Recensionen är från: Göteborgsposten tisdagen den 7 november 1989  
Recensent: Bert Gren 
 
 
  

ULF LUNDELL: Utanför murarna (Pandion)  

Just så bra som vi misstänkt! Den 20:e november fyller Ulf Lundell 40 år. Är hans nya roman lika bra som hans splitter nya dubbel-LP har han mycket mer att fira än bara sin ålder. Efter den lågmälda Evangeline har vi väntat på en ny Kär och galen. 

De nya låtarna i Skandinavium nyligen tydde på att Ulf Lundell börjat skriva rocklåtar igen. Det har han också. Skjut mig med din lyckopil är redan släppt på singel. Blod, svett och tårar är en musikaliskt mycket tung låt om att fly från det man egentligen vill ha. Vänner igen är en glad försoningslåt med Sweet Jane-ackord. Frisk luft är en ny skildring av storstadens vansinne med Jalle Lorensson från Wilmer X på munspel. Rent kommersiellt kanske det hade varit klokare att bara ta med pop- och rocklåtarna. Men fyra skivsidor har tidigare varit ett lagom format för Ulf Lundell. 

Utanför Murarna är hans sjätte dubbelalbum - och det ger Ulf Lundell en möjlighet att ta ut svängarna mer än förut. Utanför Murarna är inget tema-album i vanlig mening. Men som den självbiografiska artist som Ulf Lundell är, har han naturligtvis en historia att berätta. 

Utanför Murarna handlar om friheten i att inte längre känna skuld för ett brott man inte begått. Evangeline skildrade det andliga uppvaknandet, som nu gjort det möjligt för Ulf Lundell att blomma ut som artist som aldrig förr. Den skäggige mannen med schalen på huvudet på omslaget är kanske svår att känna igen. Men musiken på Utanför Murarna är en finslipning och vidareutveckling av vad Ulf Lundell har att säga såväl musikaliskt som i ord. Soundet ligger någonstans mittemellan Den vassa eggens kyla och värmen på Kär och galen. Speciellt Matts Alsberg på bas driver musiken framåt, och en bättre inramning till Ulf Lundells berättelser kan vi inte önska oss. 

Denna gång vågar Ulf t o m sjunga en jazzlåt. Bartender är nämligen en sådan med ett rökigt piano och saxofonspel. Håll fast vid din dröm och Mina sista pengar handlar om att man som 40-åring inte alls behöver tycka att man gjort sitt. Utanför Murarna är ett suveränt bevis för detta. Det är så här bra vi misstänkte att Ulf Lundell kunde bli. 
 
 

 
  
Har du synpunkter på sidan. Har det blivit fel någonstans? Eller vill Du av någon annan anledning ha tag på mig. Då är det bara att mäjla mig på nedanstående adress. 

Vi hörs! 

Tillbaka till förstasidan Ulf  Lundell -Sveriges största rockpoet 


 

 
eriknettelbrandt@kurir.net