Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Hamvas Béla Klub-gyereknap,
kirándulás a Christiania-ban
2004 május 8-án

Van egy dal, még a 'Szabadállam' hôskorából, aminek refrénje a következô:

"I kan ikke slå os ihjel
Vi er en del af jer selv..."

"Nem üthettek bennünket agyon
Mert mi a részetek vagyunk..."

Dánia a tudatos, stabil, ám gyakorta oly fájdalmas középszerûség, 'Jante-tante'* kicsiny országa (is). Ezért olyan fontos, hogy Christianiában, a 70-es évekbôl származó 'hippifaluban' szabad kreativnak, eltérônek, sokfélének, szinesnek, stb. lenni. Minden lakás, ház, kulipintyó (bármiféle építési engedély nélkül persze;-) különbözik egymástól, és megszámlálhatatlan módon fejtik ki teremtô erejüket az itt lakók. Területi okokból folyamatosan csak 1000 szavazóképes tagja van a kezdetektôl okos-dánul 'szociális kísérletnek' kinevezett közösségnek. Csak akkor költözhetnek be újak, ha valaki kiköltözik, vagy meghal.
Minden döntést addig kell egyeztetni, amíg kivétel nélkül mindenkinek megfelel. Nincs többségi lehengerlés. Természtesen a hely egésze is közös 'tulajdon'. A mostani libi-konzi-'diépes' kormányzat azonban (naaagyon kis-polgári szavazóinak bármiféle különbözöségtôl, és kreativitástól való örökös, görcsös félelmét kihasználva) elérkezettnek látja  az idôt, hogy megpróbálja felszámolni az irritáló szabadságot és buzgó teremtô erôt. No és persze Koppenhága egyik legjobb helyének kiárusítását ('piratizációját') tervezi. Mégpedig elég koórszerû módon. Felajálnja, hogy a régi lakók többsége (merthogy bontani is akarna, ezért nem mindenki) igen olcsón megvehesse a lakhelyeit. A bankok persze sorban állnak az adósságba veréshez, és nyilván a leendô vevô pénzemberrekkk is, csak nem annyira nyilvánosan, ne lógjon ki annyira a kamatláb. Már megvan a terv arra is, hogy a talán legnagyobb dániai túristalátogatottságot is 'élvezô' helyen legyen majd egy kisebb rezervátum, hogy 'skæv', azaz így-úgy 'elszállt' egziszteciákat is fotózhassanak a majdani látogatók. (Ezek ugyan többnyire a dán kolonialisták által tönkretett grönlandiak, akik, amint mondják, csak itt találkoznak igazi emberséggel Dániában). Búúúuuuuu...

Csak remélni tudjuk, hogy nem szédül meg néhány kiöregedett christianida, hanem egyöntetûen ellenállnak a korrupciós kísérletnek is, mint már annyiszor a hely élete során, és legalábbis harcra kényszerítik a sunyi, és dán mentális szempontból úgyszólván öngyilkos szándékú merénylôket.

'Veszélyben a Szabadállam!'

Ps.: TERMÉSZETesen a füvet sürgôsen legalizálni kellene (mindenhun, hadd adózzon, aki kereskedni akar vele;-) de egyáltalán nem baj, hogy a rendôrség mára úgy néz ki végleg kiverte a fôként a Hells Angels motorosai által terrorizált, és szipolyozott hasispiacot Christiania-ból. (Noha most majd másutt csinálnak sokkal nagyobb bajt a kemikáliákkal, kemény drogokkal kevert árukínálatukkal). A bennszülötteknek van saját termésük, és amúgy (amint a minap írta a legnagyobb ingyenes hétvégi 'családi lap', a Søndagsavisen) az a ca. 400.000 dán, aki rendszeresen szívja, eszi, vagy issza a cannabist, szintén megtalálja országszerte a környezetében azt, akinek révén hozzájuthat a fû-szeréhez. (Figyelem, senkit, semmire nem akarok rábeszélni, de csak avval konzultálok fû ügyben, aki alaposan kipróbálta, és tanulmányozta a dolgot! Demagógok kíméljenek! Örv;-)

* A Jante törvény:

1. Nehogy  azt hidd, hogy érsz valamit!
2. Ne hidd, hogy vagy akkora, mint MI!
3. Ne hidd, hogy okosabb vagy, mint MI!
4. Nehogy beképzeld, hogy jobb vagy, mint MI!
5. Nehogy elhidd, hogy többet tudsz, mint MI!
6. Ne hidd, hogy több vagy, mint MI!
7. Ne hidd, hogy bármihez is értesz!
8. Nehogy megpróbálj kinevetni bennünket!
9. Nehogy azt hidd, hogy bárki bír téged!
10. El ne hidd, hogy bármire taníthatsz bennünket!

Ajánlott olvasmány: Aksel Sandemose: En flygtning krydser sit spor (Az 1964-es, vagy ha van, a még késôbbi kiadást javaslom elolvasni! Ö.)


A képeket Zsófinak köszönhetjük, és válogatás nélkül, az elkészítésük sorrendjében kerülnek föl.


1


2


3


4


5


6


7


8


910


11


12


13


14


15


16


17


18


19


20

A következô 20 kép>>