Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

RADIJSKO VODENE JADRNICE F5G

zadnja sprememba: 19. junij 2003 17:02

Znan je že razpored tekmovanj za DP v novi sezoni. Vabim vas, da se aktivno vključite v debato o RV jadrnicah, oziroma o modelarski navtiki nasploh na internetnem naslovu: http://modelarji.com .

Opozoriti vas moram tudi na pomembno letošnjo novost (izvleček iz koledarja modelarskih tekmovanj):

Tekmovalci, ki tekmujejo na državnih prvenstvih (mladinci, člani), se lahko uvrstijo na tekmovalno listo samo s potrdilom, da so člani kluba ali društva, ki pokriva določena tekmovalna področja.

V kolikor tekmovalec ni član enega od kluba ali društva, lahko tekmuje samo izven kategorije.

REGISTRACIJA JADRNIC (novo !!!)

REGATE 2002

REZULTATI 2001

REZULTATI 2000

REZULTATI 1999

TEKMOVALNI PRAVILNIK

NAPOTKI ZA GRADNJO IN OPREMO JADRNICE

ŠOLA JADRANJA

MALI OGLASI

 

F5G je razred radijsko vodenih jadrnic, ki se je razvil iz prosto plovečih jadrnic razreda G - opremljenih z napravo za radijsko vodenje. Tehnična pravila so izbrana tako, da gradnja modela dopušča veliko kreativnosti, inovacij, razne izbire materiala, predvsem pa daje tekmovalcu veliko novih izkušenj o jadranju in hidrodinamiki.

Cena modela je dostopna vsakemu modelarju, saj za osnovno verzijo modela (brez opreme za radijsko vodenje) ne presega 15.000 SIT. Model se lahko dobi v izvedbi deloma izgotovljenih sestavnih delov, ali pa se ga izdela doma oz. v modelarski šoli. Pod strokovnim vodstvom izkušenih mentorjev lahko sestavite jadrnico v modelarski šoli MTC-MZDTK Ljubljana (tel: 061 / 131-22-30 vsak torek, sredo in petek od 15.00 do 17.00 ure, ali vsak delovnik: 061 / 311-940 od 8.00 do 10.00). Dejavnosti pa si lahko ogledate na naslovu: http://www/2.arnes.si/~osljmikra1/mzdtk . Zanimive modelarsko jadralne informacije pa dobite tudi na modelarskih straneh jadralnega kluba Pirat iz Portoroža (http://www.homestead.com/pirat).

Navezujemo tudi stike z RV jadralci iz Jugoslavije. Njihove aktivnosti in zanimiva poročila z regat si oglajte na strani http://solair.eunet.yu/~zsaljic .

 

Osnovne tehnične značilnosti:

največja dolžina trupa: 75cm

površina jader (merjen le osnovni trikotnik brez lokov): 25 dm2

višina jambora ni omejena, največkrat pa se giblje od 100cm do 120cm

model ima tudi fiksno kobilico (balast), ki onemogoča, da bi se prevrnil

 

Razred F5G je postal že pravi nacionalni razred, saj je v Sloveniji trenutno aktivnih že 36 tekmovalcev. V sezoni 1999 smo priredili 4 regate (dve v Ljubljani - Koseze, na Ivarčkem jezeru (Koroška) in v Preddvoru). Dogovarjamo se za organizacijo regate F5G na jezeru Vogeršček - verjetno preko zime. V tej sezoni pa nameravamo izvesti serijo tekmovanj, ki bodo štele za državni pokal, državno prvenstvo, več "turističnih" regat in nekaj posebnih regat (match race - dvoboje, maratonsko regato...).

Ljubljanski modelarji - jadralci F5G se dobivamo vsak ponedeljek popoldne na KOSEŠKEM BAJERJU od 16.00 do 19.00 ure (možna so odstopanja, odvisno od vremena).

Vprašanja v zvezi z gradnjo in tekmovanji: bonac@siol.net