Tankar om Sagan om De två Tornen filmen


- varning - läs ej om du inte sett filmen, många avslöjanden!!

Jag har aldrig varit nervös för att se en film innan, men denna gången var jag det. Så in i helvete, kunde inte äta innan ens...Och jag var rädd, rädd för att jag skulle ha för höga förändringar på filmen som jag väntat på så länge och bli besviken vad som än hände. Jag var också rädd för att mina älsklings hober Merry och Pippin skulle bli bortglömda.
Men för det första påståendet hann jag beväpna mig, samtidigt som förväntningarna var så höga så intalade jag mig att filmen inte skulle bli så bra som jag trodde.
Det var nyttigt.

Till filmen.
Jag hade fått för mig att det skulle börja med Sam och Frodo när de håller på att vimsa runt bland Emyn muil, men där blev det en överraskning! Eftersom det började med en återblick på Gandalfs fall och sedan hands slagsmål med Balrogen för att sen klippa till Sam och Frodo. Vilket jag tycker blev en väldigt bra och fångande början.
Något som jag la märke till nästan med en gång var att allting gick så fort i början! Det kändes som om de ville få alla publikslag att bli nöjda med en gång, genom att visa kort klipp från Sam och Frodo, Merry och Pippin, Aragorn, Legolas och Gimli OCH Edoras alldeles för snabbt, vilket nog får en icke insatt tittare att tappa bort sig bland alla ny karaktärer. Samtidigt som Sam och Frodo klarade sig alldeles för lätt hela vägen över Döda Träsken och Aragorn hittade spåren efter Merry och Pippin för fort. Men å andra sidan skulle det ju inte bli någon bara film om han satt på en sten och tänkte timmar, så det är förlåtet;)

Sam, Frodo och Gollum
Såklart hoppar filmen mellan de olika platser där berättelsen utspelar sig, men jag tänkte dela upp mina tankar lite.
Gollum ja...han gör stor entré i denna filmen. Oj, jag blir så imponerad av han som gör Gollums röst, hur kan han prata så? Han är fruktansvärt bra gjord, på en del ställen ser han nästan intill verklig ut. Och hans dialoger med sig själv är väldigt bra, då ser man verkligen hans personlighetsklyvning. Klyvningen mellan Sméagol och Gollum. Men som synd är så har han lite Dobby över sig, han ger inte allas samma slimiga motbjudande intryck som i böckerna. Bara när han äter=/
Men det är alldeles för lite från deras resa! Det borde ju vara den viktigaste, eftersom det är där Ringen är. Men själva Ringen ser man knappt till under hela filmen! Men å andra sidan så ser man tydligt hur Frodo påverkas mer och mer av den. Elijah gör verkligen ett superjobb som Frodo! Scenen där han offrar Ringen frivilligt till en av Nazgûleran gillar jag starkt, även fast den inte är från boken ett dugg. Även slutscenerna är underbara med "Samwise the Brave" och så. Mmm...De fick inte in det med sagorna alls som jag tänkt mig, men det var väldigt bra sätt iallafall!
Vi även får tillfälle att se olifanterna i denna film, de jättelika elefant djuren med "hus" på ryggen. Jag fick en känsla av att Sam borde läst sin Olifantdikt när de såg dem, även fast det inte skulle passat in i filmen. Han borde iallafall inte reagerat som han gjorde, för det fick honom att låta som en naiv turist.
Men varför skulle Faramir ta med dem till den där staden för? Det var fruktansvärt dumt att dra med dem dit...även fast det blev bra tillslut det med. Annars gillar jag Faramir, gillade honom i böckerna med, i motsats till hans bror Boromir. Men varför var de tvungna att överföra Boromirs begär för ringen till Faramir? Och på tal om Boromir, vår "kära" Boz syns faktiskt i denna filmen med, man bara i återblickarna till Moria i början.
** Starlight **

Emelie

Sam och Frodo kramas inte en enda gång! De rör knappt vid varandra! Flera gånger var det läge för dem att kramas, men det hände aldrig. Very sad, and bad.

Merry, Pippin och enterna
Åh, vad jag älskar dessa hober!
Som synd är så är det alldeles för lite med dem, när de andra kommit flera kapitel i sina resor har de bara kommit ett halvt. Flera gånger under filmens gång tänkte jag "är det inte tid för some Merry and Pip snart?" Vilket det nästan aldrig var...Men det som är med dem är riktigt bra!
Pippin gör hela två vettiga saker! Han börjar kompensera för sina dumma "Fool of a Took" scener i första filmen. Särskilt hur han får enterna att inse att de behövs gillar jag verkligen. Merry gör även han en underbar insats, Dominic är helt underbar i rollen! Scenen där han skäller ut Lavskägge fick mig nästan att gråta...likaså när de pratade om att vända hem. Vilken röst...*smälter*
Enterna var även de bra gjorda, men det syntes på flera ställen att de inte hörde till bakgrunden. En liten kul grej som man nog inte lägger märke till om man inte vet det, är att det är samma skådespelare som spelar Gimli som gör Lavskägges röst. Det hörs om man vet!
Vart tog Ent-vattnet vägen???
(Senare not, den scenen blev bortklippt, men kommer att var med i den långa versionen sen. Men hur har de tänkt att förklara för alla som inte ser den att Merry och Pippin blivit lägre?)

Aragorn, Legolas, Gimli och Edoras
Jag gick till bion med inställningen att denna filmen kommer inte ge många tillfällen att skratta iallafall inte som den första, och om den gör det så kommer det vara Merry och Pippin som står för skämten. Gissa om det var fel! Gimli, det var Gimli som var den roliga! Jag hade nästan helt glömt bort hans och Legolas ränknde av orcher de dödat, men det blev det mycket av! Detta höjde verkligen Gimli i mitt anseende, i förra filmen var han ju mest tråkig, även om man fick se mer av hans humoristiska sida i långa versionen. En del av skämten var fruktansvärt billiga och kanske en aning onödiga, men de var bra för att lätta upp stämningen!
Något som jag däremot inte gillade var Théoden förvandlande, alltså precis när han vaknar ur sin trollbundenhet, det ser fruktansvärt overkligt ut! Och när de tror att Aragorn har dött, hela den grejen är åt helvete! Men det är coolt att Viggo själv flöt ner för floden, och ingen stuntman.
Det var inte så fruktansvärt mycket krigsscener som jag förväntat mig, och de som var muntrade Gimli glatt upp med sitt räknande och så vidare, det är ett stort plus. Och vad som mer uppmuntrade krigsscenerna var när Legolas ställde sig på en brädbit (eller var det en sköld?) och åkte "skateboard" på den ner för en trappa.
Éomer och Éowyn var helt okej, de gjorde bra insatser, men Éowyn blev inte riktigt så fram lyft som jag trodde genom att hon var en av de få kvinnliga karaktärerna, men hennes stora tid kanske kommer i nästa film...jag kulle tro att även Éomer kommer vara med mer där, eller det borde han eftersom han blir kung då ju.
Aragorns scener med Arwen är inte lika störande som jag trodde eftersom de är som minnen. Fast jag gillar inte när de drar in Elrond och Galadriel i det hela. Allra minst Galadriel, för det passas inte alls. Men det är coolt när alvarmen kommer till undsättning i Helms klyfta. Där har vi även filmens enda kram, Aragorn kramar nämligen Haldir när han kommer in som ledare av armen. Det är även att bra drag att drag att Haldir dör, för att han är en "odödlig" alv. Fast det var lite sorgligt;(
Men, som säkert jag gör klart ovan, så är det lite mycket av det här, de kunde dragit ner lite på stridsscenerna och lagt in mera Merry och Pippin instället!

Övrigt
Som helhet var det en mycket bra film, men det var inte alls lika gripande som Sagan om Ringen, när jag såg den första gången märkte jag knappt att tiden gick, men under denna hann jag flera gånger tänka "är det inte dags för Merry och Pippin snart?", men ändå skulle jag lätt kunna se att den var 20 min längre, så att de fick med allt. Men det skulle nog inga "vanlig" personer orka;) Efter den hysteriska farten i början med att introducera alla karaktärer kändes det aningen segt ett tag, men när de sen kommit gång ordentligt så gick det utan att man hann tänka något den sista timmen. Men även fast det var lite segt ibland så var det aldrig tråkigt, inte på nåt vis!
En fruktansvärt kul sak var att när Merry och Pippin träffade Lavskägge för första gången så sa de nästan precis samma saker som de gör vid samma tillfälle i "Dude, where's my ring?".
Jag kan heller inte släppa tanke på att Gandalf ser dum ut i underkläder. Det är ju inte underkläder han har sen han blekte sig, men det är en väldigt bra liknelse!
För övrig så nämnde inte Pippin mat en enda gång under hela filmen, det är fantastiskt!
När Edoras evakuerades så drog de med sig en kärra äpplen ut.
En väldigt gullig sak var när en ent, som någon stygg orch satt i brand under invasionen av Isengård, slänger sig själv i vattnet så att han slocknar.
Éomer har en fruktansvärt störande finne över högra ögonbrynet i några scener som jag blir galen på!
Sen så syns endast två av Nazgûlarna, vilket jag tycker är lite sorgligt, har ju börjat tycka om dem!

Jag var förbered på att filmen inte skulle följa boken till punkt och prickar, så därför störde det mig inte att scenerna var omkastade och vissa saker tagits bort och andra lags till, även om de kanske inte gjort de bästa valen jämt. Riktiga Tolkien fantaster kommer säkert att se rött för det. Men de förvaltar böckerna bra iallafall, och som i förta filmen så hade de flera repliker som var direkt tagna ut boken.

Det skulle aldrig fått plats att ha med Honmonstrets håla eller Isengårds hela fall i den här filmen, då skulle det blivit för lågt. Men jag förstår inte hur de har tänkt att få plats med dess två ytterst viktiga scener i nästa film med! Men, jag har för mig att jag sett bilder på Merry och Pippin när de sitter och äter i Isengård, men det var inte med i filmen. Men det är väl bara att vänta ett år till på det och på att se Frodo näcka, det ser jag fram emot lol.
Jag kan inte bärga mig tills Sagan om konungens återkomst har premiär! Denna filmen får en verkligen nyfiken på nästa!