Pressklipp från Västerbottens Folkblad

Artikeln publicerades 30/1-2002


Eddie Meduza en underskattad musiker

KRÖNIKA - av DANIEL PETTERSSON

DEN 16 JANUARI dog en av Sveriges mest folkkära och samtidigt mest kontroversiella artister, Eddie Meduza. Han hittades död i sitt hem i Småland av en nära vän. Hjärtat hade slutligen sagt ifrån efter många års supande. I media upprepades de vanliga fördomarna om honom: att han var raggarnas stora idol med låtar som ”Volvo”, ”Gasen i botten”, ”Mera brännvin” och ”Punkjävlar”, och att han var provokativ och skrev snuskiga låtar om sprit och sex. Men Eddie var så mycket mer än så. Han är förmodligen en av Sveriges mest underskattade musiker genom tiderna. Alla hans riktiga fans kände till Eddies mångfald, bredd och djup, men i media blev han alltid avfärdad som ett skämt, i stil med Ronny & Ragge eller Svullo! Är det någon artist som förtjänar upprättelse så är det Eddie Meduza. Få artister kan skryta med en sådan enorm kreativitet och produktivitet som Eddie Meduza. Han gjorde en stor mängd plattor och en ofantlig mängd kassetter (som bara kunde köpas på postorder). Han gjorde många seriösa plattor med texter på engelska som är lysande. Men dessa kom helt i skuggan av hans ”roliga” svenska skivor. Han var en oerhört kompetent musiker och multiinstrumentalist. På många av sina plattor och på alla sina kassetter spelar han alla instrument själv, sjunger alla stämmor och körar själv, allt inspelat, mixat och producerat i sin egen studio. Hur många artister gör det idag?

HAN BEHÄRSKADE en mängd musikstilar. På hans skivor och band finns country, blues, dansband, hårdrock, punk, ballader, disco, synt, rap, boggie-woogie-rock och mycket mer. Även hans texter uppvisar en enorm bredd. Från de mest snuskiga, barnsliga och fåniga nonsenslåtar, till vackra kärleksballader och skarpa samhällskritiska låtar. Inget ämne var honom främmande. Att enbart döma honom efter hans komiska låtar är djupt orättvist och missvisande.
Eddie blev mer och mer samhällskritisk med åren och på hans sista skivor och band finns många tänkvärda textrader och sanningar, och träffande formuleringar. Han avskydde politik och byråkrati i alla dess form och stod alltid på den lilla människans sida i kampen mot myndigheter och makthavare. Dessutom ser man i hans låtar tydligt att han alltmer tog avstånd från den moderna tidens stress och trender och i många låtar förespråkade ett enkelt liv, nära naturen. Även en ökad andlighet och lyser igenom i många av hans låtar, där han är tacksam och ödmjuk över livets gåva.
Även som komiker var Eddie framstående och underskattad. Många är nog de som skrattat sig fördärvade åt hans tokroliga kassetter som han sprutade ur sig sedan mitten på 1970-talet. De kännetecknades av galna upptåg och knasiga sketcher med roliga ljudeffekter. På dessa kassetter skapade Eddie en egen liten påhittad värld med ett brett och levande persongalleri: Bröderna Lundin, Ljungbacka-Erik, Frisse Frisén, Greve von Boegroeff, E. Hilter, och många fler. Han gjorde rösterna till alla personer själv och blev med åren en mästare på att förställa rösten och härma olika dialekter.

JUST PÅ DESSA galna kassetter finns faktiskt många av hans bästa och vackraste låtar undangömda. Varför han inte släppte dem på lp eller cd istället är en gåta, för låtarna förtjänar verkligen en större publik än vad de fick då. Kassetterna är idag svåra att få tag på.
Nu har Eddie Meduza tyvärr sällat sig till skaran av för tidigt bortgångna rockstjärnor.
En av Sveriges mest mångsidiga, produktiva och unika artister finns inte mer.
Det kommer att bli tomt efter honom. Och Sverige har blivit lite tråkigare.
Vila i frid Eddie! Vi glömmer dig aldrig!


Index-sidan om Meduza