Vänskap

Du drar dig undan, är för dig själv. Du syns oftast själv på rasterna, bara någon gång med tjejerna i din klass. Och så har det varit länge, nästan ett år.

Två tjejer från parallell klassen hejar på dig lite då och då, märker du det? Ja, kanske då, men du kommer inte ihåg det nu. De tycker att du ser ensam ut.
- Ska vi starta operation: bli kompis med Ella? undrar de.
Men märker du att de försöker att bli kompisar med dig? Nej, det gör du inte. Du går iväg till en lektion så fort de funderar på att gå fram och prata med dig.
Kommer de att klara av Operation: bli kompis med Ella? Ja, det är nog bara Ella själv som kan bestämma.

Du sitter på en bänk i korridoren, de sätter sig jämte dig, pratar med varandra. Inget konstigt med det, tänker du, det är inte din privata bänk. Sen börjar du så du går iväg. Och de har inte lyckats ännu.
Samma dag, kanske, du kommer inte ihåg riktigt, sätter de sig några stolar från dig i matsalen.

Tisdag, 4 september. Du har precis haft bild, och sitter i elevhallen, ensam.
Två tjejer kommer fram till dig och sätter sig bredvid dig. Du blir förvånad. De går i parallell klassen och en av dem, Enny, har du tyska med. Henne var du kompis med i 3:an, på Idrottsskolan. Den andra, Anni, vet du vem det är, men har aldrig pratat med henne.
Du och Enny börjar att prata lite om tyskan, ni har inget annat att prata om.

Lunch, samma tisdag. Du sitter i ett hörn av matsalen när de kommer in. Du hoppas på att de ska komma och sätta sig hos dig, men det gör de inte, de sätter sig i andra änden av matsalen, du blir lite besviken.
Du hoppas för mycket, vem har sagt att de vill bli kompisar med dig?
De ser dig efter att de har satt sig. Ska de byta plats? Ändå gör de inte det, en i din klass kommer ju fram till det hörnet du sitter i och lyssnar på låten som är på radion och säger något till dig, vad kommer du inte ihåg. När hon går, så gör du det med, några sekunder senare.

Nästa vecka är inte som den ska för 7:orna är iväg på läger, så alla lärare är inte på skolan. Då har 8:orna olika aktiviteter; museum, några friluftsdagar och lite annat. Du är med dem hela veckan.
Måndag: Almenäs. Där får man göra olika saker, spela brännboll m.m. Ni sitter på en bänk och pratar, medans ni tittar på när andra från era klasser spelar brännboll. Sen går ni ut på udden och badar fötterna. Ni har roligt ihop, skämtar mycket, ni har ju samma humor.
Tisdag: tittar ni på Carl-Einar Häckner på stadsteatern. Du försöker få en i deras klass at byta plats med dig så att ni kan sitta jämte varandra. Tillslut lyckas du.
Onsdag: då kommer du inte ihåg vad ni gjorde. Ett museum antagligen.
Torsdag eller fredag: en av de dagarna var det stadsorientering. Ni får ett häfte med olika byggnader och platser inne i stan som ni ska leta efter. Ni har roligt och springer runt i stan länge och letar efter alltmöjligt. Ett hus, ”H-huset” kallar ni det, för det är ett stort H på det, letar ni efter längst, sen hittar ni det på Norrby.

Ni är med varandra varje rast som ni har samtidigt, vilket är ganska många. Ni har bild samtidigt och du sitter i deras sal.

Första gången de är hemma hos dig är en onsdag, då stannar de inte så länge. Andra gången Anni är hemma hos dig får ni för er att tvätta håret på dina Barbie dockor. Det låter kanske inte så kul, men det var det.

Rast. Ni sitter i biblioteket och tittar i Guinness rekordböcker. Ni börjar att prata om att det skulle vara kul om ni slog rekord i något.
- Fingervirkning, föreslår Anni.
- Nej, det kan inte jag, säger du. Kan vi inte ta påtning istället?
Det gå Anni med på, men Enny vill inte, så det är bara du och Anni som börjar påta, och det gör ni söndagen efter att ni ha bestämt er för att påta, hemma hos dig, du har redan lite påtningar sedan du gick på fritids, de använder ni med.
Ni påtar mycket och ofta, du påtar snabbast, så det bara blir så att du påtar och Anni knyter på nya trådar när det behövs, mellan det så påtar Anni med.
En gång hittar du en tråd på ungefär en decimeter, du frågar på skämt:
- Ska jag knyta fast denna?
- Visst! svarar Anni, också på skämt, men du gör det ändå, mitt i en vit tråd. ”Lagningen” kallar ni den sen, för det ser ut som en sådan.
Ni lyssnar mycket på musik, oftast Moffatts, du har ju får både Anni och Enny att börja lyssna på dem.

Du och Anni är ganska lika, ni är envisa båda två och har samma musik smak och andra intressen gemensamt. Det gör att ni lätt blir ovänner, för det mesta är det missförstånd som är orsaken till bråken. I slutet av 8:an har ni hunnit bli ovänner två gånger.

De får med dig till en ungdomsgrupp, i kyrkan är det, vilket du inte gillar. Men du bryr dig inte om det, för det är ju roligt där.

Sommarlov. Du ska till Haverdal med mamma och du frågar Anni och Enny om de vill följa med. Enny kan inte, hon ska till Stockholm med sin familj, men Anni kan.
På några av torsdags kvällarna är ni nere i stan, Enny, Anni och du, Johanna och Ennys syster Hanna med. Då tar ni autografer av de kändisarna som är där.
Du var på konfirmationsläger på sommaren, nere i Skåne. Du och Anni chattar via MSN med en av dem, Axel, han hade också varit i Haverdal, kanske samma vecka som ni var där, men han hade ingen koll på vad det var för vecka det var när han var där.
Du och Anni är ofta hemma hos dig och sitter vid datorn. En gång gör ni tummen upp Samtidigt, varför kommer ni inte ihåg, men ni börjar skratta.
Sen någon gång när ni ska gå någonstans, ni har pratat om varför man säger ”iförsej” (läs iförtjej) och inte ”iförkille”. Du ska gå och hämta något och både du och Anni tänker säga ”iförkille” när du kommer tillbaka. Ni säger det samtidigt, du är lite före, sen börjar ni skratta.

9:an. Nytt schema och ni har inga lektioner tillsammans, bara No. Ni har kemi samtidigt, då frågat du era lärare om du kan få vara med i deras klass i stället, det får du, den lektionen. Nästa No lektion är det meningen att du ska vara i din klass igen, men eftersom din klass inte hunnit färdigt med en laboration, som båda klasserna gjorde förra lektionen, så får du vara med Enny och Anni igen.
Du har spelning på musikskolan tre dagar i veckan, så du är inte med Anni eller Enny lika mycket efter skolan. På måndagar börjar du och Enny era spelningar nästan samtidigt så ni går till musikskolan tillsammans.

Onsdag den 4 september. Ett år sedan ni blev kompisar. Ni säger ”grattis” till varandra så ofta ni kan och på eftermiddagen ”firar” du och Anni, Enny kan inte vara med, varför kommer du inte ihåg.

Tisdagen den 4 september, det datumet kommer jag aldrig att glömma, det är fast bränt i min hjärna. Det var då vi inledde våran vänskap Enny, Anni och jag. Operation: bli kompis med Ella lyckades, bara efter en vecka.

Jag tror jag börjar bli hastig, jag har blivit vän med dem på en vecka!