Recensionen är från: Göteborgs-Posten 1995 
Recensent: Bert Gren 
 
  

ULF LUNDELL: Öppna landskap 75-95 och Slutna rum 75-95 (Rockhead/EMI)  

Den som satsade på CD-boxen Livslinjen har redan 33 av dessa 59 låtar. Den som köpte Rebeller i somras har redan hälften. Men annars är dessa två dubbel-CD den i det närmaste perfekta sammanfattningen av Ulf Lundells tjugoåriga karriär. 

Öppna landskap innehåller de största publikfavoriterna. Öppna landskap, Snön faller och vi med den, När jag kysser havet, Sextisju sextisju, Danielas hus, Lycklig lycklig, Hon gör mej galen, Rom i regnet, Jag vill ha dej, Stackars Jack och många många fler. 

I ett maskinskrivet brev låter Ulf Lundell hälsa att det inte alls är så att Öppna landskap är skivbolagets låtval och Slutna rum hans eget. Den riktigt obskyra samlingen får vänta, säger han. Slutna rum innehåller bara de mer lågmält placerade sångerna. 

Både Herrarna och Laglös är ju centrala för Ulf Lundells allt tydligare sociala engagemang. Två låtar som trots sin ålder inte fanns med på Livslinjen. Men som Ulf Lundell tycker är viktiga i dag jämte Gå upp på klippan, Främmande stad, Tre bröder, Bente, Gruva och alla de andra på Slutna rum. 
De starkaste i betydelsen lättillgängligaste och populäraste låtarna finns på Öppna landskap. De starkaste i betydelsen djupaste och känslomässigt mörkare finns på Slutna rum. Musikaliskt är variationen inte alltid så stor. Men det är ju någonting annat än den ytliga formen Ulf Lundell vill få fram. 

Fem nya låtar och en nyinspelning av Halvvägs till havet sitter bra - utom för fansen som får punga ut med mer pengar för alla dubletter. 

Med Ut ur mörkret gör Ulf Lundell en ny lägesbeskrivning över sakernas tillstånd i Sverige några år före 2000-talet. 

Särskilt gripande är Lejon på Gotland om den lille killen som är på väg till skolan, en pojke som säkert liknar Ulf Lundell själv. Den lille skygge parveln hade många drömmar han senare skulle försörja sig på. Men han trodde nog aldrig att hans eget skapande skulle bli en del av det svenska kulturarvet. 

Mycket mer finns inte att tilllägga. Lyssna. 
 
 

  
Har du synpunkter på sidan. Har det blivit fel någonstans? Eller vill Du av någon annan anledning ha tag på mig. Då är det bara att mäjla mig på nedanstående adress. 

Vi hörs! 

Tillbaka till förstasidan Ulf  Lundell -Sveriges största rockpoet 


 

 
eriknettelbrandt@kurir.net