Tankar om DomLijah

It's only love and that's all
Why should I feel the way I do
It's only love and that's all
But it's so hard, lovin' you...

Innehåll:
Förord och material
Bakgrund
Till ämnet: Sagan om Ringen premiärerna och våren 2002
Flickvänner
"Komplotten"
Tillbaka till Dom och Elijah, hösten 2002 och Sagan om de två Tornen premiärerna
Kläder och Datalounge
De andra
Fansen
Förkläden?
Slutord och vidare spekulationer
Uppdateringar
P.S.

Förord och Material
Jag tillbringar alldeles för mycket tid på Bag-End Inn, skulle jag inte varit där så mycket skulle jag knappt tänkt kring detta ämnet, knappt uppmärksammat att det fanns. Egentligen skriver jag väl detta för att reda ut mina egna tankar, för jag vet inte riktigt vad jag ska tycka och tänka. Eller jag vet vad jag tycker, men jag vill veta vad som är sannat. Jag skriver det med för att visa mina åsikter, lite. Antagligen lär jag inte bli klokare, och antagligen kommer inte ett kotte att läsa det här, men va fan...
Det har länge flanerat rykten om att Elijah och Dominic skulle vara antingen bi- eller homosexuella och detta ska väl föreställa mitt inlägg i den här debatten som är högaktuell i vissa fankretsar, men skys som pesten i nadra. Som synd är så är minna källor till det här väldigt partiska, åt vilket håll de än strävar.


Det jag läst är:
+ Elijah Wood's Lovelife som tyvärr inte finns tillgänglig på nätet lägre, men den härstammar från ovan nämnda Bag-End Inn. Här finns en utförlig förteckning på mer eller mindre trovärdiga påståenden rörande Elijahs och Frankas förhållande och Elijahs Doms förhållande.
+ LOTR-fans och Fangirls som handlar allmänt om olika sorters LOTR-fans och hur de ser på se olika figurerna och skådespelaran.
+ Sings och The Dom and Elijah Database. Båda dessa texter behandlar ämnet teckan som Dom och Elijah har givit. Deras kläder, vad de sagt och inte sagt, vad de gjort o.s.v. Men tyvärr finns ingen av dessa texter kvar på internet längre. De var väldigt bra källor som gav en helhetsbild av allt som hänt, men nu finns de som sagt var inte kvar längre. Vill ni veta mer så kontakta MsA på Bag-End Inn. Hon är moderna av DomLijahnes och vet allt (typ).
+ Ta också en titt på Dom and Lij Pics för ett större bildmaterial än de jag valt ut.

Alla ovan har något att göra med Bag-End Inn Tyvärr är den enda källan jag har från "andra sidan" ett svar på EW Lovelife, som inte heller den finns tillgänglig längre. Denna "text" urartar snabbt till en våldsam fäktning mot alla rykten som alla, i stort sett, avfärdas med "Får man inte ha vänner?" vilket får den i en väldigt dålig dager.
Den viktigaste källan som finns är vad jag själv sett och iakttagit och vad de faktiskt har sagt och inte sagt. Dessa

Bakgrund
Men låt oss först ta en liten tillbaka blick för att se vad som har hänt.
Någon gång under 1999 började inspelningarna av de kommande storfilmerna i Sagan om ringen trilogin. Två av skådespelaran i Ringens Brödraskap, Elijah Wood som spelar ringbäraren Frodo och Dominic Monaghan som spelar en av Frodos hobkompisar Merry är de två personer som detta kommer röra mest. Men några av de andra skådespelaran i brödraskapet är också relevanta: Billy Boyd som spelar hoben Pippin, Orlando Bloom som gestaltar alven Legolas och Sean Astin som spelar Frodos trogne trädgårdsmästare Sam. Fler personer kommer nämnas, men dessa är de viktigaste.
När den första filmen i trilogin, Sagan om Ringen haft premiär pratades det mycket om att skådespelaran i brödraskapet, särskilt de ovan nämnda blivit väldigt nära kompisar under inspelningarna och detta märktes även på bilder och sådant från premiärerna där alla höll på att krams och pussas hejvilt. Och som vanligt när någon ny, snygg ung kille får ett allmänt genombrott så fanns det många som påstod att han var bög. Jag vet inte hur många gånger som mina "stygga" kusiner påpekat att Taylor Hanson var bög och såg ut som en tjej när den tiden begav sig (något som de inte har roat sig med att göra nu, eftersom även små kusiner växer upp) Men detta påstående visade sig var falskt, eftersom det nu påstås att Taylor både gift sig och fått bran (vilket jag i och för sig inte vet om det är sannt och kan inte säga att det intresserar mig heller), så där slutar parallellerna med Hanson. Det som skiljer sig mest är att det faktiskt finns fans som vill och gör allt för att hitta bevis för att Dom och Elijah ska vara bögar (därav det digra materialet från den sidan.) Men här finns det även mer att ta ifrån.
Nu är vi framme vid premiären av den andra filmen, Sagan om de två torn. Och frågan är mer aktuell än någonsin.

Till ämnet: Sagan om Ringen premiärerna och våren 2002
Jag vet inte när folk började prata om detta ämne, för jag var själv inte insatt i det då, inte förrän i sommars började jag intressera mig för det. Men vad som är säkert är att under ett chat som hölls den 13 februari 2002 chat på BB.net (Billys officiella hemsida) konfirmerade Elijah att Dom bodde hos honom, vilket han lär ha fortsatt med ett bra tag efter, och kanske fortfarande gör.
Det är allmänt känt att Orlando och Dom flyttade till Los Angles, USA, omkring samma tid antagligen för att få närmare till jobbet. Men de letade inte upp någon lägenhet tillsammans, istället flyttade Dom in med Elijah i hans inte så lyxiga boning medan Orli skaffade eget. Om Dom inte ville eller inte kunde få tag på en egen lägenhet av någon anledning så kunde han lika väl få bo hos Sean eller Viggo Mortensen (Aragorn) som båda haft gästrum att erbjuda honom tillsvidare. Men i vilket fall som helst så väljer han Elijah, som knappt kan erbjuda ett eget rum. Det finns folk som påstår att han senare flyttade vidare till Mackenzie Astin, Seans brorsa, för att ha en bättre bostad när hans arbetsvisa skulle förlängas och att han sedan flyttade tillbaka till Lij, men detta är inte säkert.

Under de stora premiärerna av Sagan om Ringen la sig de olika skådespelaran, särskilt hoberba och Orli, till med en vana att kramas väldigt mycket. Något som jag la märket till väldigt tidigt, innan jag kom in på detta spåret, var att nästa alla "cuddly pics" innehöll Elijah eller Dom, nästan aldrig båda samtidigt. De kunde t.ex båda krama och pussa gifta Sean, men själv satt de bara bredvid varandra. De kunde båda hoppa upp på Orli ( här och här), men själva bara sitta i knät. Elijah var även väldigt närgången med Liv Tyler (Arwen), men de andra inte alls var lika mycket "på" henne.
Elijah och Dom var jämt bredvid varandra och nära varandra. Men de rörde inte vid varandra på samma sätt. De bra flummade tillsammans. Jag har bara sett ett end undantag från det och det är den här bilden, som är från premiäreren i Wellington, den finns med i extramaterialet på långa FOTR DVD:n, i dokumentären "The Road Goes Ever On".
Från hela den här tiden finns bara en enda kram dem emellan, vad jag vet, från TV programmet TRL, där de kramas i bakgrunden och så i skymundan att det inte finns några bilder på det.

Det finns igen direkt historia bakom den här bilden eller så, men den kanske ändå kan vara relevant i sammanhanget (eller iallafall kul), det är Dom och Viggo från en utställning som Viggo hade i februari 2002, där både Dom och Elijah var.
I februari var även den sista stora premiären av Sagan om Ringen i Japan. För att marknadsföra filmen där hade de båda åkte dit, tillsammans med en del andra av skådespelaran. Detta tillfälle blev en orgie i deras sätt att vara nära men aldrig riktigt nära varandra som de använt genom alla de andra premiärerna. Band annat hölls en presskonferens där de upprepade gånger gjorde samma sak samtidigt. Och Elijah satt i cirka 30 sekunder och bara tittade på Dom när han inte gjorde någonting. Dessa händelser finns att se i en "musikvideo" gjor av ett fan som heter I don't care, den finns att se här här under "Music Videos". Det finns även stillbilder från tillfället, om ni inte orkar ladda ner videon, här och här.

Den 10 mars var det SAG arwards, det sista tillfälle på mycket länge som Elijah och Dom sågs tillsammans. När de gick ut därifrån, båda fulla och glada, höll de varandra i handen och Dom bar Elijahs "giftbag". Det finns en väldigt suddig bild på det här. Lär fotografens rapot här

Omkring Oscarsgalan som gick av stapeln den 24 mars 2002, så började det gå rykten, som bland annat tidningen The Star skrev om, att Elijah setts på ute på olika bögbarar, och att han uppträtt mer eller minder (oftast mer) otrevligt mot folk som känt igen honom. Det har även gått fler rykten i samma stil, men ännu mer otrovärdiga än det första. Om detta är sant så är det väl bara han själv som vet om det, men artiklen publicerades väldigt lägligt för att få homon och filmen i en dålig dager inför galan.
Ungefär samtidigt så skrev flera tidningar, däribland svenska Frida, om en flygresa där Elijah under hela resana gång suttit med några barnfans, skrivit autografer och busat med dem. För de alldra flesta är det väl lätt att välja vilket av dessa rykten man vill att tro på, men jag har en känsla av att de båda är till för att ge Elijah uppmärksamhet, och kanske för att bredda varandra.

Sen var det då dags för Oscarsgalan. Här satt Elijah och Sean i publiken, men Dom Billy och Orli var inte ens inbjudna! (Fast det har inte med det här att göra.) Men varken på någon för eller efter grej syntes Elijah och Dom tillsammans, fastän han, Billy, Orli och Sean var på dem. Faktum är att Elijah inte syntes till på något sådant.
Under denna period var Elijah i Canada och spelade in Try Seventeen, vilket vi återkommer till snart. Men vad Dom höll sig sysselsatt med det vete fan. Ända från Oscars i mars till mitten av maj syntes han inte till någonstans. Vad han än må ha gjort så borde någon ha sett honom. Det finns till och med folk som påstår att han fick betalt för att hålla sig borta och låta Elijah vara i fred. Så att hans rykte skulle bli rent igen.

Flickvänner
Detta för mig osökt in på ämnet flickvänner, eftersom Elijah, som sagt, spelade in Try Seventeen då.

Dom har endast haft en enda känd flickvän som han har pratat om, och hon var innan Sagan om Ringen. Han har själv sagt att han gjorde slut med henne för att kunna åka till Nya Zeeland för att spela in filmen. Hon har aldrig namngivits eller blivit föremål för närmare diskussion. En del påstår att hon egentligen bara var en kompis som han bodde ihop med, men vad jag vet har han aldrig sagt det själv. I övrigt är han väldigt bra på att tala om hur snygga alla tjejer är och att han, i sin "ungdom" ofta hade flera datar men olika tjejer på en kväll, för att han inte kunde säga nej till någon.
Men när det gäller honom och tjejer är det alltid "förr". Under hela vistelsen på Nya Zeeland och tiden efter det har han inte haft någon känd flickvän, och hans prat om tjejer har sakta dött ut, nu nämner han dem mycket mer sällan än i början, nästintill aldrig. Jo, förresten det har gått rykten om honom och en tjej, Elijahs syster Hannah. Men det Men det bygger endast på att de setts gå tillsammans i LA en gång.

Elijah har haft det mer stormigt på sin tjejfront. Fast stormigt är en stor lögn att kalla det, snarare en lugn bris.
I en intervju i tidningen Rolling Stone, berättade han att han bara har varit kär en gång, och det var när han var 16 år. Han hade ett kort förhållande med tjejen i fråga, men det var väldigt barnsligt, enligt honom själv.
Efter detta följer bara olika tjejer som media har kopplat ihop honom med, men om det ligger sanning bakom är mycket tvivelaktigt. Först var det en av hans motspelare i Balck and White, Bijou Phillips, men detta bygger bara på att de setts tillsammans vid ett tillfälle.
På Nya Zeeland antas han ha träffat Madeline Sami. Han har pratat om henne i en del intervjuer, men det är osäkert om de gjorde mer än gick på bio och teater tillsammans. Antagligen blev det mer uppblåst än nödvändigt av media.
I tidigare nämnda Try Seventeen, som spelades in våren 2002, blev han först sammankopplad med motspelerskan Mandy Morre, men detta förnekade hon i ett tidigt skede och det rann ut i sanden. Istället började Elijah synas tillsammans med sin andra motspelerska från filmen Franka Potente. De har bland annat fotograferats kyssande på en hockeymatch. Men på alla foton med dem lyckats den ena parten se ut som en citron. Det finns bara dessa få bilder på dem, de har aldrig setts tillsammans vid något offentligt tillfälle, inte ens på premiären av filmen.
Under den tiden som ryktena om Franka och Elijah var i full gång så sa ingen av dem varken bu eller bä, särskilt Franka var förtjust i strö olika former av "inga kommentarer" omkring sig. Men efter att den värsta ryktesspridningen lagt sig så förnekade Elijah deras förhållande i IMDB's People News den 15 oktober: "I admire her as an actress but nothing more."

Komplotten
Det kan hända att allt detta har med varandra att göra. Allt med Doms försvinnande och Elijahs affärer under Try Seventeen.
Först betalades Dom för att hålla sig ur vägen och Elijah åkte upp till Canada för inspelningar på behörigt avstånd. Där parades han först ihop med Mandy Moore, men hon ville inte ställa upp, så då fick de ta reseven Franka. Detta var ju jätte bra uttänkt, för alla vann på det.

+Bög ryktena om Elijah togs effektivt död på och motsatsen blev bevisad. I och med detta säkras hans fortsatta tid som flickdröm i Hollywood.
+Filmen fick behövlig publicitet.
+Franka säkrar även hon sin framtida tid i Hollywood, genom att hon fick en ny agent där plus ett green card utav dealen.
Alla nöjda och glada. Eller?
Om detta är sant vet jag ingenting om, men i jämförelse med allting annat så låter det väldigt trovärdigt. Jag hoppas verkligen att det inte är så, för det är så fruktansvärt ruttet sätt!

Elijah har aldrig senare setts med Franka och det är iallafall säkert att de inte är tillsammans nu. Och om det vore som ovan så borde de ha spelat spelet fullt ut, och visat sin kärlek offentligt. Om det inte var så att en av parterna (Elijah?) från börja tvingades in i det och sedan drog sig ut innan de hade spelat ut alla korten.

Tillbaka till Dom och Elijah, hösten 2002 och Sagan om de två Tornen premiärerna
Som sagt så syntes inte Elijah och Dom tillsammans under hela våren, och de dröjde ända till augusti, till ComiCon i San Diego innan de sågs tillsamman igen. ComiCon var ett arrangemang för Sagan om Ringen fans att träffas där Dom var för att skriva autografer. Under autograf skrivandet slickade han en bild på Elijah.
Andra dagen där dök även Elijah och Billy upp för att medverka i någon slags panel utfrågning. Under denna panel grej fick de, som vanligt, en fråga om sin brödraskaps tatuering, varvid Dom utan tvekan kunde peka ut var Elijah hade sin. Någon gång, före eller efter, denna panel hade Elijah och Dom en mystisk dans för sig på scenen. Tidigare under dessa dagar sa Dom "Sexy little torso" om Elijah (vid ett tidigare tillfälle refererade han till honom som en "lovely, lovely man", detta hände i en BBC intervju i december 2001.)

Efter ComiCon försvann Dom igen, men inte lika totalt och lika länge som under våren. Nu kom det sporadisk in små rapporter från folk som sett honom, och då ofta tillsammans med Elijah. Han gjorde även några små arbeten för Sagan om Ringen.
Även Elijah var ganska anonym under hösten, han promoteade Try Seventeen lite, men inte mer.

Men när de stora premiärerna av Sagan om det två Tornen drog igång började saker och ting hända! Elijah och Dom visade tidigt upp en ny attityd mot varandra. Redan under den första premiären i New York kramades de ordentligt, och i ett TV program. Dominic kom även till premiären med "Trees" skrivet på båda sina händer. Detta var han väldigt noggrann med att visa upp inför kamerorna. Vad detta "Trees" betyder har det varit mycket snack om. Min förta tanke var att han menade enterna, men när han fick frågan vad han menade med det så vägrade han att svara, han sa bara att det hade med stoleken på något att göra, och sen rodnade han. Detta gjorde såklart att alla stackars fans runt omkring började läsa in allt möjligt i "Trees" skrivandet.
I en TV kanal kallad Starz gick under denna period av premiärer, liksom i så många andra TV kanaler, inför Sagan om de två Tornen program, men med denna var det något speciellt. När eftertexterna hade börjat rulla kom först en bild på Billy upp och han prata lite om tatueringarna, sen byttes det bild och Dom kom fram istället. Han börjar prata om någonting men blir avbruten av något som fångar hans uppmärksamhet bakom kameran. Sen tittar han ner och får ett stort leende i ansiktet samtidigt som han säger "Hiya, hiya!" och man ser att någon har kommit fram till honom. Han böjer sig ner och tar tag personens hand och ger den en puss och smeker den lätt samtidigt som personen börjar fnittra hysteriskt, vilket direkt avslöjar att den andra personen är Elijah, hans fnitter tar man inte fel på. Under fortsatt fnittrande från Elijah drar Dom upp honom i knät och get honom en stor kram. Sen bryts det och man ser Dom efteråt, pratande med för själv: "Who was that? Who was that guy? Just some extra." medan han fortfarande ler hysteriskt. Vid ett tillfälle tar han sig i örat, vilket jag har lärt mig under min Våga Tala kurs, betyder att man är osäker eller ljuger. Kolla på film klippet och bilder här.
Deras kramkallas fortsatte den under Los Angeles premiären, där Dom går fram till Elijah medan han skriver autografer. Först kittlar han honom på magen och sen förenas de i en härlig kram. Och inte nog med det, de kramades två gånger till under den premiären, fast lite mer "diskret" dessa gånger ( här och här.)
Även under denna premiär har Dom skrivit "Trees" på en av sina händer, den andra är sysselsatt med en slickepinne, vilket är fruktansvärt sexigt, men det ska vi inte gå in på här.
Fram till premiären i Los Angeles hade Dom och Elijahs kram i New York varit den enda dokumenterade. Det var nästan som om de hade övergivit sitt gamla kramande attityd, men LA premiären blev en riktig kramfest, även på andra fronter! Förutom Dom och Elijahs kramar kramades Elijah och Sean, Elijah och Orlando och Elijah och Viggo, plus att Orlando och Sean och Orlando och Viggo var allmänt mysiga! Billy höll sig som vanligt borta från kramorgierna, men även Dom verkar ha intagit en skeprisk ställning till att mysa med andra personer än Elijah, och han som brukade vara så kramig av sig...

Elijah har börjat säga saker. När han var värd för en timmes musikvideovisning på MTV tillägnade han låten No One Knows till Dom (det har varit lite trassel med vilken låt som egentligen var tillängnad honom, och egenligen var det itne denna. Den som det var blev aldrig spelad), han tillägnade ingen annan person någon låt. I en intervju där hoberna får intervjua varandra pratar Elijah om att han sov i Doms trailer under Sagan om Ringen inspelningarna (se den här,se hobbits interview each other on extra, 2002. Även klipp från Elijahs musikvideo timme på MTV finns där). Och på E! online svarar han på påståendet "Hobbits who play together..." "...makes sweet love together". Han har även, vid en del tillfällen, gått över till att prata om "someone" när det gäller hans kärleksliv, och han sa under ett chat på MSN att han älskade känslan att vakna upp bredvid någon, medan han på ett annat ställe sagt att han aldrig har tagit med sig en tjej hem.

Dom har uttalat sig om sitt "Trees" skrivande senare i intervjuer. Hans senaste förklaring var att det har att göra med ett projekt som New Line Cinema ska dra igång för att rädda världens skogar. Han själv, som nu är väldigt enting till sinnet, försöker med detta att hjälpa till med att få upp folks ögon för vilket stort problem det är att skogen skövlas.
Det är en mycket trolig förklaring, men det är också mycket troligt att det kan ligga en dubbelmening i det i stil med "Don't piss off the Trees/Wood". Alltså: var snäll mot skogarna, vi behöver dem. Men även var snäll mot Elijah, han är min!
Men det mest troliga är skogsförklaringen, för han har faktiskt börja jobba för skogensrättigheter

Kläder och Datalounge
Många av spekulationerna krig Dom och Elijah kommer från Datalounge, en sida för homo- och bisexuella på Internet, jag har själv aldrig varit där, men läste en del saker som kommer därifrån. Det som följer här nu är sådant som kommer uteslutande därifrån. Jag kan ingenting om homovärlden, men tydligen finns det vissa sätt att klä sig på som visar att man är bög eller bi. På Datalounge har de funnit många samband i Doms och Elijahs kläder som faller för dessa regler som mest handlar om färgerna på dem och att de matchar varandra. Men ska man gå efter de här färgreglarna så verkar det nästan om man måste gå naken för att inte falla för någon av dem. Iallafall så har de under alla premiärer av Sagan om de två Tornen som de varit på båda två (fyra stycken) lyckats falla för de här reglerna. Men det är ju faktiskt inte så svårt att råka ha på sig matchande kläder när det ska vara formell klädsel. Och tanken att de innan varje premiär skulle planera vad de skulle ha på sig för kläder så att folk som kan läsa tecknen rätt ska se att de är bögar känns för mig väldigt främmande, även fast det såklart kan vara så. Men faktum är att de ändå har lyckats dessa fyra gånger (plus vid ett annat tillfälle), det kan ju ha varit rena tillfälligheterna men det kan också vara planerat.
Strax innan den första premiären av Sagan om de två Tornen dök Elijah upp med rakat huvud, allt han vackra hår vara borta, även detta faller tydligen för de ovan nämnda reglerna.
Förutom sitt rakade huvud så har Elijah på sista tiden visat upp ett till tecken, en silverring på sitt högra ringfinger. Detta är det finger som homosexuella par sätter vigsel- och förlovningsringar på. Han har tidigare haft denna ringen med, men bara när han inte vetat att han kommer bli filmad eller fotograferad. Dom har alltid haft mycket ringar på sig, men jag har aldrig sett honom ha någon på varken höger eller vänster ringfinger, vad jag tänk på. Vad som bör noteras mer är att Elijah nästan aldrig setts med någon ring innan, förutom Ringen i filmerna då.
Nu har tyvärr Sagan om ringen forumet på DL blivit nerlagt, av okänd anldning. Istället finns nu DLRefugees, ett forum för "flyktingarna från DL där diskutionerna om Dom och Elijah fortsätter. Där har jag däremot varit några gånger, och det finns väldigt mycet intressant att läsa, både om Dominic och Elijah men även om de andra skådespelaran.

De andra
Det är inte bara Dom och Elijah som har blivit utsatta för bögrykten, även Orli har blivit utsatt, men inte alls med samma styrka och digra bevis material som de förstnämnda. Bland annat så har han, med största säkerhet, hånglat med Atti (som är hans vän och officiellt är bög.) Men på något sätt så tycker jag inte att det verkar ligga så mycket grund bakom detta. Inte sett ur ryktets verklighetsbasering, jag tvivlar inte på att han har gjort det, utan i vad han menade med det. Jag får samma känsla av det här som när jag hörde att John Lennon skulle haft en affär med deras manager i Beatles, Brian Epstein som var totalbög när han levde. Att Orli, liksom John, vill testa allt samtidigt som de ät totalt galna. Det skulle inte förvåna mig om Orli kommer börja med droger heller, bara för att testa. Men det är ju bara mina egna spekulationer...
Billy och Sean har däremot inte blivit misstänkta för någonting, vilket är ganska försåtligt med Sean eftersom han är gift och har två baran. Billy har, liksom Elijah och Dom, inte haft någon känd flickvän de senaste åren, men på något sätt så inger han bara inte den bilden av att vara bög. Det liksom bara inte stämmer med honom. Han är med överallt, men verkar hålla sig borta från allt gosande, som jag tidigare nämnt. Hans image är helt enkelt inte att vara gosig, den är att gå omkring i kilt.

Fansen
Såklart är alla fans olika, men det går förvånansvärt lätt att generalisera vad de olika fan- grupperna tycker om att just deras älskling skulle vara bög.
Bland Elijah-fans blir det ett ramaskri så fort tänker tanken att, vilket jag ofta märkt av att hänga runt på Elijahfan. Det sista har det faktiskt funnits en topic om ämnet Frodo och Sams eventuella känslor för varandra som har lyckats överleva i några dagar, vilket är rekord, allt sådant brukar tas bort snabbare än blixten. Antagligen är detta för att Elijah drar till sig så många fjortisar att det skräller om det, de flesta är fortfarande så unga att de tror att de kommer gifta sig med honom när de blir äldre. De äldre fansen kan lätt få en bild av Elijah som ett liten barn, och även de yngre fansen tror att han knappt kan ta vara på dig själv, och då är det ju omöjligt att han kan vara bög! "...the girls react badly to him even swearing and smoking" (från här). Det är något som även det märks tydligt, jag kan inte förstå att han inte kan få svära, det är upp till honom själv. Men rökandet är jag med emot, för det är ju skadligt för hans hälsa, vilket inga av de andra påståendena är.
Doms fans har generellt inget större emot att han kan vara bög eller bi, även om de flesta helst ser motsatsen. De gillar att han är allmänt galen och alla hans mystiska upptåg. Och är han bög så ska han vara ihop med Elijah, annars är det inte kul längre!
Jag rör mig inte så mycket i Orlando-fans kretsar, så jag vet inte riktigt hur klimatet är där. Men liksom Elijah-fans verkar de inte särskilt glada i att det går bögrykten om honom, men de är inte lika emot de som Elijah-fansen. De anser mer att han får göra vad han vill, bara han gillar tjejer, egentligen.
Det finns även en fjärde grupp fans som är relevanta när sådana här frågor diskuteras och det är slasharna. De kan ha vilken favorit som helst av pojkarna, men det som utmärker dem är att de vill att de ska vara bögar och de skriver gärna slashfanfiction om det. Men även innom slashfangruppen finns det en spricka. Mellan de som bara kan se Dom och Elijah som bögar i sin fanatasi. I deras fantasi kan de göra vad de vill med varandra (eller andra) men i verkligheten är de snälla små strighta pojkar. Det är som något slags intrång på deras privatliv. Sen finns de även de som anser att de är bögar på rikigt. Dessa kan ofta sträcka sig till att anse att flera andra i brödraskapet är bögar.
Som synd är har det uppståt vissa konfliker mellan dessa två grupper. De som inte tror att de är bögar på riktigt påstår att de andra försöker få dem att komma ut mot sin vilja. Helt enkelt tvingar dem att bli bögar. Men det anser såklart inte motparten, som bara anser att de ger dem sitt stöd. Detta har på sina håll lett till det ganska komiska senariot att inbitna slashare har slagit sig samman med de oskuldsfulla fjortisarna för att motverka de som tror på DomLijah.
Och vilka som kommer gå segrande ur den striden lär det dröja innan vi får veta.

Förkläden?
En sak som jag har lagt märke till är att Elijah och Dom nästan aldrig ses ensam, det är nästan jämt någon annan med dem. Det enda tillfället jag kan komma på på rak arm är release partyt för PC spelet The Sims i november 2002. Annars så har för det mesta Billy eller möjligtvis någon annan varit med dem överalt som något slags offentligt förkläde. Men när det gäller folk som råkar se dem på stan så är det väldigt ofta som de ser båda två, tillsammans. När det gäller andra mer offentliga tillfällen som någon av dem går till så går antingen Dom bara med Billy eller Elijah med Sean, att de dem två och två är inte alls ovanligt. Det sägs till om med att de inte får lov gå ut ihop. Är detta sant så är det ju jätte lätt att slå Billy en signal, eller någon annan, så att han kan komma som täckmantel, för det kan ju aldrig vara fel att gå ut med sina kompisar.
När de pratar om att de ska träffas privat så säger de för det mesta att de ska träffa mer än en person. Tillexempel sa Billy när han var på I-Con i New York i våras att han nyss kommit från LA, där han bott med "Elijah and Dom", men jag har aldrig hört Dom och Elijah säga att de ska träffas, bara de två.

Slutord och vidare spekulationer
Allt detta får mig att tänka på en novell jag skrev i våras, Brev Till Ingen, den består av en rad brev som ett fan har skrivit till Elijah, alla förutom ett som är till Dom.

"Kära Sblomie
Vad är det som händer? Kan du tala om för mig vad som händer?
Lij-Lij, jag klarar inte av honom längre. Hur kan du vara hans vän, när jag inte ens klarar av det när det är en hel ocean emellan oss?"

Kanske klarade han inte heller av det, kanske föll han för Elijahs charm. Om han har gjort det kanske vi aldrig kommer att få veta, men det lär inte dö ut som samtalsämne bland oss fans, särskilt inte om de fortsätter att bete sig såhär.
Jag har nu nåt fram till nutid i min redogörelse för vad de har gjort, och inte gjort, men det lär inte vara slutet på historien. De närmaste månaderna kommer säkert innehålla fler presskonferenser och andra offentliga framträdanden och i och med det säkert fler tecken, men det går ju inte att analysera vad som ej ännu ägt rum.
En dag kanske de kommer att ge klara besked, på ett eller annat sätt. Vi får bara hoppas att inte alla Elijah-fjortisar och Hollywood folk kommer att mörda dem den dagen då avgörandet kommer.
Det finns egentligen bara ett enda trovärdigt motbevis för det här, och det är den tråkiga sannolikheten som matte lärarna överöser oss stackars elever med. Någon gång under min skoltid har jag fått lära mig att i en normalstor skolklass på cirka 25-30 elever finns det ungefär två bögar. Hur stor är då chansen att det i Sagan om Ringen finns tre bögar bland brödraskapets nio skådespelare? (Det är allmänt känt att Ian McKellen som spelar Gandalf är bög.) Sannolikheten har ju en tendens att slå fel, för annars skulle ju knappt något hända, men iallafall...it makes sense to me, men bara i förnuftet, inte i hjärtat.
Men för varje dag som går kommer nya bevis till högen, för varje dag som går blir jag mer övertygad om att de verkligen är kära i varandra. Sannolikheten har nog gjort en rejäl tabbe här.
Om jag, och alla andra som har dessa spekulationer, har rätt så tror jag inte att de kommer ge oss något svar inom någon snar framtid. Antagligen att de själva vill, men det ligger säkert mycket av medias makt bakom den här affären. Deras agenter och PR-folk ser säkert helst ett slut på de här fasonerna och att de uppträder "normalt" och börjar data tjejer. Folket på New Line skulle säkert inte se detta med blida ögon om de fick ett till homopar på tapeten, de har ju redan alla bög rykten om Sam och Frodo att tampas med. Och om de hade ett djupare förhållande än bara väldigt speciell vänskap, det är det väl bara Toliken själv som vet, och han är ju sten död vid det här laget. Och på det har de Ian, när han först fick rollen som Gandalf blev de ansvariga för det fullaste med klagomål om valet av skådespelare på grund av hans sexualitet från folk som inte kunde se Gandalf som bög, för om skådespelaren är det, så måste ju rollen vara det med, ansåg de. Med detta menar jag inte att jag tror att New Line är homofober på något sätt, fastän jag är medveten om att det låter så, utan jag menar alla konservativa jävlar ute på vår planet som kommer att gå upp i limningen av blotta tanken på ett förhållande mellan Sam och Frodo liksom mellan Elijah och Dom och som alla i deras närhet säkert kommer att få lida av.
Men kan hända att de får ut något gott ur situationen, och låter dem med jämna mellanrum glänta på garderoben, för att få det hela mer intressant och ge set en ännu större skvaller värde, alla publicitet är bra publicitet principen. Som det stod i en bildtext för inte så länge sedan "Sparks flew between 'Lord of the ring' hobbits Elijah Wood (left) and Dominic Monaghan at a bash in Gay Paree!" för att sedan i nästa mening förneka det "Just kidding! The two were celebrating Dominic's 26th birthday..." (se bilden här) så att det av detta blir ett "kolla vi är bögar! Nähe, vi bara skojade. Men, se, här är vi igen! Haha, gick ni på det?!" -scenario.

När man läser igenom och kollar noggrannare på allt det här så, så verkar allt så självklart, så uppenbart. Då blir det plötsligt sanning av den påstådda kärlekshistorien för ett ögonblick. Sagan slutar lyckligt, prinsen får sin prinsessa (Dom har enligt obekräftade källor sets i någon stad med en tröja som det står "Princess" på) och halva kungariket och inte ett öga är torrt. Men i verkligheten, när alla händelser är utspridda är det svårt att få sammanhang, om ingen pekar ut vad man ska titta efter. Så vad ska man tro?

Ibland vet jag inte vad jag själv tycker. Jag är ett Elijahfan, men jag hatar deras homofobiska fasoner, nej, det var fel ord, för de är inte homofobiska i allmänhet, bara när det gäller Elijah i synnerhet. Någon slashare är jag inte, fastän jag inte har något emot det. Det som passar bäst på mig är nog hur Dom fans är mest, möjligtvis med lite dragning åt slash. Jag älskar slash skämt som The Secret Diaries, och den här incidenten, som får Elijah fans att gå upp i limningen bara roar mig. (Kolla på klippet längt ner på sidan, i slutet på det. Dom ser inte så road ut, men har skämtat om samma sak på andra ställern tex här, MTV moviehouse - Dom and Billy från 2002) Men inget av ovanstående är ju så grovt, det finns ju slash som New Roles (har för tillfället tappat bort länken...) som jag inte riktigt klarar av (men å andra sidan skulle jag nog tycka ännu sämre om det om det var med tjejer). Skulle Elijah fansen få nys om den fanfiction berättelsen skulle de nog dö på fläcken.
Ibland gör sig den gamla och näst intill bortglömda fjortisen inom mig sig påmind och jag kan känna ett sting av "Ingen ska få dem om inte jag kan det, och särskilt inte en kille. Det är mina pojkar!" Men de stunderna är korta och svaga, och de blir mer och mer sällsynta. Är de kära i varandra så önskar jag dem all lycka och välgång, bara de själva mår bra. Det är huvudsaken, att de själva mår bra. Sen får de gärna göra det på andra sätt med, bara det inte skadar någon. Men fan ta alla som inte låter dem vara det de är! Fan ta alla som hindrar dem från att leva sin liv som de vill! Fan ta alla konservativa homofober! All kärlek är underbar, sen om det är mellan en kvinna och en man, eller två män det gör ingen som helst skillnad!

När jag precis fått nya bevis upplagda för mig så är jag för det mesta helt övertygad om deras kärlek. Men om det dröjer längre perioder utan nya bevis så så börjar även min tilltro falna. Så kommer det nya bevis, och för varje bevis som läggs till högen falnar den mindre och mindre mellan gångerna. För tillfället är jag inne i en väldigt stor "de älskar varandra"-periood (annars skulle jag aldrig få för mig att skriva något sådant här =P) och den har varat från och till ända sen i höstas, fast med ett otroligt uppsving nu det senaste. Nu är det näst intill sant för mig, det enda som fattas är deras erkännande. En marginell fråga. Vad ni själva tycker, om nu någon orkat lära så här långt, är upp till er att ta ställning till, men visst lutar allt åt att det ligger mycket bakom det här, öppna bara ögonen och se!

Uppdateringar
030427
Det var ett tag sedan jag skrev allt det här nu, men i samband med att den här texten bytt sida så tänkte jag upptatera den lite med. Så nu är alla länkar fixade och jag tänkte även skriva det senaste dom hänt på DomLijah fronten.
Ärligt talat så har det inte hänt så mycket alls och det är det som är det vikiga. Denna våren har det blivit ombytta roller från förra, det är Elijah som har varit försvunnen. Han försvann någongång i januari och har sedan dess setts ungefär en gång. Men Dom å andra sidan har setts både här och där på flera olika galor. Oftast tillsammans med Billy men ibland själv.
Spekulationerna kring det här säger att Elijah hålls borta från rampljuset av högre makter. Dom har även blivit mindre "frispråkig", han nämner inte Elijah lika ofta. Det kan vara för att han är tillsagd att göra så, det kanske bara har blivit så, elelr så är seras förhållande kallare nu. Själv tror jag främst på den första förklaringen, men det är ju inte ens säkert att någon av dem är sann.
Ett antal nya iaktagelser av folk har även kommit fram, ingen av iaktagelseran är gjorda utav fans, men av folk som känner fans. De två intressantaste av dem tycker jag är mest relevanta är:

+ En tjej som såg Elijah kyssa en annan man från LOTR (senare identifierad som Dom) på ett kaffé.
+ Och en homosexuell man från Manchester som kom ihåg att han sett Dom på olika homoställen före LOTR inspelningaran.

En annan intressant grej är den här artiklen som publicerades i början av året. Den beskriver precis Dom och Elijahs situation, utan att nämna dem. Sannolikheten är stor att det är dem som det handlar om.
På den underbara sidan Twilight finns den mycket fina videon "You Give Me Love" som sammanställer en mängd DomLijah klipp, kolla in den! Den får en bara att vilja le hysteriakt stort och länge.
Så mycket mer är det väl inte som har hänt, just nu är de antagligen båda två på Nya Zeeland för att kompletera ROTK.
030610
Läs den här intervjuen med Dom från Sagan om Ringens officiella fanclubtidning. Här uttalar sig Dom om bögrykten med mycket mera. But you know, I'm not going to confirm or deny! (om honom och Elijah)

P.S.
Bara en slutnot som inte alls har med ämnet att göra, alla mina lärare i skolan skulle se det här, såhär mycket arbete har jag aldrig lagt ner på något som har med skolan att göra!

Släng era fördomar, låt kärleken sprudla genom era sinnen och låt Elijah och Dom vara det de verkligen är!!!

"...det finns en teori som passar in på all fakta, och dessutom är så förbannat väl att det blir så perfekt!"
ur John Marsdens "Imorgon när krigent kom", en citat som passar fruktansvärt bra in här