Pressklipp från Sundsvalls Tidning

Artikeln publicerades 25/3-2002


Eddie Meduza fortsätter att roa och oroa

Eddie Meduza hittades död den 17 januari, bara 53 år gammal. Nyligen släpptes Just like an eagle, en samlingsskiva som kanske kan ge en ny bild av musikern.

Eddie Meduza eller Errol Norstedt, som han egentligen hette, hittades i hemmet efter att hans hjärta till sist sagt ifrån efter många års supande. Var han en äkta rebell och samhällskritiker eller bara en gaphals som sökte uppmärksamhet?

Dubbelsamlingsskivan inne-håller förstås hans största hits, men även flera tidigare outgivna låtar. Förhoppnings-vis leder det till att fler upptäcker vilken duktig musiker han var, och att han var mer än bara Mera Brännvin.

Eddie Meduza retade många och roade ännu fler, men var i grund och botten bara en kille som ville spela svängig rockmusik.

Redan på 60-talet spelade han i flera band nere i Småland med omnejd. På 70-talet släppte han sin första soloplatta och jobbade även som låtskrivare åt flera dansband.

Har blivit klassiker
I början av 80-talet slog han igenom på allvar med låtar som Mera brännvin, Punkjävlar, Volvo och många fler. Dessa låtar har blivit något av klassiker och de flesta känner nog till dem.

Slog publikrekord
Eddie turnerade runt i Sverige och slog flera publik-rekord. Raggarna älskade honom och han blev för alltid deras idol.

Eddie fortsatte att skriva och spela in skivor, mestadels med "seriösa" låtar på engelska. Dessa skivor var mycket bra, men kom helt i skuggan av hans "roliga" låtar. Hans stjärna dalade och han var snart glömd av de flesta.

Men Eddie fortsatte i det tysta. Redan på 70-talet hade han börjat ge ut kassetter med knäppa låtar med snuskiga texter och galna sketcher. Men många av hans finaste och mest seriösa låtar finns faktiskt också gömda på dessa kassetter.

Varför han inte släppte dem på cd eller lp istället är en gåta. Dessa kassetter, som endast kunde köpas via postorder, blev snabbt kultförklarade.

Påhittad värld
Här skapade han en egen liten påhittad värld med ett fascinerande persongalleri: Bröderna Lundin, Ljungbacka-Erik, E. Hitler, Frisse Frisén, Greve von Boegroeff och många fler.

Eddie, som var en mästare på att föreställa rösten och imitera olika dialekter, gjorde rösterna till samtliga personer. Han spelade också alla instrument själv: piano, gitarr, bas, saxofon, dragspel, med mera.

Problem med spriten

Han var en mycket kompetent musiker och behärskade många olika musikstilar: dansband, country, blues, hårdrock, punk, ballader, synt och disco, med mera. Under 80- och 90-talet började Eddie få stora problem med både spriten och ekonomin. Han turnerade då och då och lockade fortfarande publik, men höll i övrigt en låg profil. 1993 var han nära att dö i hjärtproblem, men överlevde och fortsatte jobba med musik.

Han träffade senare en ny tjej och fick en liten son. 1999 kom skivan Väg 13 med bitska och samhällskritiska texter och 2001 kom den svängiga Scoop som blev hans sista.

Nu finns han inte längre bland oss, men hans låtar och sketcher kommer säkert att fortsätta roa och reta folk en lång tid framöver.

Eddie Meduza glömmer man inte så lätt.
Geni eller dåre? Lyssna och döm själva!

Text: Daniel Pettersson


Index-sidan om Meduza