Pressklipp från Nöjesmagasinet

Artikeln publicerades i slutet av januari 2002Eddie Meduza - mer än bara sprit och snusk!

Den 16 januari 2002 dog en av Sveriges kanske mest folkkära, men samtidigt föraktade, artister: Eddie Meduza. Han hittades död i sitt hem i mörkaste Småland efter att hjärtat sagt ifrån efter många års supande. I merparten av alla tidningsartiklar om dödsfallet har de gamla fördomarna om honom upprepats: Att han var raggarnas stora idol, att hans låtar handlade om sprit och sex samt att han var provokativ och frispråkig.

Det är tråkigt att Eddie fick den stämpeln och att den skulle följa honom till graven. Visst är mycket till viss del sant, men det är ändå bara en grovt förenklad bild av en man som har vågat och gett mycket. De som verkligen lyssnade på Eddie Meduza, hans mest trogna fans, visste att han var mycket mer än så. Kanske hade Eddie Sveriges, ja kanske världens, mest trogna fans. Han var inte någon tonårsidol med några enstaka hits som man sedan glömmer och lyssnar på något annat. Eddie Meduza kunde man inte glömma när man väl hört honom! Hans karriär sträckte sig över hela fem decennier och han hittade hela tiden nya lyssnare.

Eddies riktiga namn var Errol Norstedt. Han började så smått redan på 60-talet och spelade i flera band nere i Småland med omnejd. På 70-talet släppte han sin första soloplatta och jobbade även som låtskrivare åt flera dansband. På slutet av 70-talet och i början av 80-talet slog han igenom på allvar med låtar som Mera brännvin, Punkjävlar, Volvo och många fler. Dessa låtar har blivit något av klassiker de flesta har nog hört dem – och antingen älskat eller hatat dem.
Eddie turnerade länge runt i Sverige och slog flera publikrekord. Hans råa sätt och grova komik ledde till att raggarna honom till sina hjärtan och han blev för alltid deras hjälte och idol. Eddie fortsatte att skriva och spela in skivor, mestadels med ”seriösa” låtar på engelska, något som kanske inte var det bästa för hans karriär. Hans stjärna dalade och han var snart glömd av många.

Men Eddie fortsatte i det tysta. Redan på 70-talet hade han under pseudonymen ”E. Hitler” börjat ge ut kassetter med knäppa låtar, snuskiga texter och galna sketcher. Dessa kassetter blev kult i undergroundkretsar och den pojke som kom till skolan med en sådan kassett blev genast populär hos kompisarna – alla ville spela av den! Eddie fortsatte ge ut massor av dessa kassetter, vilka endast kunde köpas via postorder. Här skapade han en egen liten påhittad värld med ett fascinerande persongalleri: Den tröge bonnläppen Börje Lundin och hans ännu trögare bror Sven, deras kumpan Ljungbacka-Erik och hans tjej Lisa, den skvatt galne E. Hitler (som led av storhetsvansinne), den våldsamme och storvuxne Frisse Frisén, den homosexuelle Greven von Boegroeff och många fler. Eddie, som var en mästare på att föreställa rösten och imitera olika dialekter, gjorde rösterna till samtliga personer. Roliga låtar varvades med sanslösa sketcher med extrema ljudeffekter. Eddie gjorde inte bara alla röster själv, han spelade dessutom alla instrument på egen hand. Han var en mycket kompetent och mångsidig musiker som behärskade många olika musikstilar: dansmusik, country, blues, hårdrock, punk, ballader och disco för att nämna några. Många av låtarna på kassetterna är förhållandevis ”seriösa” och håller förvånansvärt hög klass. Kanske förtjänar de att nå en betydligt större publik, men idag är de svåra att få tag på.

Under 80- och 90-talet började Eddie få stora problem med både spriten och ekonomin. Han turnerade då och då och lockade fortfarande publik, men höll i övrigt en allmänt låg profil. 1993 var han nära att dö i hjärtproblem men hämtade sig och försökte nyktra till. Han träffade senare en ny tjej och fick en liten son. 1999 kom skivan Väg 13 med bitska och samhällskritiska texter och 2001 kom den svängiga Scoop som kom att bli hans sista skiva.

Eddie Meduza var mångsidig, kreativ, produktiv och driftig. Han var totalt hämningslös och vågade vara annorlunda. Inget var heligt för honom. Han var en intelligent och träffsäker samhällskritiker, gudabenådad musiker och poet och en lysande komiker! Eddie var unik i svenskt musikliv! En legend har gått ur tiden, endast 53 år gammal. Med handen på hjärtat, visst blir Sverige lite tråkigare utan honom? Vila i frid, Eddie! Vi glömmer dig aldrig!

Text: Daniel Pettersson


Index-sidan om Meduza