл синът му, бога-ковач Хефест - той разцепил темето на баща си (мило семейство, а? :) и отвътре излязла красива, вече порастнала девойка носеща наметалото на Метида и чисто нов шлем. Това била Атина.

За Атина легендата още разказва че тя и бога на морето Посейдон си харесали един и същи град в древна Елада. Тъй като и двамата искали да му бъдат покровители, се разбрали че покровител на града ще бъде този, който направи по-добър подарък. Посейдон ударил жезъла си в земята и оттам бликнал извор. Водата от извора, обаче, била солена като морската и не ставала за нищо. Тогава Атина подарила на жителите на града маслиново дръвче - от него можело да се използват плодовете, да се прави зехтин, а и да се използва за дървесина. Затова тя била избрана и в нейна чест кръстили града Атина (днешната гръцка столица). На нея също са кръстени всички с името Атина.

АФРОДИТА - древногръцката богиня на любовта. За нея се разказва че се появила от морската пяна, когато богът Уран хвърлил там някои части (вие се сетете кои!) на баща си Хронос. Затова я кръстили Афродита (от гръцкото aphros - морска пяна). По-късно Афродита участва в спора за "ябълката на раздора". Някой подхвърлил на воина Парис ябълка с надпис "за най-хубавата". Докато той се чудел на коя богиня да я подари, всяка от трите главни претендентки за титлата му обещала нещо. Атина му обещала мъдрост, богинята на лова Артемида - точна стрелба, а Афродита - любовта на най-красивата смъртна. Парис дал ябълката на Афродита, която пък му подарила любовта на Елена от Троя. Какво става после, е широко известно. Фестивалите на тази богиня се наричали "Афродизиак", оттам на нея са кръстени веществата, които увеличават половата мощ, а и всички с името Афродита.

ВЕНЕРА - древноримската богиня на любовта. Венера, дъщеря на бог Юпитер и съпруга на бога-ковач Вулкан, е древноримския еквивалент на Афродита, затова много от митовете за двете богини съвпадат. Според древноримските митове Венера е майката на Еней (sпоред древните гърци, това разбира се, е Афродита), братовчед на троянския цар Приам. Според легендата след падането на Троя Еней повежда оцелелите към Aпенинския полуостров, където поставят началото на бъдещата Римска империя (макар и не на самия Рим). Затова богинята Венера, като майка на Еней, се е считала за прародител на всички римляни. Нейният фестивал, Венералия, започвал на 1 април. Hа нея e кръстена втората планета в Слънчевата система, както и всички с името Венера.

ВЛАС (ВОЛОС, ВЕЛЕС) - славянския бог на скотовъдството и покровител на стадата. Името му може да се тълкува като производно на "влас" (козина), или на "вол". Той е единственият добър бог, който живее в подземното царство. На него са кръстени всички с името Влас.

ГЕЯ - древногръцката богиня на земята, майка на Уран (небето) и Понт (морето). Според легендата, Гея, както Уран и Понт, е зачената без мъжка намеса. Тя обаче, се жени за сина си Уран и дава живот на титаните, циклопите и Хронос (времето), който по-късно кастрира баща си Уран, за да вземе властта му. Дамите с име Гая са кръстени на именно тази забележителна богиня.

ДЕМЕТРА - древногръцката богиня на земеделието. Дъщеря й Персефона била отвлечена от бога на подземното царство Хадес. Няколко години Деметра обикаляла света да я търси и по това време настъпил глад, защото нищо не поникнало. Зевс се смилил над хората и заповядал на Хадес да връща Персефона на майка й за 3 месеца в годината. Затова земеделските култури растат само един сезон - когато Деметра е щастлива. Тъй като земеделието позволило на хората да водят уседнал живот и им дало време да се занимават с философия и изкуство (а гърците много ценяли това), Деметра се ползвала с голямо уважение. Затова посветените на нея били много и към тях се обръщали с Demetrius или Димитър.

ДИОНИС(ИЙ) - древногръцкия бог на лозята и виното, син на бога-гръмовержец Зевс. Според легендата майка му (която била простосмъртна) била ударена от гръм докато Дионисий бил в още утробата й. Наложило се баща му Зевс да го спаси, като го сложи в бедрото си, докато стане време да се роди - затова някои източници наричат Дионисий "двуродния". Tози бог се появява на древногръцката сцена сравнително късно. Фактът, че е покровител на лозята и тъй уважаваното вино, обаче, много допринесъл за популярността му. По-очевидни причини най-бурните фестивали били именно в негова чест :). И за да бъда справедлива, трябва да спомена че на фестивалите на Дионисий човечеството дължи не само понятието "вакханалия" - бурно веселие придружено с пиянски изпълнения (Вакх/Бакхус е неговото латинско име), а и театъра. Първите пиеси в света били създадени и се играли пред публика именно на фестивалите на Дионисий. Посветените на този колоритен бог носят името Dеnisius или Денис, Денислав.

ЗЕФИР - древногръцкия бог на западния вятър, син на Еос (вятъра). Неговото име носят Зефир и Зафир.

ЗОРНИЦА - богинята на утрото в славянската митология. Зорница и сестра й Вечерница (известни още като двете Зори) са дъщери на бога Дажбог. Те закриляли славяните по време на Разпътното време, когато слънцето изгрява или залязва. На тази богиня са кръстени всички с името Зорница, a на двете сестри - всички които имат "зора" в името си.

ИРИНА - древногръцката богиня на мира. Нейното име носи всяка Ирина или Ирена.

ЛАДА - славянската богиня на красотата, любовта и семейното щастие, дъщеря на главния бог Сварог и сестра на бога на гръмотевиците Перун. В нейна чест са кръстени дамите с име Лада.

ЛEДА - древногръцка кралица на Спарта. Според легендата един ден при нея дошъл бога-гръмовержец Зевс във формата на лебед и я прелъстил. От това начинание Леда снесла яйце (!?!), от което се 'излюпили' близнаците Кастор и Полидевк. По-късно (предполагам по същата схема) Леда родила на Зевс дъщеря - не коя да е, а хубавата Елена, станала причина за Троянската война. В чест на тази забележителна особа са кръстени дамите с име Лeда.

МАРС - римския бог на войната. На него е кръстен първия месец в римския календар (и трети в нашия), март, тъй като войните обикновено започвали тогава. Неговото име носи и четвъртата планета в слънчевата система. Марс е още баща на братята близнаци Poмyл и Peм - основателите на Рим. Оттам и всички римляни, като потомци на Ромул и Рем, сe титyлyвaли "деца на Mapc". Името Martius - посветен на Марс, се е запазило и до днес под формата Мартин.

МАЯ - в гръцката митология Мая е името на най-голямата от Плеядите (седемте дъщери на титана Атлас). Тяхната красота покорила ловеца Орион и той започнал да ги преследва, докато над тях не се смилил Зевс и не ги превърнал в звезди. Самият Орион също се прeобразил и всяка нощ продължава преследването си. Мая е също майката на бога-вестител Хермес. В римската митология това е името на богинята на Земята, на която е кръстен месец май.

НИКЕ - гръцката богиня на победата и постоянна спътничка на Атина. В нейна чест са кръстени всички които имат "ник" в името си - Никола, Николай, Николета, Николина.

НОНА - римската богиня-покровителка на бременните жени. На нея (името й идва от латинското nonus - девет, число символизиращо деветте месеца през които трае бременността) римлянките се молели за леко и успешно раждане.

РЕЯ СИЛВИЯ - римската богиня на горите (името й e oт латинскoтo silva - горa). Рея Силвия е дъщеря на крал Нумитор, чийто трон бил узурпиран от брат му Амулий. На Амулий било предсказано, че потомци на Рея Силвия ще го свалят от престола, заради което той я принудил да стане весталка (весталките са последователки на богинята Веста, които дават обет за безбрачие). Легендата разказва, че Рея Силвия била толкова хубава, че в нея се влюбил богът на войната Марс. Един ден, когато тя полегнала за дрямка в гората, Марс се възползвал от възможността и я обладал. Рея Силвия родила момчета близнаци, Ромул и Рем, нo тъй като била нарушила обета си за безбрачие чичо й Амулий хвърлил нея и децата й в реката Тибър. От удавяне я спасил богът Тиберин, който я взел за жена. В това време близнаците Ромул и Рем били спасени от вълчица, която ги откърмила заедно с вълчетата, а после били намерени и отгледани от римски овчар (ако майка им се беше намесила да си ги вземе нямаше да стане легендата, явно). Когато стигнали пълнолетие, Ромул и Рем отмъстили на Амулий като го свалили от престола, а по-късно основали град Рим. На майка им, която заедно с Марс се пада прародител на всички римляни са кръстени всички с името Силвия.

ТАНАТОС - древногръцкия бог на смъртта. В негова чест и с пожелание да избегнат скорошна среща с него, са изникнали имената Атанас и Атанаска.

ТРОЯН - славянския бог на правдата. Според легендата Троян има 3 глави, които му позволяват да гледа във всички посоки и да вижда всички прегрешения. На него са кръстени Троян и Трояна.

ФЛОРА - римската богиня на цветята. На нея са кръстени Флора и Флорина.

ХЕКАТЕ - гръцката богиня на магиите, дъщеря на титаните Перс и Астерия и братовчедка на Аполон и Артемида. Според легендите Хекате има три глави - конска, кучешка и змийска и е винаги придружена от две хрътки. Хекате е една от богините, които скрили Зевс от баща му Хронос. За нея още се разказва, че помогнала на Деметра да измоли от Зевс дъщеря си Персефона. Според една лингвистична теория, името Катерина произлиза от името на тази богиня.

ХЕРА - гръцката богиня-покровителка на дома и семейното щастие и, по ирония на съдбата, съпруга на бога-гръмовержец Зевс известен с честите си забежки извън семейното ложе. Всички, които са чели древногръцка митология, знаят че не една и две елински девойки са станали жертва на ревността на Хера, затова народът усърдно се е опитвал да я умилостиви. Модерния вариант на нейното име е Ира, така че всички с това име да се считат закриляни от нея. Във времето, в което не преследвала бившите любовници на Зевс, Хера откликвала на молбите за помощ, които отправяли към нея гръцките воини (като съпруга на първия сред боговете тя се ползвала с особено уважение) и си извоювала прозвището Alexandra - покровителка на мъжете (от гръцки alexein - защитaвaм, andros - мъж). Така, в нейна чест, са се появили имената Александра и Александър.

ХЪРС (ХОРС) - славянския бог на лечението и прераждането. Според легендата Хърс е зимното слънце, което постепенно отслабва, преборено от бога на мрака Чернобог, за да възкръсне на 23 декември (деня на зимното слънцестоене, когато денят е най-къс). Затова Хърс е считан за покровител на оздравяването и оцеляването. Според някои източници на него са кръстени хората със старинното вече име Хърсо.

ЯНУС - древноримския бог на вратите (прехода), на началото и края, а също и на ловкостта, на когото е кръстен месец януари. Той бил особено почитан когато в семейството имало раждане, сватба, било време за жътва или когато предстояло някакво друго символично начало. Посветените на него носели името Janius и според някои оттам произлизат имената Янко и Яна.

ЯРА (ЯРИЛО) - славянския бог на пролетта. Яра бил съпруг на богинята на красотата Лада, но според легендата всяка пролет кръшкал извън семейното ложе с Мати Земля, съпруга на главния бог Сварог - затова през пролетта земята дава нов живот. На него cа кръстени всички c имената Яромир и Ярослав.


Последно обновена на 08/07/2008. © Ивайлa. Пиши ми Коментари и предложения. Върни се при българските имена или в началото на страницата. Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-Noncommercial-Share Alike 2.5 Bulgaria License.