Pressklipp från Norrköpings Tidning

Artikeln publicerades 30/1-2002


"Han levde sig in i sin roll för mycket" Eddie Meduza en välkänd artist utan publicitet - Bert Karlsson: "Jag är inte förvånad"

Errol Norstedt, mer känd som Eddie Meduza, avled förra veckan i en ålder av 53 år, en följd av hjärtproblem och en lång tids alkoholmissbruk. Eddie Meduza var en av Sveriges mer kända artister, dock utan att få någon större publicitet. ­Jag är inte förvånad över att det gick som det gick, säger Bert Karlsson.

Errol Norstedt, alias Eddie Meduza, har sjungit sin sista refräng.
Sedan 1975, då debutalbumet Errol släpptes, har Eddie varit en av Sveriges mest produktiva och provokativa skivartister. Låtar som Mera Brännvin och Gasen i botten gjorde honom vida känd.
Hans låtar var i vissa fall så vulgära och/eller samhällskritiska att de sällan eller aldrig spelades på radio. Ej heller fick han mycket utrymme i media.
Errol delade upp sin musik på två alter egon. Var han Eddie Meduza spelade han rock"n"roll för hela slanten, eget material eller gamla rockklassiker. Det blev även en del äkta kärlekssånger från Eddie. Var Errol däremot den odräglige E. Hitler, blev det ofta sånger om fyllor, "fruntimmer" och slagsmål.

Låtar på Svensktoppen
På senare år har Eddie haft låtar med på Svensktoppen, fast då framförda av andra artister.
För några år sedan var det Matz Stefanz och Lailas som framförde Evert. Nu på sistone har Lasse Stefanz haft Eddies julsång Ute på vischan med på listan.
Eddie spelade in 30 album och 50 kassetter med sin musik.Han var i många år en given succé där han turnerade.
För några år sedan besökte Eddie Finspång för en spelning. Han var starkt berusad men klarade av att stå på scen.
Vid sidan av musiken hade Errol stora problem med spriten som förstörde både hans hjärta och hans lever. Trots att det var illa ställt med hälsan turnerade han flitigt in i det sista.
Skivan Scoop från förra året blev Eddies sista studioalbum.
­Jag pratade med honom strax före jul och då var det illa ställt, så jag är inte förvånad. Han har inte skött sin kropp alls bra, säger skivbolagsdirektören Bert Karlsson, en av de som Eddie häcklat med sina låtar genom åren.
­Jag kände honom i 25 år och som Errol Norstedt var han en helt normal vettig människa, men blev han Eddie Meduza så blev det tokigt. Han levde sig in i rollen som Meduza för mycket, fortsätter Bert Karlsson.

Livealbum kommer
Andra som råkat ut för Meduzas påhopp är stockholmare, politiker och framför allt journalister. Aftonbladets Per Bjurman och Expressens Mats Olsson är två musikskribenter som sågat Eddies musik och senare har dessa herrar fått nidvisor uppkallade efter sig.
Eddie sa en gång angående bristen på publicitet:
­Eddie Meduza skriver man helst ingenting om. Och skriver man något så är det absolut ingenting bra. Det bekom honom inte nämnvärt. Hans musik sålde bra och många av Sveriges raggare och rocknrollälskare tog honom till sina hjärtan.
Ett livealbum med flera av Eddie Meduzas bästa låtar kommer att släppas inom en snar framtid. Det blir både gamla Eddieklassiker och en del nya låtar.
Errol Norstedt närmast anhöriga är sambo och tre barn, men han sörjs även av alla fans.
Askan efter Errol, eller Eddie om ni så vill, kommer att spridas för vinden i trakterna av Växjö nästa vecka.

Text: MARCUS LANGBRANDT