Recensionen är från: Göteborgs-Posten den 7 november 1997 
Recensent: PM Jönsson  
 
 
 

ULF LUNDELL: Män utan kvinnor (Rockhead/EMI) 
 

"Krämar-radio och tv-idioti 
Köp min fitta, köp min skräck 
köp dej lycklig, köp en väg 
köp ett mål, köp dej ett bättre liv."
Några rader ur Fel igen, en av låtarna på Lundells nya platta. Alla som lyssnat på Lundells senaste skivor känner igen sig i citatet ovan. Vår största rockskald har på de senaste plattorna kraftigt anklagat sitt hemland för att följa kommersiella spelregler och slit och släng-filosofi. Sverige har förlorat sin själ, sin oskuld. 

Detta tema finns i hög grad också på "Män utan kvinnor". Men Lundell är, verkar det som, mer bitter än tidigare. En desillusionerad man som närmar sig de femtio försöker återigen förstå sig på kvinnor och storstadens dunkande hjärta; men han vill fly till Serengeti, till en annan vildmark, med eller utan en kvinna. Bort från landet han både älskar och hatar. 

Den musikaliska inramningen på skivan är också den råare och mer avskalad. Lundell har plockat fram sitt gamla munspel, de flesta låtarna är akustiska, vissa av texterna verkar skrivna i hastigt tempo, med oredigerade associationer. Party och Cadaques till exempel. 

Lars Halapi har producerat, han spelar olika gitarrer (bland annat pedal steel) och andra instrument. Det känns som vissa låtar är inspelade högst spontant, visserligen med körer och genomarbetade arrangemang, men utan stora gester, med en fragmentarisk känsla. Ibland tänker jag på 12 sånger, Xavante och - av någon anledning - Det goda livet. 

Några låtar - Fullt ut, Serengeti, Underbart, Nadja, Barcelona - är riktigt, riktigt bra. En avskalad Lundell med munspel och akustiska gitarrer är den Lundell jag helst vill ha på skiva. Dock håller inte alla låtar samma klass. Skivan är inte lika stark som Xavante och På andra sidan drömmarna. 

Antagligen dröjer det nu ett tag till nästa album. Han har ju varit enormt kreativ de senaste åren. Tills en bok (?) dyker upp har alla Lundellvänner fått en ny skiva att leva med. Och Lundell kommer att söka vidare efter kvinnan, frid, frihet, lusten och den stora hemkomsten. 
 

"Var är mitt hem, min kvinna? 
När får jag äntligen komma hem från denna långa resa? 
När ska det här livet bli underbart?"
 
 
 
  
Har du synpunkter på sidan. Har det blivit fel någonstans? Eller vill Du av någon annan anledning ha tag på mig. Då är det bara att mäjla mig på nedanstående adress. 

Vi hörs! 

Tillbaka till förstasidan Ulf  Lundell -Sveriges största rockpoet 


 

 
eriknettelbrandt@kurir.net