Pressklipp från Heavy Mental

Eftersom jag har fått ett gäng med mail från folk som vill att jag ska lägga ut den här artikeln så gör jag väl det. Annars finns ju en annan artikel på 714 andra Meduza-sidor som är hyfsat lik innehållsmässigt... Till artikeln hör egentligen en bild, men jag har inte tillgång till någon fungerande scanner nu... Bilden är nästan identisk med omslaget till dubbel-LP:n Collection från 1988, (fast svart-vit).
För den som undrar så är inledningen av artikeln tryckt i röd text i tidningen...

Artikeln är hämtad ur HEAVY MENTAL Nummer 3 1990


Eddie Meduza på fullaste allvar

JAG VILL BLI DIKTATOR

Journalisten Stefan Johansson går i clinch med Eddie Meduza. Johansson hittar en öppning och måttar med sin vänster, men Meduza glider elegant undan och kontrar in en upper-cut. Under bältet. Sedan har Eddie mage att utropa att han vill bli diktator i Sverige.
En sån jävlar karl!


Han är en riktig galning när han flippar ut. En riksdåre. En smaklös tok'n'roll-stjärna som skriker "kuk", "fitta", "runka" och som skryter om hur mycket taffelbrännvin han dricker.
Det här svarta fåret i den svenska rock-branschen kallar sig Eddie Meduza eller E Hitler och gör musik som fansen älskar och det så kallade etablissemanget hatar.
-Det fungerar ju rätt bra, jag har till pilsner i alla fall, säger han när jag träffar honom hemma vid köksbordet i Torahult, några mil söder om Växjö.
Just nu är Eddie Meduza & Roarin' Cadillacs ute på turné i landet och gör det svenska folkhemmet osäkert. Eddie Meduza har legat lågt med turnerandet sedan 1983 men valde att slå till nu.
-Jag kände att det var dags igen, säger han. Det började slita lite i rocknerven och så blir det så tråkigt att bara sitta här i skogen och göra musik.
Så Eddie lämnade det fina 1700-talshuset i Torahult och Studio Ronka i uthuset och gav sig ut på turné.
-Det är så många fans som ringt och skrivit och bett mig åka ut igen. Det är tydligen många som kommer ihåg mig...
Tacka för det. Han gör sig ständigt påmind, antingen som Eddie Meduza med rak och enkel rock'n'roll eller som E Hitler med en massa galenskaper.
Den här gången är han dock nykter när han turnerar. Förra gången blev det lite väl mycket drickande, erkänner han själv.
-Jag söp mig för fan full varje kväll innan jag skulle gå upp på scenen. Det blev fem-sex bärs innan jag skulle in och lira. Sådant håller inte nuförtiden.
Om det var skandalrubriker i tidningarna förra gången det begav sig, blir det lugnare med sådant nu. Men Eddie själv förstår inte varför det blev sådant ståhej förra gången.
-Det är ju fan vad ni journalister kan hitta på. Det är klart att det kom mycket raggare till spelningarna, men det var inget bråk. Det var bara jag som stod där på scenen och gjorde mig dum.
Det känns som om Eddie Meduza och E Hitler hållit på hur länge som helst vid det här laget. Meduza slog igenom med "Punkjävlar" i slutet av 70-talet och E Hitler blev något av kulturfigur med alla sina snuskiga kassetter.
Han är raggarnas hjälte och försök att hitta den militärlucka i Sverige som de senaste tio åren inte haft E Hitler-kassetter liggande någonstans.
Som E Hitler är han fullständigt galen. Där finns inga gränser för vad han kan hitta på. Men när jag sitter hemma hos honom vid köksbordet får jag reda på att allt inte är påhittat:
-När jag blir förbannad på någon skriver jag en sketch eller en låt och går ut i studion. Det är ett sätt att få skiten ur systemet. Sedan är det bara att hoppas att personen hör det och blir riktigt sur.
Sedan skrattar han och berättar om sketchen där ett annat alter ego, Börje Lundin, klådde upp Bert Karlsson i en sketch.
Samtalet vid köksbordet i Torahult avbryts hela tiden av skratt och roliga infall. Den som tror att han är en dumskalle tror helt fel. Han är snabb i tanken och vass i repliken.
Och så har han förstås ett riktigt namn. Han heter Errol Norstedt och är 42 år. När han klär om och blir E Hitler handlar det mesta om kuk och fitta och runka och brännvin, men när han är sig själv förstår jag att han knappast är någon galning.
Jag sitter och pratar med honom om allt möjligt: om den politiska utvecklingen i Sverige, om hans kattungar, om hans musiksmak och om hans hatobjekt rapmusiken.
-Jag skaffade en parabolantenn och har sett all den där smörjan på MTV. Jag är så jävla trött på rapmusik. Det enda som går an är Leila K med den där låten.
Sedan reser han sig och går in i vardagsrummet och sätter på en singel. Han är mycket entusiastisk när han säger:
-Eddie Meduza var föregångare inom rapmusiken i Sverige. Lyssna här, jag gjorde "Fisdisco" redan 1984 och det är rap.
-Sedan måste jag säga att E Hitlers "Fruntimmer sa en ha å knulle me" också är en raplåt. Så kom inte och säg att det där med rap-musik är något nytt.
I somras släppte Eddie Meduza plattan "You ain't my friend", en enkel rockplatta som dock har allvarligare texter.
Plattan var ett sätt att komma ur en kris. Errol separerade med Hanna och tiden efter separationen var mycket jobbig.
-Ja, herregud, vad jag söp ett tag. Men det ska tydligen göra ont ordentligt. Nu känns det bättre. Jag har tränat hårt i min egen workout och sedan brukar jag springa en mil då och då.
-Nu kan jag inte tänka mig att leva tillsammans med någon, det är så skönt att dra en brakskit eller peta näsan utan att någon gnäller...
"You ain't my friend" var Errols sätt att komma ur krisen och nu säger han att han mår mycket bättre.
Errol Norstedt med sina alter egon Eddie Meduza och E Hitler är mycket produktiv, antingen han gör plattor eller kassetter. Han skriver låtar på löpande band och han säger att han redan har material till en ny kassett med galningen E Hitler.
-Jag ska ta det lite lugnt när turnén är över. Sedan ska jag spela in en ny kassett i studion här ute. Min senaste kassett, "Radio Ronka nummer två", är inte helgjuten. Men nästa ska bli det.
Errol har byggt en egen studio i uthuset på Torahult. Där brukar han stänga in sig när han får inspiration. Han spelar alla instrument själv, och på väggen i studion hänger flera gitarrer och i ett hörn står ett mindre trumset.
Det räcker med att han blir förbannad på någon eller något, sedan är det klippt. Då sitter en låt eller en sketch som sedan hamnar på en kassett.
Jag tillbringar en eftermiddag i Torahult och har mycket roligt åt alla hans infall. Rätt som det är blir han E Hitler och får för sig att han är diktator. Hans grimaser skulle få världens tråkigaste person att skratta, sedan kliver han upp på en sophög och vrålar:
-Jag vill bli diktator i Sverige! Jag vill förbjuda allt!
-Era jävla kukrunkare, jag är superintelligent och kommer att bli diktator. Jag bestämmer. Allt ska bli förbjudet. Och alla som inte är mina vänner måste åla och krypa för mig.
Just där är han en mästare i smaklöshet och naturligtvis fruktansvärt inkonsekvent i sina poitiska kommentarer. Han skriker:
-Jag skriver en ny lag där allt är förbjudet men jag gör ett tillägg där det står att det är tillåtet att bryta mot den lagen.
Han lugnar ner sig lite. Han tittar på mig och knyter an till frågan om vad han ska göra efter turnén. Han säger med ett riktigt hånflin på läpparna:
-Jag ska reproducera mig. Jag är så superintelligent och har sådana supergener att jag måste få avbilder. Kvinnor, ställ upp er i kö!


Index-sidan om Meduza