Pressklipp från Smålandsposten

Artikeln publicerades 18/1-2002


Från brandmän till Eddie Meduza

Det vore väl att ta i och kalla Växjö för festivalyrt. Det vore det verkligen. Det är bara banderollerna över gator och torg som kan få oss att tro att nåt är på gång.
Det är för grått för det liksom. Men går vi in från det gråa till den där strandade jättevalen, Tipshallen, så skvallrar melodisnuttarna som repeteras om att här är det Festival på gång. Man slår sig ned på en av alla tusentals plaststolar som står beredda för publika rumpor i kväll på genrepet och i morgon i direktsändning. Rumpor som bör få en liten trä/plastsmak efter minst en och en halv timme sittning.

Hade ni en aning om hur trista repetititoner är? Först händer inget och sen tror man nåt ska hända men det gör det inte, och inte nu heller. Men så verkar alla få ett ryck och börjar sjunga sina låtar.
Man tar sig en panerad bit kyckling i restaurangen intill och försöker tjuvlyssna på Brandsta City Släckers, i resten av den här texten får de heta BCS, som intervjuas vid bordet bredvid. Man hör bara skratt därifrån.

I stället får man chansen själv på hotellet där det hålls presskonferens med samtliga artister. Det börjar med stor gruppfotografering och det verkar lättare att få ordning på ett gäng förstaklassare. Men så skärper de till sig och blir nästan tysta och står nästan stilla. Presskonferensen blir en högst improviserad och rörig tillställning. TV-figuren Grynet studsar omkring och gör sina rosafärgade intervjuer. Tjejerna i Excellence sjunger och nynnar mest hela tiden.
Grabbarna i BCS är mest omsvärmade. Antagonisterna Magnus Carlsson och Barbados försvann snabbt för skivsignering på stan. Man är ju bara tvungen att fråga hur de beter sig mot varandra när de möts i hotellkorridoren: tittar ni bort då eller?
- Nänä, är det nån som tittar bort så är det inte vi, säger de i mun på varandra.

Alla proffstyckare är livrädda för att BCS ska gå och vinna på den fula folkligheten de har magar att dras med.
- Det visste vi, folklig får man inte vara, säger Glenn Borgkvist.
Men det finns ju rätt många brandmän i Sverige, enligt BCS finns det 5000 heltidare och 19 000 deltidare. Dom måste ju rösta på BCS tycker man.
- Nu är det så här att brandmän har så himla dålig lön så dom har inte råd att ringa. Men skriv att om vi vinner i Globen så betalar vi deras samtal, säger Glenn.

Excellence har nu flyttat sig till korridoren utanför pressrummet och sjunger oförtrutet vidare.

Så går man ut i ett Växjö som inte längre är grått utan kvällsmörkt. Och så läser man att en man vid namn Errol Nordstedt från Torahult utanför Växjö har dött. Det är alltså Eddie Meduza, raggarhjälten med låtar med så folkliga titlar som Punkdjävlar, Mera brännvin och Jag vill ha en brud med stora pattar. (Det var dom tryckbara låttitlarna.)
Han hade nog inte trivts i Tipshallen.

Text: Helene Ljung


Index-sidan om Meduza