Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

MI IS AZ A PAINTBALL

MI IS AZ A PAINTBALL?

MENYIRE BIZTONSÁGOS?

FÁJ HA ELTALÁLNAK?

KI JÁTSZHATJA A JÁTÉKOT?

MI KELL HOZZÁ?

MIT FOGLAL MAGÁBAN A NAPI BÉRLÉS ÁRA?

HOL PROBÁLHATOM KI?

HOGYAN JÁTSZHATOK BIZTONSÁGOSSAN?

FESTÉKFEGYVER

FESTÉKGOLYÓ

 

MI IS A PAINTBALL

A paintball a gyerekkori számháború és bújócska továbbélése sokkal kihívóbb és kifinomultabb formában. Annak ellenére, hogy a játék szituációs variációi szinte végtelenek a leggyakoribb formát a "Capture the Flag" képviseli, amelyben két csapat játszik egymás ellen. A játékosok száma egy csapaton belül lehet akár egy, két, öt, tíz, száz vagy akár ezer is, határt csak a játékterep nagysága szab.
A játék lényege a meghatározott játékterepen a másik csapat zászlójának megszerzése, amíg a sajátunkat védelmezzük. Miközben próbáljuk az ellenfél zászlóját megszerezni, lehetoség szerint ki kell iktatni az ellenfél játékosait a festéklövedékkel, amelyet egy gázzal muködtetett speciális fegyverbol, festékfegyverbol lo ki a játékos. Egy játék általában 10-45 percig tart, ami a játékosok felkészültségétol és a terep nagyságától függ.
A fordulók közbeni szünetben lehetoség nyílik a felszerelés helyrerázására, paintball és gáztöltésre, uzsonnázásra és természetesen a gyozelmi (vagy éppen a szörnyuséges vereség) élmények megosztására. Igazi gyoztesek vagy vesztesek nem léteznek ebben a játékban, itt mindenki nyertese egy hatalmas élménynek, a bajtársiasság és csapatszellem ritka örömének.
Az elmúlt 19 év alatt a paintball a világ egyik legizgalmasabb szabadtéri csapartsportjává vált a világ értelmesebb országaiban. A játékot a világ több mint 40 országában, bármely korosztályú és foglalkozású, férfiak és nok milliói játsszák. Iskolások és nyugdíjasok, profik vagy bérjátékosok egyaránt osztoznak a szerelmen amelyet a játék kihívása és versenyszelleme olt beléjük. Amerikai felmérések minimum évi 1 millió játékossal számolnak csak az USA-ban, ami igazán számottevô.


MENYIRE BIZTONSÁGOS?

Teljesen. Ameriaki biztosító társaságok statisztikái szerint biztonságosabb, mint a bowling. A fegyverek külön erre a célra lettek kifejlesztve. A speciálisan kiképzett maszkok remekül védik a játékosok fejét a komolyabb sérülésektől. Egyetlen veszélyes pont van, amit viszont a legszigorúbban védni kell, s ez a szem.
A biztonságos játékhoz a játékosok minden körülmény között kötelezoen hordják a kifejezetten a paintballhoz tervezett védomaszkot, ami védi a szemüket. A speciálisan paintballra tervezett maszkot nem lehet semmilyen más maszkkal vagy szemüveggel helyettesíteni, ha mégis megpróbálod, az életeddel játszol. A maszkot minden olyan területen hordani kell, ahol fennáll a lövés veszélye, így a céllövészeten is.
A játékmesterek folyamatosan ellenorzik a játék tisztaságát. Mindenféle fizikai kontaktus, durva beszéd tilos a játék során, és a biztonsági- vagy játékszabályt akár még véletlenül is megszego játékost azonnal kizárják a játékból. A terep általában pontosan körül van határolva, ezért a pályát játék közben elhagyó játékos sorsa is a kizárás. Amennyiben szándékosan veszélyezteti a játékos a társait feketelistára kerül, azaz az ország egyetlen MPE pályáján sem játszhat többé.


FÁJ HA ELTALÁLNAK?

Csíp egy kicsit, de ez a játék hevében fel sem tűnik. Még nem hallottam olyanról, hogy valaki azért hagyta volna el a játékteret, mert a lövedék nagyon erősen eltalálta.Természetesen minél közelebb vagy a lövészhez, annál erôsebb lehet a csípés, de ez benne poén. Normál, lezser ruházat annyira tompítja a csípést, hogy gyakran észre sem veszi a játékos a találatot. A játék közben felszökô adrenalinszint is jótékony hatással bír a szervezetre a fájdalmakat könnyebben elviselni. A játék során beszerzett sérüléseket pedig a figyelmetlen mozgás okozza, mintsem a találatok.


KI JÁTSZHATJA A JÁTÉKOT?

A játékot bárki játszhatja,de 16 éves kor alatt csak szülöi beleeggyzéssel.Csapatot szervezni sem kell hozzá,mehetsz akár egyedül is a pályán a nap elején a szervezők kialakitják a csapatokat.Nem kell semmilyen bejegyzett csapatnak tagja lenned a játékhoz.Az MPE azonban javasolja, hogy a játékot elôször szervezett pályán, játékmesterek vagy régi játékosok segítségével próbáljátok ki, hogy megtanuljátok és megszokjátok az alapvetô biztonsági szabályokat, viselkedést és fegyverhasználatot. Az MPE semmilyen felelosséget nem vállal az olyan játékosokért, akik áthágják a biztonsági eloírásokat.Az intelligencia és a határozottsá, s nem pedig az ero, gyorsaság vagy eroszakosság a siker kulcsa a paintballban.
A paintball eros jellemformáló szereppel rendelkezik. A játékosok sokat tanulnak a csapatmunkáról, megerosödik az önbizalmuk és fejlesztik kapcsolattartó képességeiket, miközben nagyon jól szórakoznak és kijátsszák magukból a a hétköznapi stresszt.


MI KELL HOZZÁ?

Szinte semmi sem kell hozzá.Mindent amire szükséged van a pályán biztositják számodra.Amit viszont jó ha hozol,törölközö,baseball sapka.Nem minden terepen van büfé, így ennivalót és sok folyadékot vigyél magaddal. A ruházatod lehetôleg erôs anyagú és sötét legyen. A bakancs fontos, szilárd tartást adjon a lábadnak, mert a lépéseidre fogsz a legkevésbé figyelni. Hideg idôben vigyél magaddal váltóruhát és öltözködj mindig rétegesen.


MIT FOGLAL MAGÁBAN A NAPI BÉRLÉS ÁRA?

Minden, amire szükség lehet: bírók, paintball fegyverek, maszkok, 12 oz. CO2 gáz, fegyvermester. Amit nem tartalmaz az a lövedék ára. A nap elején kapsz egy teli tárat (ez 200 db golyót jelent), a nap végén pedig visszavásároljuk a megmaradt lövedékeket. A kettő közötti különbséget beszorozzuk a golyók árával.Magyarországon egy átlagos terep napi bérleti dija 3000-4000 FT között van,átlagossan a löszer ára 12-15 FT között van.A terepekenn csak a helyszinen vásárolt löszer használható.Egy átlagos játékos egy nap alatt 200-400 löszert használ el,de már halottam 700 golyós ramboról is.A pályák nyitvatartása általában 9 orától DU 4-ig van.A terepeken a jobb minôségu felszerelések, extra védôfelszerelések és különleges játékok általában magasabb árért vehetôk igénybe.
Ha úgy döntesz, hogy rendszeresen játszani és saját felszerelést szeretnél, különbözô lehetôségek közül választhatsz. Egy használt fegyverrel és új maszkkal jól kezdhetsz. Használt pumpást 10.000 Ft-tól, félautomatát 20.000 Ft-tól vehetsz. A maszk 10.000 Ft-tól kezdôdik.
A festékgolyó 8-10 Ft-tól kezdôdik, minél többet veszel, annál olcsóbb. A hajtógáz lehet 12 gr CO2 szifonpatron a boltból, nagyobb, 7oz acél CO2 patron 1500 Ft-tól 2-300 lövéssel, vagy nagyobb, otthon tölthetô aluminium CO2 palackok egy nagyságrenddel drágábban. Az utántöltés 1-200 forint.


HOL PROBÁLHATOM KI?

Az ország egész területén rendelkezésedre állnak az MPE biztonságos terepei, ahol karbantartott fegyverekkel, szabványos védôfelszereléssel és szakképzett pályamesterek segítségével próbálhatod ki a játékot. A jó terepnek nem a nagyság a legfontosabb jellemzôje. Sokkal fontosabb a jó pályamester, aki segíti a játékosokat és hatásosan betartatja a szabályokat, amelyeket mindenki számára érthetôen közöl a játék elôtt. Minden terepen jó állapotú a felszerelés, bár új állapotút ne várj, mert a játékok egy kezdô csapattal elemi csapást jelentenek a legmasszívabb eszközre is.
Az ország területén találhatsz nem MPE tag, illetve az MPE által nem ellenorzött pályákat is. Ezeken a pályákon a biztonsági eloírások betartatása, valamint a felszerelések minosége nem feltétlenül felel meg az MPE szigorú követelményeinek, így országos pályalistánkra nem kerültek fel. Ha ilyen pályán játszol és esetleg nem követelik meg, akkor is ügyelj az oldalainkon leírt biztonsági eloírásokra. Persze a legjobb és legbiztonságosabb megoldás, ha egy MPE pályát választasz elso játékaid színteréül.:-)


Hogyan játszhatok biztonságosan?


FESTÉKFEGYVER

 

Felépítés

A marker teste
A legtöbb paintballmarker, aluminiumból készült. Az egybeöntött testbe elölrol menettel illeszkedik a cso. A testen belül található Külön alkatrészként a gázszelep és az azt lövéskor megnyitó ún. hátsó bolt. A testen irányzéktartó sín van. A test egy ún. tágulási kamrán keresztül kapja a hajtógázt. /Co2,Ni, surített levego/

A cso
A csövekbol van legalább száz féle típus. Anyagát tekintve lehet acél, de leggyakrabban ez is alumíniumból, teflonos kerámiából készül. Az alapfelszerlések egyszeru rövid alucsövet tartalmaznak, míg a tuningcso lehet rövidebb-hosszabb, perforált, vagy hónolt. A képen látható 14 inches cso is hónolt. Megpörgetve a paintball labdát pontosabb lesz a marker, de nem erosebb. A csövek sérülékenyek.

Belso alkatrészek
Az elso boltozat, vagy frontbolt a lövi ki a festékgolyót. Anyaga könnyu aluminium. Nagyon sérülékeny alkatrész, mert karbantartáskor egyetlen rossz mozdulattal eldeformálhatjuk. /Kuka/ Ez az alkatrész a képeken látható markerban tuningalkatrész, speciális furatokkal. A gyári alaptípusok muanyag elso bolttal kerülnek forgalomba.
A valve, vagy magyarul központi szelep két végén kiáramló gáz elöl a golyót fújja ki, hátul a hátsó bolt hátralökésével, újra felhúzza a markert. Anyaga aluminium.
A hátsó bolt, vagy angolul rearbolt egy rugó segítségével a ravasz meghúzásakor eloreszalad szeleptüskére ütve megnyitja a gáz útját a szelep két oldalán. A visszaható gáznyomás a hátsó boltot hátralöki. A zár a hátsó boltot megfogja és a marker újra lövésre kész. Anyaga aluiminium.

A markolat és zárszerkezet
A muanyag markolat két pár imbus csavarral rögzül a testhez. A markolatra szerelik fel a gázvezeto csövet /réz/, de ennél a darabnál az ún. tágulási kamrán keresztül jut a Co2 a szelepbe.

Több ellenzo azzal érvel, hogy ez az eszköz igen komoly sérülést tud okozni, ha mondjuk acélgolyót, vagy fagyott paintballgolyót lonek ki belole. Az acélgolyó súlya olyan nagy lesz, hogy a rendelkezésre álló gáznyomás max. 1-2 m-re viszi ki azt. A paintballgolyókat az utóbbi idoben úgy gyártják, hogy azokba fagyálló folyadékot kevernek.

 

Mindegyik markert egy cserélheto és töltheto tartály táplálja gázzal, ami egy töltéssel 200-500 lövésig biztosít elég nyomást. A markerok felszerelhetok a hagyományos kis CO2 patronnal is, ami 15-30 lövésre elég.
A pumpás muködtetésu markerokat lövés elott fel kell húzni, hogy golyó kerüljön a csobe és minden lövés után újra meg kell ismételni a muveletet. A legegyszerubb, stockgun-nak hívott kategória valamennyi típusa ilyen egyszeru pumpás szerkezetu (bár a szerkezetüket tekintve már ezek sem primitívek), általában a kis CO2 patronnal hajtottak. Igazán élvezetes rejtôzködô játékokat lehet játszani ezekkel a képességeikben behatárolt eszközökkel.
A félautomata fegyvereket csak az elso lövés elott kell felhúzni, az elsütés után a marker automatikusan felhúzza magát és csore tölti a golyót. Így csak az elsütobillentyut kell húzni a lövéshez.
A teljesen automata markerok egy érdekes osztály utolsó tagjai. Ahogy elsüti az ember a markert, amíg az ujját a ravaszon tartja, addig lo megállás nélkül. Így aztán nem sok kell hozzá, hogy a 300-as tár is üresre szikkadjon pillanatok alatt.
A festékfegyverek skálája nagyon széles, az egyszeru muanyagtól a bonyolult könnyufém markerokig terjed, de a erejüket és hatótávolságukat tekintve valamennyien megegyeznek. A fegyver hatótávolságát a fizika törvényei szabályozzák csak. Mégha a maximális sebességgel is lövünk is a lövés távolsága nem több 50 méternél, a maximális célzott távolság 15 méter alatt van.


 

Paintball (festékgolyó)

A paintball egy gömbölyu, vékony héjú zselatin kapszula, változatos szinu ételfestékkel töltve. A paintball hasonló a nagy vitaminkapszulákhoz vagy a kihalt Csemege rágógumihoz. A golyó tölteléke nem mérgezo, vízben oldódó és biológiailag lebomló, keseru ízu, zselés anyag. Könnyen eltávolítható mosással a ruhából és a borrol szappannal és vízzel. A paintball a szivárvány minden színében megtalálható, gyártják gyöngyház, neonzöld, lila, és bármilyen hagyományos aktív színben. Amikor egy golyó eltalálja a játékost, általában felreped a zselatinhéj és a kifolyó színes massza jól látható nyomot hagy. A megjelölt játékos kiesik a játékból.