Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

 

Republika Srpska lezi na Balkanskom poluostrvu, njegovom centralnom delu, u regiji jugoistocne Evrope. Povrsina Republike Srpske iznosi 25.053 km², a na tom prostoru zivi 1.391.000 stanovnika. Geografska konfiguracija Republike Srpske podeljena je u dva regiona, i to severozapadni region (Krajina i Posavina) i istocni region (Semberija, Majevica, Podrinje, Romanija i Hercegovina). Najveci grad i najveci industrijski, poslovni, kulturni i sportski centar u Republici Srpskoj je Banja Luka, u kojoj zivi oko 220 hiljada stanovnika. Veci centri su Doboj, Prijedor, Bijeljina, Brcko, Modrica, Derventa, Gradiska, Zvornik, Visegrad, Trebinje ......

 

 Prijedor

        

Prvi put u istorijskim dokumentima Prijedor se, istina kao zemljana utvrda, pominje u ratnim izvjestajima grofa Adama Bacanija za vreme tzv. Beckog rata od 1683. do 1699 godine. Medjutim, arheoloska gradja ukazuje da njegovo postojanje datira jos iz vremena predistorije i dolaska Rimljana u ove krajeve (dokazi o postojanju civilizacije Muzeja) prvenstveno zbog novih osvajackih poduhvata. Ali, i zbog ekspolatacije gvozdene rude koja je, pretopljena u velikim topionicama Salone, Siscije i Sirmijuma jos tada posluzila da se iskuje oruzje rimskih legionara.

 Brcko

       

Brcko se nalazi na severoistoku Republike Srpske, u ravnoj i plodnoj Posavini koja je produzenje Panonske nizije, levo na desnoj obali Savi, prirodnoj saobracajnoj arteriji ovog kraja. Blagodareci njoj, Brcko je uspelo da postane srediste cele Posavine. Brcko se nalazi u ravnici, ali ogranci planine Majevice dopiru do juznih delova grada. Kod Brckog Sava prima pritoku Brku koja prolazi kroz sam grad i koja leti cesto presusi. Kao znatnom trgovackom centru Posavine i Semberije kod Brckog se nalaze svi drumovi iz unutrasnjosti iz Bijeljine, Zvornika, preko istocne Majevice, iz Posavine, od Samca i Orasja. Klima je umereno kontinentalna, sa izrazito toplim letom i hladnom zimom.

Banja Luka

            

Kao najveci grad, Banjaluka je privredni i kulturni centar Republike Srpske i drugi grad po velicini u BiH. Na podrucju grada, cija je povrsina 1.239 kvadratnih kilometara, sada zivi izmedju 250.000 i 300.000 stanovnika. Banjaluka lezi sa obje strane reke Vrbas u tektonskoj uvali pravca severoistok-jugozapad. Sam grad se prostire na 150 km², a nalazi se na 44º46'27'' severne geografske sirine i 17º11'44'' istocne geografske duzine. Prosecna nadmorska visina iznosi 164 metra. Klima je umereno kontinentalna sa prosecno 143 dana godisnje sa padavinama, ali i 1821 suncanim satom godisnje i srednjom godisnjom temperaturom od 12ºC. Najniza zabiljezena temperatura u Banjaluci je -27.4ºC, a najvisa 41.1ºC. Banjaluka je takodje poznata i kao grad zelenila, za sta je zasluzno oko 2400 hektara zelenih povrsina, od cega je oko 1000 hektara gradskog zelenila. Sve krasi i zeleni pojas oko reke Vrbas, jedne od najlepsih planinskih reka, koja pre nego sto udje u Banjaluku prolazi jednim od velicanstvenih dela prirode, kanjonom Vrbasa. I u Vrbasu i u ostalim rekama oko Banjaluke moguc je ribolov i kupanje.

 Doboj

        

DOBOJ - Ime grada prvi put u pisanim dokumentima spominje se tek 16. juna 1415.godine. Ljudski zivot u dobojskom kraju racuna se jos od paleolita (starog kamenog doba). Pre doseljavanja Slovena u ovim krajevima zivela su razna plemena: Iliri, Kelti, Rimljani. Rimskim osvajanjem na ovom podruciju prestaje praistorija i pocinje istorijsko doba, pocinje ekonomski napredak i razvoj pismenosti i kulture. Tada se na ovom prostoru pojavljuje prva urbanizacija, o cemu govore i ostaci temelja Gradine na Usori (Kastrum - rimski vojnicki logor). Krajem cetvrtog veka pocinje i kraj rimske vojne i politicke moci, kada u ove krajeve dolaze nove etnicke grupe, medju njima i Sloveni. Time pocinje nova istorijska epoha, period vizantijske kulture i opsteg preobrazaja do stepena civilizacije evropskih naroda.

 Bijeljina

    

Bijeljina je, zahvaljujuci prirodnom bogatstvu, po popisu iz 1864. bila najveci grad sandzaka sa 6074 stanovnika, dok je Tuzla imala 5264. Zbog antisrpske politike Austrougarske i socijalisticke Jugoslavije Bijeljina je zaostajala u razvoju kao tipicno srpski kraj, tako da je Tuzla 1991. imala dvostruko više stanovnika od Bijeljine.

                                                                                       Trebinje

       

Trebinje se nalazi na krajnjem jugo- istoku Republike Srpske, i ujedno je naj juzniji grad u zemlji. Smešteno na reci Trebišnjici, upravo gde ona izlazi iz brdskih predela, i jednim kratkim, ali predivnim tokom predaje se ravnici i malom polju na potezu Trebinje, Pridvorci. Udaljeno od mora svega nekih 24 do 25 km i 30tak od Dubrovnika, moglo bi se reci da je geografski polozaj gradica gotovo idealan. Ali, dobro je poznato da geografiju ne cine samo brda i doline.