Pressklipp från Sörmlands Nyheter

Artikeln publicerades 4/4-2005


Peter Jezewski & the Chiefs
Tone Norum
Cupol Folkets hus i Oxelösund

Partystämning med Jezewski på Rockcupan

Det råder en hög partystämning på det välbesökta Cupol redan innan de utlovade artisterna gjort entré. Man anar en viss rastlöshet hos den danssugna publiken som gått ut för att svänga på benen denna lördagskväll.

Slutligen äntrar Tone Norum scenen och får sin relativt lugna countryrock till trots ett varmt välkomnande av publiken. Den som hade väntat sig 80-talets hårdrocksvariant av Tone blir sannolikt besviken. Repertoaren är en blandning av klassiska covers och några nyskrivna låtar. Den enda tillbakablicken till Tones 80-talskarriär får vi i form av den smäktande balladen "Allt som jag känner" som dock känns ganska malplacerad i setet. Man slås av att Tone är en mycket duktig sångerska som också omger sig av skickliga musiker.

Sedan glider han in, Peter Jezewski, tuggandes tuggummi och iklädd svart kostym och en frikostigt uppknäppt rosa skjorta. Med öppningsfrasen "Morsning!" sätter han standarden för hela den resterande kvällen.
Jezewski lämnade The Boppers 1993 men har fortsatt spela, eller lira med ett för genren mer passande ord, melodiös rock'n'roll med rötterna i 50-60 talet. Ikväll tillsammans med kompbandet the Chiefs, som han musicerat med ända sedan han lämnade The Boppers. Bandet betår av Billy Bremner från Rockpile på gitarr och kör, Fredrik Dahlöf på trummor och Totte Wallgren från Stockholms Cowboys på bas och kör. Inför ett smockfullt dansgolv levererar dom klassiker som "Who put the bump" och "I can't help falling in love with you" till publikens stora jubel. En del nya låtar från senaste plattan "Hearts on fire" spelas också mellan varven. De smälter in riktigt bra och Peter hade inte behövt be om ursäkt för att han även spelar nytt material.

Det svänger ordentligt och bandet har ett förvånansvärt tungt sound. Stämningen i lokalen är på topp. Men så är också Peter en erfaren showman som kan konsten att sätta fart på publiken med ideliga uppmaningar till taktfast handklapp och allsång.
Bandet besökte Cupol så sent som i fjol och Peter verkar nästan känna sig som hemma på Oxelösundsscenen. Han skakar hand med publiken närmast scenen och prisar deras kraftfulla sånginsatser.
Publiken visar i sin tur alla tecken på uppskattning och på det hela taget tror jag detta var en kväll då alla blev nöjda.
Text: Marcus Pehrsson