Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Miniältä vaaditaan paljon

kerrotun kirjasi Ahti h 16.4.2003

 

Elettiin vuotta 1946, oli sota käyty, ja melkein vuosi sodan päättymisestä oli kulunut. Paljon kuitenkin oli jo ehtinyt tapahtua, nuorikko oli ehtinyt avioitua, sodan aikana tutustumaansa nuoreen mieheen, ja kuinka ollakaan lapsikin alkoi olla jo  melkein vuoden ikäinen, elokuussa, ja nyt oli elokuu 1946.

Tapahtuma sarja sai alkunsa, kun nuorikon vanhemmat olivat lupautuneet lähtemään kaupunkiin, nuorikon, naisen, isä oli kyllä empinyt, koska hän oli seurannut säätietoja, ja oli maininnut nuo ohrat pitäisi ajaa, mutta vahvatahtoinen vaimo oli taivutellut isännän lähtemään, niinpä he lähtivät. Isäntä oli vielä postin kantaja ja postipäivä sattui silloin sitten sunnuntaille, ja nyt jo usean kerran oli talon vanhin tytär, tuurannut isäntää.

Nyt tänäkin sunnuntaina hän sitten lähti postiin, ja jätti askareen loppuosan hoitamisen sisarelleen, tälle nuorikolle ihan kuin itsestään selvyytenä, vaikka tällä oli omakin perhe ja karja hoidettavana. No mitä siitä, ei se ollut ensikerta  kun niin kävi, ja kenelle valittaisi, vanhemmat olivat kaupungissa ja työ oli tehtävä. Työläintä oli pestä separaattori, kaikkine osineen ja puhdistaa ne kesähelteellä. Separoitu kun oli kotona, kun aina ei menty meijeriin, ja ne maidot olisi hapannut muuten. Nuorikon mies oli tietenkin lähtenyt kotikyläänsä, tavan mukaan. Sota kun oli vienyt parhaan nuoruuden ja hän halusi olla omankin perheen kanssa, ja se toistui yleensä sillä kaavalla, että hän lähti sunnuntaina, mutta jostain syystä nyt oli jo lähtenyt lauantaina, polkupyörällä ajan tavan mukaan, eikä olisi ollut rahaakaan busseihin, jossa sellainen olisi kulkenut, mutta kun ei kulkenutkaan.

Nuorikko alkoi seurata huolestuneena kyläläisten toimia ja joutui toteamaan, että kaikki ajoivat elojaan suojaan ja pois jaloilta, vainioilla. Nuorikon päässä jyskytti mitä tehdä, mutta hän päätti että hän alkaa ajaa ohrajalkoja hevosella, joka talossa oli ”ulla” oli hyvä työkaveri ja asetti sen kärryjen eteen.

Mutta kaverin hän tarvitsi hommiin, maanittelemalla hän sai talon ainoan teini-ikäisen 15 v pojan, suostuteltua mukaansa, hän oli kyllä pukenut pyhävaatteet ylleen, mutta tuli kuitenkin kuorman päälle. Nuorikko heitteli lyhteet kuormaan, joka oli tietenkin raskaampi homma. Mutta eipä tarvinnut sitten hyppiä kuormaan jatkuvasti.

Työtä riitti ja poika koko ajan valitti ja toisteli tuon tuosta, ei nyt enää viitsitä, kyllä tämä jo auttaa, eikä nyt sada jne. Nuorikko koki tämän hyvin työläänä raskaan nostelun lisäksi hänen oli yritettävä saada nuorimies motivoitua työhön. Hän kuitenkin pysyi työssä ja koska hän, poika, heitteli sitten lyhteet kuormasta se helpotti vähän tilannetta.

Riiheen ensin kunnes se täyttyi ja parsillekin oli tukittava tietenkin. Kun riihi tuli täyteen, alettiin täyttää luvan osaa ja sinnekin tuli melkoinen määrä lyhteitä. Jalan lyhteet, toisensa perään nousi kuormaan, siirrettiin riihelle ja sieltä suojaan kunnes kaikki pitkät pellot alajatkolta asti, jolla nimellä peltoja kutsuttiin, oli saatu suojaan.

Nuorikko ja apulainen työskenteli koko ajan, postissa ollut sisar oli tullut jo aikoja sitten postista, keittänyt kahvit itselleen ja juonut ja alkoi lukea päivän lehtiä. Työmiehille hän ei ajatuksiaan uhrannut. Iltapäivä koitti ja kaikki kahdeksan kuormaa ja viimeisellä kuormalla tuli sitten oma sulhanenkin mukaan, ja naapurin nuori-isäntä, ja samalla alkoi heitellä vesipisaroita,  mutta tätä kuormaa ei enää purettu vaan jätettiin röytään, koska siellä se sitten olisi suojassa ja miehet olivat sunnuntai pukeissakin, lauantai ilta kun oli kavereitten kanssa vähän venähtänyt pitkäksi.

Nuorikko meni tietenkin sen jälkeen hoitamaan lastaan ja hoitamaan omaa karjaa, koska ilta jo oli tulollaan. Onneksi vanha isoäiti oli lupautunut hoitamaan ja katsomaan lapsen perään nuorikon ollessa töissä.

Niin alkoi sitten sataa lotistaa ja satoikin pitkään pari viikkoa se olisi pilannut koko ohrasadon ja monen ihmisen työt ja leipä-ainekset, mutta nuorikon pyyteettömän toiminnan ansiosta talo sääsi melkoisesti.

Myöhemmin talon isännältä kyseltiinkin jäikö teiltä viljat peltoon? tähän isäntä vastasi lyhyesti ” ei ,ei jäänyt” hän ei kuitenkaan antanut sillä kertaa kunniaa sille, joka olisi sen ansainnut ”nuorikolle” ja tyttärelleen.

Joissakin taloissa vaikka oli hevonen ja nuoria miehiä kotonakin viljat jäivät pitkäaikaiseen sateeseen ja sieltä tuli melko surkeaa viljaa leiväksi.