Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


           Връзки    Вирусни хепатити -  С-Ч заболявания -  Чернодробна трансплантация - Фотогалерия - К Д Г- София -  Контакти 


Клиника по Детска Гастроентерология


                         Асоциация на чернодробно трансплантираните в България        

       

ДИЕТИЧНИ СЪВЕТИ И РЕЦЕПТИ


             СЪДЪРЖАНИЕ:                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

                       Анатомия на стомашно- чревния тракт
                       Целиакия:
                       Какво е глутенът ?
                       Безглутенови зърнени храни и брашна
                       Безглутенови рецепти
                       Диета при възпалителни заболявания на дебелите черва
                       Диета при гастроезофагеален рефлукс
                       Диета при лактозна непоносимост
                       Диета богата на ФИБРИ
                       Диета без- Казеин и без- Глутен при АУТИЗЪМ И ШИЗОФРЕНИЯ  
                 Болест на WILSON- съдържание на МЕД в различни храни

                

Целиакично дружество на САЩ
Целиакично дружество на Великобритния
Целиакично дружество на Швеция
Целиакично дружество на Каталуния
E-mail адрес на Целиакичното дружество на Германия:DZG.e.v.@t-online.de
Чрез информация за повече от 200 диетични продукта на 22 фирмиАнатомия на Стомашно- чревния тракт • дуоденум ( дванадесетопръстник )- това е началната част на тънкото черво, започваща непосредствено след стомаха.Вие можете да видите в уголемен вид анатомията на хранопровода, стомаха и дванадесетопръстника, ако " кликнете " тук. В същата страница ще намерите информация и за някои инструментални изследвания при стмашно- чревните заболявания.

 • илеумът, заедно с цекума са крайната част на тънкото черво; преходът им към дебелото черво се ограничава от илео- цекалната клапа.

 • хранопроводен сфинктер- намира се на прехода между хранопровода и стомаха; възпрепятства връщането на стомашно съдържимо към хранопровода.

 • колон = на дебело черво.

 • сигмата и ректумът- са най- крайната част на дебелото черво.


 •   


                ЦЕЛИАКИЯ

  КАКВО Е ГЛУТЕНЪТ?

    Глутенът е протеин, който се съдържа в някои зърнени храни- пшеница, ръж, ечемик. Болните с Целиакия са чувствителни към глутена, който тежко поразява лигавицата на тънките им черва. В резултат на това се нарушава абсорбцията на храни, минерали и витамини, а последствията на това са хронична диария, загуба на тегло, нарушени растеж и развитие на засегнатите. За тях безглутеновата диета е единственото известно до момента лечение. Пълното елеминиране на глутена от храната позволява нормализиране на чревното увреждане. Необходимо е да се помни, че дори и много малки количиства глутен са достатъчни за да попречат на оздравителния процес. Може да измине дълъг период от време след нарушаване на диетата, в който болните да да се чувстват " здрави ", до момента когато те или тяхния лекар забелязват възвръщането на болеста. Има кръвни проби чрез които може навреме да се рагистрира волното или неволното нарушаване на диетата.
  За болните с Целиакия е съществено да приемат в достатъчно количество други растителни храни, чрез които се корегира дефицита на витамини от група В и Цинк.

    Лактозна непоносимост при Целиакия- тя се наблюдава при повече от половината от новооткритите болни. Тъй като проявите й са близки до тези на основното заболяване, е необходимо едновременно с безглутеновата диета, спазване и на безлактозна (безмлечна ) диета. Най- често в рамките на около 30 дни от началото на спазване на безглутеновата диета се преодолява и лактозната непоносимост. Тогава болните могат да приемат мляко без проблеми. Нека се има пред вид, че лактозната непоносимост при даден болен с Целиакия може да съществува като вродена даденост, независимо от основното заболяване и това да наложи спазване на безмлечна диета за много по- дълъг период от време.
      За повече подробности виж диети при Лактозна непоносимост
  .

    Финландската асоциация на болните от Целиакия е направила запитване до 23 авиокомпании ( между тях и авиокомпания БАЛКАН ) за възможността да бъде осигурена безглутенова храна по време на полет. Всички, с изключение на Air France са отговорили утвърдително, като условието е да бъде направена заявка между 6 и 72 часа преди полета.

  КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА НЯКОИ ГОТОВИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ

    В много държави съществува Стандарт за Безглутеновите храни, който изисква етикираните като "Безглутенови " или " Gluten free " продукти, да не съдържат откриваем чрез много чувтвителни методи глутен. Този стандарт не ограничава производителите да включват в безглутеновите си продукти някои съставки ( глюкозен сироп или малтодекстрин ), които се добиват от глутен съдържащи източници. Въпреки да няма доказателства, че тези съставки имат увреждащо действие, много болни с Целиакия избягват да приемат такива продукти.
    Някои храни обявени за безглутенови могат да съдържат незначителни количества глутен. Това е така, защото производителите не са задължени да обявяват състава на добавки, които представляват по- малко от 10 % от състава на крайния продукт. Така например много трудно е да се определи произхода на соевия сос, който се използува в производството на много готови или полуготови продукти. Нека имаме пред вид и това, че състава на много готови храни се променя периодично от производители и това налага внимателно следене на етикета им. Във всички случаи, когато имате съмнения за даден продукт, по- добре избягвайте употребата му.

     към съдържанието


  БЕЗГЛУТЕНОВИ ЗЪРНЕНИ ХРАНИ И БРАШНА ЗА ПЕЧИВА И ХЛЯБ
          

  БАДЕМ
      Ядките на сладкия бадем се ядат цели или смлени на брашно, което се използува в пекарната и сладкарската промишленост. Бадемите съдържат 17 % протеини, 54 % масти, големи количества калций, други минерали, като и витамини от групите Е и В. Не бива да се приемат наведнъж количества по- големи от 230 гр. Сладкият бадем не бива да се бърка с горчивия, който в по- големи количества е отровен.
       СЛАДЪК КЕСТЕН
    Съдържа само 2 % протеини, но има най- високо съдържание на захари между ядковите. Добър източник е на калий, калций, магнезий, както и на малки количества витамини от група В. Кестеновото брашно може да се използува като добавка в други брашна за приготвяне на хляб, сладки, кексове, супи.
       ПРОСО
     Съдържанието на протеини е 10 %, а това на желязо е най- високо между всички зърнени. Много добър източник е на калий и магнезий, съдържа ниацин, както и малки количества витамини от група В. Може да се използува като добавка към брашното за приготвяне на безглутенов хляб.
        ОРИЗ
     Кафявият ориз съдържа почти изцяло въглехидрати, протеини- 7, 5 %, както и малки количества желязо, калций, и витамините ниацин и тиамин. Чрез отстраняване на външната му обвивка се добива белия ориз, но това води до загуба на витамин В1. Оризовите трици са много добър източник на диетични фибри. Водата, в която е варен оризът също съдържа витамини.
       СУСАМ
      Сусамът съдържа 40 % масти и 18 % протеини. Той е много богат на калий, калций и желязо, както и на ниацин. Мастите в сусаменото олио са 44 % от полиненаситен тип. Сусамените семена трябва да се изпекат леко или сварят преди да се използуват при приготвянето на хляб или кексове. Някои предпочитат сусаменото олио като подправка на храни и салати.
       СОЯ
      Има хора, които намират соята трудно смилаема и горчива.
  Някои проучвания показват, че 15 % от болните с Целиакия не могат да приемат соя!
  Соевите зърна имат много добра хранителна стойност- 30- 35 % протеини, 15- 30 % въглехидрати, 13- 24 % масти. Черните соеви зърна притежават най- високо съдържание на протеини, докато жълтите са най- богати на масти. Соята е добър източник на калций, желязо, фосфор, натрий, калий, витамините Е, В1, В2, В5.

  Соя сосовете се приготвят от ферментирали соеви зърна, смесени с пшенично брашно и по последната причина не бива да се употребяват от болните с Целиакия.

     към съдържанието


         

  РЕЦЕПТИТЕ на ПЕГИ
          

      Оризови Кексчета

   Четири яйца и една чаена чаша захар се разбиват добре.
  Прибавят се една чаена лъжица сол, лимонов сок ( или кора от лимон ), една чаена чаша оризово брашно, три супени лъжици разтопено масло.
  Разбива се отново и се пече на 180 градуса в тавичка.

     Пандишпанен Сладкиш

   Една чаена чаша царевичен грис, една чаена чаша оризово брашно, две чаени лъжици бакпулвер, една чаена лъжица сол, една и половина чаени чаши мляко и 1 лъжица захар се смесват и разбиват добре.
  Пече се на 180 градуса.

      Лимонови сладки

  -1 чаша оризово брашно
  -1 / 4 чаша пудра захар
  -1 / 2 чаша разтопено масло
  Всичко се бърка и се слага в тава.
  Пече се 20 мин. При средна температура

  Бъркат се заедно:
  -1 чаша захар
  -1 / 2 ч.л. бакпулвер
  -2 яйца
  -2 с.л. лимонов сок
  -настърганата кора на 1 лимон
  ( 1 / 2 чаша кокосово брашно по желание )
  Сместа се изсипва върху първия блат и се пече още 25 мин.


        

  РЕЦЕПТА на ИЛЯНА

     Ананасов Пай
   Продукти:

  1. 4 яйца
  2. 1 чаена лъжица безглутенова ванилия
  3. 150 грама безглутенов хляб ( на малки парчета )
  4. 1 / 3 чаша захар
  5. 1 / 3 чаена лъжица канела
  6. 600 грама ананас от консерва ( на малки изцедени парчета )
  7. 1 чаена лъжица сода
  8. царевично олио

    Всички продукти се смесват и объркват добре. Сипват се в намазана с масло тава. Отгоре се поръсва с канела. Пече се на 350 градуса за 45 минути.


        

  РЕЦЕПТА на ГАЛИНА

     ЯБЪЛКОВ КЕКС

    ПРОДУКТИ:
  1 яйце
  7 мерителни лъжички соево мляко ( напр. Nutrilon soya )
  1- 2 ч. л. кристална захар
  1 средно голяма ябълка
  100 грама безглутенова смес ( брашно )
  1 / 2 ч. л. сода бикарбонат
  1 ч. л. олио
    ПРИГОТОВЛЕНИЕ:Яйцето, соевото мляко и захарта се разбиват с миксер. Прибавят се настърганата ябълка, предварително разбъркана със содата, брашното и олиото. Сместа се доразбива и се изсипва в малка правоъгълна кексова форма, намазана с олио. Пече се в предварително загрята фурна на 250 градуса около 15 минути.


  РЕЦЕПТИТЕ на РАЛИЦА

  Солен кекс

  4 яйца
  2 1/2 ч.ч. брашно
  1ч.ч. кис. мляко
  1/2 ч.ч. олио
  1 1/4 ч.ч. настъргано сирене
  1 ч.л. сода
    

  Към разбитите яйца се прибавя киселото мляко, в което е разтворена содата. Прибавят се последователно олиото, брашното и настърганото сирене. Сместа се изсипва в намазана с мазнина и поръсена с брашно тава или форма за кекс. Пече се в умерена фурна.

  Ябълкова карамел пита

  1кг. ябълки
  1 ч.ч.кис.мляко
  1ч.ч. счукани орехи 1 п. бакпулвер
  125 гр. масло 4яйца
  2 ч.ч. захар
  2 ч.ч. брашно
  ванилия или настъргана лимонова кора
    

  Половината захар се карамелизира до светъл карамел и се облива дъното на тавата. Ябълките се обелват и нарязват на тънки парчета и се подреждат върху карамела. Поръсват се с орехите и нарязаното масло и леко се запичат. Отгоре се изсипва сместа от останалите продукти и се пече в умурена фурна. След изстиване се обръща в чиния.

  Сладкиш с канела

  3 яйца
  1/2 п. масло
  3/4 ч.ч. захар
  1/2 ч.ч. пр. мляко
  1ч.ч. смлени орехи
  1 с.л. канела
  брашно

    Жълтъците се разбиват с маслото и захарта, прибавят се прясното мляко и брашно, докато се получи кексово тесто. Изсипва се в намаслена това и се пече до розово. Изважда се и се покрива с глазура от три белтъка, разбити на сняг със захар, орехите и канелата. Отново се изпича на слаба фурна.


     ПАЛАЧИНКИ С КЕСТЕНИ

    ПРОДУКТИ:
  3 яйца
  275 мл. вода или мляко
  100 гр. подсладено пюре от кестени
  100 гр. оризово брашно
  100 гр. царевично брашно
  1/ 2 ч. л. сол
  1 ч. л. сода бикарбонат
  5 грама захар

    ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
    Яйцата, пюрето от кестени, олиото и млекото се разбиват добре, след което се прибавят и останалите съставки. Сместа се оставя да престои няколко часа преди изпържването на палачинките, което се извършва по обичайния начин.

   Значителен брой рецепти можете да откриете, посещавайки Celiac Disease & Gluten-Free Diet Support Page, или WEB страницата Best gluten-free recipes Там ще намерите и поднесени в достъпна форма отговори на Най- често Поставяните Въпроси отнасящи се до клиничните прояви на Целиакията, нейната диагноза и лечение.


       ХРУПКАВА ПИЦА

    Продукти:
  -1 с.л. безглутенова мая
  -2 / 3 чаена чаша кафяво оризово брашно
  -2 / 3 чаена чаша топла вода
  -равна чаша брашно от тапиока
  -1 ч.л. оцет
  -2 с.л. сухо мляко или 1 ч.л. зехтин и 1 ч.л. соево мляко на прах
  -1 ч.л. ябълков оцет
  -1 ч.л. сол
  -1 ч.л. неароматизиран желатин на прах

    Начин на приготвяне:
   Предварително затоплете фурната до 425 градуса. В съд със средна големина разбийте на малка скорост с миксер ( с обикновените по размер приспособления, не тези за тесто ) маята, брашното, сухото мляко, сол и желатина. Прибавете водата, захар, зехтин и оцет. Разбийте този път на висока скорост 3 минути. Ако миксерът се удря в купата, тестото става доста твърдо. В такъв случай прибавете, ако е необходимо малко вода- по 1 с.л. от време на време, докато се получи меко тесто.
   Поставете сместа в тавичка с желаната големина, предварително намазана с масло. Поръсете по желание с оризово брашно. Повдигнете тестото в краищата, за да се задържат добре продуктите върху тестото. Печете 10 мин. Махнете от печката. Сложете отгоре любимия Ви сос и предпочитани добавки. Печете още 20- 25 мин., докато се получи приятно зачервяване.

   Калории- 180 ( 20 % от мазнините ); мазнини- 4 г., белтъчини- 4г., въглехидрати- 32г., холестерол- 0 мг.
   Тази рецепта е преведена от книгата на Карол Фенстер, д.н.- " Безглутенови рецепти ". В нея ще намерите и описание на приготвяне на чудесен сос за пица без мазнини.

     към съдържанието     

  ПРИНЦИПИ НА РАЦИОНАЛНО ХРАНЕНЕ ПРИ УЛЦЕРО- ХЕМОРАГИЧНИЯ КОЛИТ И БОЛЕСТТА НА CROHN

     Причината за възникване на тези заболявания все още не е изяснена до край и до момента няма доказателства за съучастие на хранителни фактори. По тези причини, за страдащите от тези заболявания не е необходима специална диета. Препоръчва се здравословно и балансирано хранене, което е особено съществено за нормалното израстване и развитие на децата. При малък брой болни ( тези с забавено възстановяване след обостряне, както и тези при които е приложено хирургично лечение на заболяването ) се налагат известни диетични ограничения. Чрез тях се постига:

  1. Облекчаване на симптомите на заболаването Ви.
  2. Корегиране дефицита на някои хранителни съставки.
  3. Поддържане на нормално телесно тегло.
  4. Осигуряване растежа и развитието на децата.
    

  Ако сте убеден, че някои храни обострят оплакванията, можете да ги елиминирате за известно време. Трябва да се помни обаче, че това вероятно ще доведе до намален внос на особено необходими за Вас хранителни съставки. Ето защо е важно в такива случаи да се консултирате с Вашия лекар.

        Необходими ли са хранителни или други добавки?

     Някои болни преодоляват обострянето на заболяването си без или с незначителни промени в апетита си, докато при други нарушаването му е съществен проблем. Има и случаи, когато е необходимо да се модифицира храненето ВИ. Например инфекции, температура, или засилване на симптомите на болестта изискват повишаване на дневните нужди от храна. Най- добрия показател за това доколко се храните достатъчно и рационално е поддържането на нормално тегло. Когато безапетитието и намаляването на теглото Ви са налице продължително време, Вие се нуждаете от допълнителни калории и протеини, както и от липидни добавки. Ако състоянието Ви е значително влошено, може да се наложи даване на течна храна чрез стомашна сонда. Този начин на хранене се започва в болнична обстановка. В случаите, когато заболяването протича особено тежко и храната не може да се абсорбира в червата е необходимо за ограничено време хранителните съставки да бъдат осигурени по венозен път в болнична обстановка.

        Необходими ли са добавките от витамини и минерали.

     По- често не, когато състоянието Ви е стабилно, а храненето балансирано. Допълнителни Витамини и Минерали се приемат в следните случаи:

  1. По време на удължен въсттановителен период на заболяването и при условия на влошен прием на храна.
  2. Когато кръвните Ви тестове показват дефицит на Фолиева киселина, Витамин В12 или желязо.
  3. При продължитерно приемане на кортикостероиди- тогава е необходим допълнителен внос на калций- 1000 мг. дневно.
  4. Когато заболяването ви е засегнало терминалния илеум ( или той е бил отстранен оперативно )- Витамин В12 инжекционно три пъти седмично.
  5. В случаите с интензивна и продължителна диария- необходими са добавки от Цинк, Калий, Магнезий, Мед.
  6. При продължително пролагане на sulphasalazine( Slazopyrin, Ursofalk )- добавя се фолиева киселина.
     При някои случаи с удължен възстановителен период, за контролиране на диарията е необходимо да бъдат ограничени храните с богато целулозно съдържание ( зърнени, зародиши, зеленчуци, сушени плодове, корите на плодовете ). За болните, които в резултат на заболяването си имат стеснения на червата, този вид диетични ограничения водят до намаляване на коремните болки, повръщането. Необходимо е да се приемат достатъчно количество течности ( 6- 8 чаши дневно ); количеството им се повишава при продължителна диария.

        ЛАКТОЗНА НЕПОНОСИМОСТ

     Лактозата е естествена млечна захар, която се разгражда в тънките черва чрез ензима лактаза. Активността на този ензим може да бъде силно намалена при тежки форми на Улцеративния колит и особено при болестта на Crohn. Като резултат са налице оплаквания като коремни болки, диария, засилено образуване на газове. В такива случаи е необходимо да се избягва приемането на мляко за известен период от време.

           Повече информация за ниско- лактозните диети.

        Нуждаете ли се от диета с ниско съдържание на масти?

     Мастите са важен източник на енергия, особенно когато сте склонни към загуба на тегло. Съществени са и за израстването и развитието на децата. Някои болни с болестта на Crohn обаче имат т. нар. " мазна " диария ( статорея ) и се нуждаят от известни ограничения:
     Храни с високо съдържание на масти- пържени, шоколад, пасти, изсушени плодове.
     Добавки- масло, маргарин, олио, свинска мас, майонези, сметана.

     В случаите когато стеатореята е голяма, лекуващия Ви лекар може да препоръча приемането на т. нар. MCT oil ( добавса състояща се от средноверижни триглицериди ), или прием на медикаменти улесняващи разграждането на мастите, или жлъчни соли. От особена полза е MCT oil.

     към съдържанието


  ДИЕТИЧНИ СЪВЕТИ ЗА БОЛНИ С ГАСТРО- ЕЗОФАГЕАЛЕН РЕФЛУКС

    Гастроезофагеалния рефлукс ( ГЕР ) се наблюдава, когато стомашно съдържимо ( включително и стомашните киселини ), се предвижва обратно към хранопровода. Той е най- честата причина за повръщане в кърмаческа възраст. Когато не се открие навреме, или в случаите с недостатъчно добре проведено лечение, може да причини хронично възпаление на лигавицата на хранопровода, което по- късно води до стеснение на просвета му. В последния случай единствена възможност за лечение най- често е хирургичната намеса. При възрастните ГЕР може да предизвика злокачествено израждане на лигавицата на хранопровода.
    При кърмачетата лечението изисква спазването на няколко принципа, един от които е приемането на мляко с по- гъста консистенция. Могат да се използуват някои готови хуманизирани млека ( напр. Frisovom-на фирмата Frisland ), или млякото, което Вашето дете предпочита, да се сгъсти чрез прибавяне на оризово брашно.
    Независимо, че има достатъчно ефективни медикаменти за лечение на ГЕР, много от пациентите предпочитат да контролират оплакванията си чрез диетични мерки.

  Контрол на теглото   ГЕР е по- чест при хора с наднормено тегло- обяснението е, че излишните килограми повишават вътре- коремното налягане, което води до засилване на рефлукса. При част от тях болестните прояви могат да намалеят значително чрез редуциране на теглото.

  Вид на приеманата храна и начин на хранене
    От полза е да се записват храните и течностите, които засилват симптомите на рефлукса, както и времето на тяхното начало. Болните с ГЕР често съобщават за поява на оплаквания при приемане на мазна или пикантна храна, особено когато са се хранили непосредствено преди лягане за сън. Препоръките за количеството мазнини, които да се приемат дневно са ориентировъчни- за мъжете приблизително 45 гр., а за жените- 30 гр. Като пример, един по- голям хамбургер с голяма, пържена плънка, дава около 60 гр. мазнини. Храните с по- високо съдържание на масти създават повече проблеми, когато се храним бързо и при едновременно приемане на газирани напитки, кафе или алкохол.
  Някои храни значително намаляват активността на долния езофагеален сфинктер и по този начин увеличават риска от рефлукс. Това са кафето ( с или без кофеин ), чай, шоколад, напитките съдържащи кола, изсушените плодове, алкохол. Чувствителността към храни варира значително и някои болни могат да почувстват влошаване на оплакванията си при приемане на лук, маруля, ръжен хляб, чесън, Не е от полза прилагането продължително време на прекалено разширена диета. Когато в резултат на нея, медикаментите и променения начин на живот оплакванията се овладеят, може да се направи опит за въвеждане на някои от изключените храни.

  Обем и време на хранене.
    От съществено значение e да се намали количеството на еднократно приеманата храна. За рефлуксно болните се препоръчват три основни хранения дневно и две леки зекуски. Трябва да се избягва прием на храна и течности 3 часа преди сън.

     към съдържанието


  ДИЕТА ПРИ НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ЛАКТОЗА

    Лактозата ( млечна захар ) е основния въглехидрат на млекото и по разбираеми причини се открива в различни количества в други продукти с млечна основа. Нейното усвояване се извършва в тънките черва, след предварително й разграждане от чревния ензим лактаза до " по- прости " захари ( глюкоза и галактоза ). Болестните прояви при лактозна непоносимост са в пряка зависимост от активността на този ензим. Последната може да е намалена първично или вторично при други чревни заболявания- остра инфекциозна диария, целиакия, непоносимост към белтъка на краве мляко, чревна ламблиоза, обширна резекция на тънки черва, имунна недостатъчност. Лактозната непоносимост е по- съществен проблем за кърмаческата и ранната детска възраст, особено в случаите на недоносеност или когато е съпроводена от други основни заболявания. Заедно с други фактори, тя съучаствува при възникването на т. нар. протрахирана диария, за която обичайни усложнения са обезводняване, малнутриция, развитие на непоносимост към други храни, повтарящи се инфекции, прогресиращ тегловен дефицит.
    Основни прояви на лактозната непоносимост са неспокойствие на кърмачето, коремни болки, подуване на корема от образуване на много газове, водниста, с кисела миризма диария. Подобни са признаците й при по- големи деца и възрастните.
  Много рядка е възможността за проявяваща се още след раждането ( пълна или частична ), генетично обусловена непоносимост към лактоза.
  Хора от определени раси показват склонност към развитие на непоносимост към лактозата с течение на възрастта,като това състояние се открива при 75% от възрастното население на земята. По- често се наблюдава при произлизащите от Азия, Близкия изток, Южна Европа, Африка.

    Основен диетичен принцип при лечението на непоносимостта към лактоза е изключването й от храната. Продължителността на този диетичен режим е индивидуално. Ако оплакванията Ви са изчезнали може да изпитате толерантността си към мляко и млечни продукти. При вторичната непоносимост към млечна захар, вероятно ще можете безпроблемно да приемате лактоза съдържащи храни наскоро след спиране на диарията. Много рядко при хора с първична непоносимост се налага непрекъснато избягване на мляко и храни съдържащи млечна захар. Предлагат се и фармакологични препарати съдържащи ензима лактаза, които могат да бъдат от полза. Например Lactaid-на фирмата BRAND, или Lactase на фирмата Pro Natura GmbH. Последната предлага 100 капсули на цена 29 DM. Контакт с Pro Natura може да се осъществи чрез Факс- 0049-69-596-2413 или e- mail: 71350.2356@compuserve.com.
    При кърмачета с лактозна непоносимост хуманизираните млека за здрави деца се заменят с такива, в които лактозното съдържание е намалено или елиминирано. Необходимо е да се помни, че бебетата, които се кърмят, много по- добре понасят заболяванията причиняващи лактозна непоносимост, в сравнение с изкуствено хранените. Съществено е също да се знае, че повечето прояви на непоносимост към млечна захар са много близки до тези на други чревни заболявания. Ето защо при всяко съмнение се консултирайте с Вашия лекар.

     към съдържанието


  ПОВИШЕТЕ СЪДЪРЖАНИЕТО НА ФИБРИ ВЪВ ВАШАТА ХРАНА

  Какво са хранителните фибри?
    Става дума за съставна част от растенията използувани като храна, които достигат дебелото черво в по голямата си част в не разграден вид. Има два основни вида фибри ( нишки ): разтворими и неразтворими. Неразтворимите участвуват в поддържането на растителните структури. Част от разтворимите са например зеленчуковите клеове. Храните от животински произход не съдържат фибри.
  Разтворими фибри
    Те помагат за намаляването в кръвта на LDL ( "лошия " ) холестерол, и от друга страна спомагат за поддържане на нормални нива на HDL ( " добрия " ) холестерол. Намират се в плодовете и зеленчуците, както и в някои житни растения- например овеса. В по- големи количества се съдържат в изсушения грах, боба и лещата.
  Неразтворими фибри
    Те са по- резистентни на процесите на храносмилане и могат да бъдат открити в началния си вид в долните отдели на дебелото черво. Тук се подлагат на ферментиращото действие на бактерии, с образуване на специфични мастни киселини ( бутирова киселина ). Този тип на фибри се откриват главно в пълнозърнестите храни и основно в пшеницата.
  Неразтворимите фибри играят основна роля в предотвратяването на запека.
  Както разтворимите, така и не разтворимите фибри са необходими за за доброто здраве.
  Храните богати на фибри имат ниско мастно съдържание и са много подходящи при намаляването на телесното тегло, както и са основна съставна част на диетите препоръчвани на диабетици и на тези които трябва да ограничават мастите в храната си.

  Устойчиви захари
    Подобно на другите фибри те се съдържат в житните растения, зеленчуците и плодовете. Някои от тези захари иначе добре разграждащи се, стават по резистентни, когато се охладят след топлинна обработка. Пример в това отношение е нишестето на картофите. Някои зърнени, като царевицата съдържаща големи количество амилоза са много добър източник на резистентни захари. Някои по- нови продукти, се изработват с брашно от именно такава царевица. Устойчивите захари ферментират чрез бактериите в червата по същия начин както другите фибри.
  Как помагат ФИБРИТЕ ?
    В дебелото черво фибрите се разграждат частично чрез бактериална ферментация, с образуването на много важни за нормалната чревна функция мастни киселини. Фибрите заемат голям обем и свързват излишната вода. По този начин намаляват риска от развитие на запек, хемороиди, дивертикули на колона, както и на рак на дебелото черво. Диетите с високо съдържание на фибри са особено полезни при профилактиката на сърдечно- съдови заболявания. Те се разграждат сравнително бавно и това осигурява по- бавно повишение на кръвната захар и по този начин са полезни за болните от диабет.
  Какво количество фибри трябва да бъде приемано дневно ?
    Препоръчва се то да е приблизително 30 грама. Повечето от нас приемат по- малко от 20 грама дневно. За де се достигне оптимума, без да се развият прояви на дискомфорт, увеличаването количеството на приетите фибри трябва да става постепенно.
  Хранителните фибри абсорбират големи количества вода. Ето защо те трябва да се приемат с достатъчно количество течности. Да се помни, че при прекалена та им употреба може да се развие анемия, образуване на много газове и парадоксалния ефект на забавена чревна дейност.
    Храни с ниско съдържание на фибри: плодови и зеленчукови сокове, мазна храна, храна приготвена в заведения за бързо хранене, захарите, продукти приготвени от рафинирано бяло брашно.

     към съдържанието


  ДИЕТА БЕЗ- КАЗЕИН И БЕЗ- ГЛУТЕН ПРИ БОЛНИ С АУТИЗЪМ И ШИЗОФРЕНИЯ

    Изследователи от Университета във Флорида съобщават през месец март 1999 г. резултати от проучванията си, които подсказват възможността аутизмът и шизофренията да бъдат свързани с индивидуална невъзможност за разграждането белтъците на млякото. Като резултат се получава повишено образуване на екзорфини ( морфино- подобни продукти ), които се натрупват в участъци на мозъка, за които е известно, че са увредени при тези заболявания. При 95 % от изследвани 81 деца, са намерени 100 пъти по- високи от нормата нива на млечни протеини в кръвта и урината. Голяма част от децата поставени на безмлечна и безглутенова диета са показали изчезване на проявите на заболяването си.
    Бета- казоморфин- 7 е една от съставките на млякото, за която изследователи от САЩ и Европа са намерили най- солидни доказателства за съучастието й в патогенезата на аутизма и шизофренията. По подобен начин се коментира и ролята на глутена, съдържащ се в пшеницата, ръжта, овеса и ечемика.
    Допуска се възможността основният (начален ) орган , отговорен за развитието на тези заболявания, да са тънките черва. Вероятният механизъм е образуването в тях на антитела към храни, към които болните са чувствителни. В подкрепа на тази теза се посочва високата инцидентност на наличие на антитела, както и на прояви на диария при болните с аутизъм и шизофрения.
    Най- разумният подход преди започване на без- казеин и без- глутенова диета, е на децата Ви да се направят някои тестове, чрез които да се определят нивата на казеинови и глутенови антитела в кръвта (това е възможно да се извърши в Клиниката по детска гастроентерология- София ), както и на морфин- подобните продукти в урината. Последното изследване може да се направи в Норвегия от Dr. K.L. Reichelt.
  Неговият адрес е:

  Karl Reichelt, M.D., Ph.D., Director
  e- mail
  Clinical Chemistry Section
  Dept. of Pediatric Research
  Rikshospitalet-The National Hospital
  Pilestredet 32 N 0027
  Oslo, Norway
  По същия начин можете да се обърнете към Dr. Shattock във Великобритания:

  Autism Research Unit
  Dr. Paul Shattock/ Paul Whitely
  School of Health Sciences
  University of Sunderland, Sunderland SR2 7EE UK
  Tel:+44 0191 510 8922/ FAX: +44 0191 567 0420
  Urine test for urinary peptides
  e-mail
  URL адрес на тази клиника
  За по- подробна информация моля посетете страницата на Autism Dietary Therapy.

     към съдържанието  СЪОБЩИ И НА ДРУГИ ЗА ТАЗИ СТРАНИЦА
  Friends email:

  Your name:

  Thank you for visiting my page at Angelfire. Please come back and visit again!