Ledencontactdag Historische Vereniging Noordoost Friesland 2007.

Verslag: Henk Aartsma

Historische Vereniging NOF bezoekt cultuurhistorisch rijke Rinsumageest.

De Historische Vereniging Noordoost Friesland was op 29 september te gast in Rinsumageest dat tot 1880 het belangrijkste dorp van de grietenij Dantumadeel was. Voorzitter Jan Walda kon om 13.30 uur in het dorpshuis De Beijer 45 leden van de bloeiende vereniging van harte welkom heten.
Boswachter van staatsbosbeheer Jacob Bijlsma liet de aanwezigen vervolgens via een beamer-presentatie kennis maken met de rijke flora en fauna van het unieke natuurreservaat ‘Klaarkampstermeer’. Het 40 hectare grote natuurgebied dankt zijn naam aan het meer, dat eertijds lag bij het imposante in 1165 gestichte Cisterciënzer klooster Klaarkamp. De grachten en wallen tekenen zich nog in het terrein af en het puin van het in 1580 afgebroken klooster herinnert tevens aan het vroegere gebouw. De halfnatuurlijke graslanden, het brakke watermoeras, het zout tot brak meertje en het rietmoeras maken het natuurterrein tot een aantrekkelijk oord voor talrijke vogels zoals kluten, visdiefjes, bruine kiekendief en zoutminnende planten zoals zeekraal, zeeaster en zilte rus. Ook kunnen we hier de vos aantreffen. Boswachter Bijlsma sloot zijn presentatie af met afbeeldingen van de rond 1900 afgegraven terp.
Het tweede gedeelte van het programma bestond uit een bezoek aan de bijzonder fraaie eind 11e eeuwse Rinsumageester Hervormde kerk. De heer Pieter Duijff vertelde tijdens de rondwandeling diverse interessante wetenswaardigheden over het exterieur en interieur van het architectonische juweeltje. Kenmerkend voor deze bijzondere kerk zijn het uit circa 1175 daterende Romaanse schip en parallel lopend laatgotisch schip dat omstreeks 1475 gebouwd moet zijn. De tufsteen die bij de bouw van de muren werd gebruikt kwam uit de Eifel in Duitsland.
Opvallend is de driedelige hagioscoop in de noordmuur, die zicht gaf op het altaar, zodat mensen die om bepaalde redenen de kerkdienst niet konden bijwonen toch de kans kregen om de heilige handelingen van de priester te kunnen volgen. De in 1986 gerestaureerde zadeldaktoren stamt uit 1610. De eerste steen werd gelegd door de 14 jarige Maria van Tyarda. Een 19e eeuwse eikenhouten preekstoel, een 18e eeuwse doophek , een in 1892 door de firma Bakker en Timmenga gebouwd orgel en vijf grafkelders maken onderdeel uit van het sfeervolle interieur. Op een tafel in het hoger gelegen koor zijn naamplaatjes van grafkisten uit de vijf grafkelders tentoongespreid. Speciale aandacht verdient de voor Noordelijk Nederland volstrekt unieke crypte die zich onder het koor bevindt. De bewaarplaats voor de verering en bewaring van relieken wordt gedekt door graatgewelven. De zuilschachten bestaan uit zogenaamd ‘Kanalsinter’ of ‘travertijnsteen’, een bruinrood materiaal met een fijne gelaagde structuur dat oogt als marmer.
De leden van de Historische Vereniging Noordoost Friesland, die volgend jaar ter gelegenheid van haar 20 jaar bestaan een boek over Oral Historie zal uitgeven, namen met een voldaan gevoel afscheid van het cultuurhistorisch rijke Rinsumageest.


Deze site hoort frames te bevatten. Ziet u geen frames, klik dan hier.