HEMBRÄNT

 

Tja, här ser ni hur man gör hembränt, men e ni lata kan ni skita i att bränna det och bara dricka mäsk. (det smakar skit men man blir packad)


Här är en liten handbok för alla som inte vill betala en massa pengar till det statliga monopolet för att få ha det lite roligt, eller för dem som bara är intresserade av hur hembränning går till. Jag börjar med lite fakta om jäsningen, för att sedan beskriva hur hela bränningsprocessen går till.

Först en liten lista på olika jästsvampars normala maximalalkoholjäsningsförmåga:

 


Jästsort - alkohol i %


Bakjäst - 12
Berncasteler - 8
Steinberger - 10
Bordeaux - 11
Champagne, Bourgogne - 12
Sauternes - 15
Madeira, Portvin, Malaga - 16
Sherry, Tarragona, Tokayer - 17
Universialjäst - 20

 


 

MÄSK (vol. max 12% alkohol)

Mäsk är en "släkting" till öl. Mäsken kan jäsas hemma utan speciella superapparater eller specialmedel. Temperaturen vid mäskjäsning måste vara mellan +18 och +27 grader. Vid en högre temperatur förstörs jästen. Använder man bakjäst är +20 grader det perfekta.

 

LÄMPLIG MÄNGD SOCKER PER 10 LITER FÖR RESP. ALKOHOLHALT

16% = 2,8 KG
14% = 2,5 KG
12% = 2,1 KG
10% = 1,75 KG

 

 

GRUNDRECEPT MÄSK 10 LITER


Vad som behövs:

 

8,5 liter vatten
2,1 kg socker
2 hg bakjäst
(4 g ammoniumfosfat)
(1,5 g magnesiumsulfat)
(0,6 g kaliumdisulfit)

Bli inte panikslagna för de konstiga grejorna som står inom parentes, jäsningen fungerar utmärkt utan dem, de bara förbättrar klimatet för jästsvamparna. Denna sats bör stå på jäsning i 2-3 veckor innan man destillerar den. Alla verktyg & burkar MÅSTE vara absolut bakteriefria, samt som sagt inte av järn, koppar, mangan, zink, aluminium.

Häll i allt socker + hälften av vattnet i jäskärlet. Använder du kemikalierna, lös upp dem separat i en liter vatten och häll i den efteråt. Skaka kärlet ordentligt, tills det mesta sockret löst sig, smula sedan ned jästen. Redan här får temperaturen på blandningen absolut inte överstiga 28 grader. Använder du ett 10-literskärl, kan det vara bra att vänta några dagar med att hälla i ett par liter vatten, så att det inte jäser över. Om du inte har tillgång till ett jäsrör eller inte vill att det skall lukta så kan man efter ett hemvävt recept tillsätta 3 matskedar träkol, 25g vetegrodd eller 1 hg risgryn till en sats av 10 liter. Jäskärlet ställs sedan på en plats med lämplig temperatur. Efter ca tre veckor brukar det vara färdigjäst. Det kan man kontrollera med en alkoholmätare, studera jäsförloppet i en jäsprovare eller om kluckandet i jäsröret har upphört eller om de kommer max en bubbla per minut.

Vill man påskynda igångsättningen av jäsningen kan man göra en förkultur, man löser 2 hg socker i 1 liter vatten och smular sedan ner 2 hg jäst i blandningen. Detta får stå och jäsa över natten och blandas sedan i den stora blandningen.

Vill man snabbjäsa utgår man från socker, jäst och malt. Man bör också tillsätta näringssalter, ammoniumfosfat och magnesiumsulfat. Vid denna jäsningsprocess bör man använda universialjäst. Temperaturen bör vara omkring 25-27 grader.


Snabbreceptet:

 

2,1 kg socker
3 hg jäst
3 hg krossad karamellmalt
4 gram ammoniumfosfat
1,5 gram magnesiumsulfat
0,6 gram kaliumdisulfit
8,4 liter vatten

Denna blandning behöver bara stå i 3-4 dygn

BLANDADE RECEPT

De mysko kemikalierna är utelämnade här, ni kan själva räkna ut mängden.Oslo, 28 liter 2 veckor
5,5 kilo socker
25 liter vatten
4 hg bakjästOsloexpressen, 29 liter 4 dagar
som ovan + 1 kg krossad karamellmaltSvensson, 35 liter 5 dagar
7 kg socker
30 liter vatten
4 hg bakjäst
1 kg krossad karamellmaltKetchup, 30 liter 4 veckor
7 kg socker
1 kg tomatjuice eller tomater
25 liter vatten
1 flaska portvinjäst (förkultur)Oscar, 100 liter 2 veckor
21 kg socker
3 liter apelsicjuice
1,8 kg bakjäst
resten vattenRisgryn, 25 liter 2 veckor
5,5 kg socker
0,5 kg risgryn
20 liter vatten
4 hg bakjästMagnum Bonum, 10 liter 4 dagar
2 kg socker
1 kg strimlad potatis
7,5 liter vatten
3 hg bakjäst
3 hg krossad karamellmaltSliwowitz, 30 liter 2 veckor
6 kg socker
1 kg torkade plommon
26 liter vatten
4 hg bakjästLingon, 10 liter 4 veckor
2,8 kg socker
2,5 kg lingon
3 kg äpplen
4,1 liter vatten
1 flaska portvinsjästSvarta vinbär, 10 liter 4 veckor
2,8 kg socker
4,5 kg röda vinbär
1,5 kg svarta vinbär
3,5 liter vatten
1 flaska madeiravinjästCognac, 20 liter 4 veckor
4 kg socker
16 kg blandade vindruvor
3 liter vatten
1 flaska madeiravinjästCider, 30 liter 4 veckor
5 kg socker
15 kg äpplen
6 hg russin
15 liter vatten
1 flaska sherryvinjäst


DESTILLATION


Vid destillationen kokar man blandningen, så att alkoholen, med lägre kokpunkt än vattnet förångas tidigare. Man fångar då upp ångorna och kyler ner dem. Den vätska man då får har mycket högre alkoholhalt än den man kokade upp. En destilleringsmaskin fungerar ungefär såhär:

Mäsken värms upp i ett kärl som bara släpper ut ångan genom ett rör i toppen. Kärlet värms upp av tex en spisplatta. Mäsken bör ha en temperatur på ca 80 grader. Då förångas endast alkoholen och går ut i röret, där den kyls ner av någon sorts kylanordning.Då kondenseras alkoholen och droppar ner i ett kärl i slutet av röret.

Den destilleringsmaskin jag beskrivit här är mycket förenklad, men det går att köpa professio- nella maskiner.

Den vätska man får ut här är väldigt koncenterad alkohol, men den måste renas genom aktivt kol för att kunna drickas, den har en fruktansvärd bismak som gör den odrickbar (tro mig, jag har provat utan rening, det går inte dricka, hur mycket man än vill) Innan man gör det, bör man späda ut den ner till 40% med vatten, smakfritt men ej destillerat, som kan ge spriten en fadd smak. Utspädningen måste genomföras om reningen skall ha full effekt.

 

Så här går reningen till:

Man blandar ner 50 gram aktivt kol per liter sprit. Det hela hälls över i en kastrull och värms upp till 50 grader, för att sedan få stå och svalna i minst 30 minuter. Sedan filtrerar man det hela genom ett filterpapper med hög täthet, tex Munktells nr 3, 1 F eller 8. innan man filtrerar skall papperet fuktas med vatten.

En enklare metod är att fylla ett ca 1 meter långt glasrör med aktivt kol i kornform. Längst ner fäster man en silduk som håller kvar kolet, och innanför duken ett lager filtervadd. Sedan häller man spriten genom röret. Detta bör göras flera gånger.

Man kan även fylla ett melittafilter med kol och hälla spriten igenom det, eller helt enkelt blanda i kolet som i den första metoden, men sedan låta det hela stå, så att kolet sjunket till botten. Dessa två metoder är dock inte speciellt bra, men enkla att genomföra.

Nu får man själv välja om man vill destillera det hela en gång till. Har man använt en bra destilleringsmaskin, brukar man inte behöva göra om det. Har du genomfört hela processen korrekt, skall du nu ha färdig sprit att dricka dig aspackad på!!!!

Tillbaka till första sidan