3 Pressklipp från Falu-kuriren


En artikel från 1994-05-24

Eddie Meduza i Malung

Stenkastning tvingade dem att bryta showen
MALUNG

Eddie Meduza och hans gäng var det stora dragplåstret vid Malungs Marknad i pingsthelgen och en publik på cirka två tusen personer kom för att höra dem. Allt började också mycket bra innan scenshowen slutade på ett skandalartat sätt.
Någon i den stora publiken började kasta in tomma ölburkar och detta fortsatte sedan med stenkastning. Eddie Meduza förklarade att scenshowen skulle avbrytas om inte sten- och ölburkskastningen upphörde, men detta hade ingen verkan. Nya ölburkar liksom stenar hamnade mot artisterna på scenen. Bland annat träffades Eddie Meduza själv av en tom ölburk och en i gänget av en sten.
- Vi gav publiken chansen att upphöra med det här otyget. Men då de inte gjorde detta beslutade vi oss för att avbryta innan någon svårare olycka inträffade, säger en besviken Eddie Meduza som aldrig tidigare fått avbryta ett scenuppträdande på det här sättet. - Men jag vill framhålla att både publiken och arrangörerna var bra. Det här handlade bara om några få som förstörde för alla andra. Synd bara att man inte fick tag på de skyldiga säger Eddie Meduza som tycker det är sorgligt att sånt här ska behöva inträffa idag.
- Det har väl hänt någon gång tidigare att vi utsatts för att någon kastat in föremål på scenen, men då vi hotat med att avbryta har det alltid lugnat ner sig, säger Eddie Meduza.

Kommer tillbaka
Eddie Meduza och hans gäng tyckte synd om publiken som nu blev drabbad bara för att några få misskötte sig och har nu för avsikt att komma tillbaka till Malung igen, kanske redan till hösten.
- Det var många som kom och ville höra oss. Nu fick de bara halva showen, sju av fjorton låtar. Nästa gång vi kommer till Malung hoppas jag att vi kan ge hela scenshowen, säger Eddie Meduza.
Arrangörerna anser att Eddie Meduza gjorde rätt som bröt showen. Det var stor risk att någon kunnat skadas allvarligt av stenkastningen. En sten i ett öga hade kunnat få svåra konsekvenser.
- Det är bara att beklaga att sånt här inträffar. Det är första gången på Malungs Marknad och jag hoppas innerligt att det var sista gången som något liknande sker. Synd bara att vi inte fick tag på de skyldiga, säger marknadsgeneralen Evert Ryen.

Besvikelse
Det var stor besvikelse bland den stora publiken då showen bröts, och kanske var det tur att inte de skyldiga kunde ertappas. Då hade de varit nära att lynchas.
Men Eddie Meduza säger att de här odågorna inte ska få bestämma. Därför kommer gänget tillbaka och malungsborna kommer förhoppningsvis att få höra hela showen den gången.

Text: SÖREN HAGA


En artikel från 1994-09-23

Meduza åter - trots stenkastning

MALUNG.

Eddie Meduzas förra besök i Malung fick ett snöpligt slut.

Det var under vårmarknaden som Meduza och hans gäng tvingades avbryta sitt framträdande när några unga tjejer kastade sten på dem.
De skyldiga blev snabbt kända, men något rättsligt efterspel har det inte varit.
Eddie Meduza förklarade att man gärna ville komma tillbaka till Malung eftersom halva scenshowen gick om intet i och med att man bröt konserten.
- Vi hade en mycket hög publiksiffra den kvällen och vi är glada att Eddie Meduza kommer igen för att ge malungsborna en hel konsert, förhoppningsvis, säger marknadsgeneralen Evert Ryen.
Det är första gången som det anordnas dans och scenshow på Orrskogen i Malung i samband med marknaden. - Vi skall pröva också den här grejen. Går det bra kommer vi att fortsätta med liknande arrangemang under vårmarknaden, säger Ryen.
- Vi räknar med att minst tusen personer skall komma till Orrskogen på lördagskvällen. Det blir också dans till Värmlandsorkestern Christers och vi har också ordnat med disco, säger Ryen som hoppas slippa de tråkiga inslagen man hade under vårmarknaden med stenkastning.
- Vi var på intet sätt rädda för det här otyget. Men då stenarna började hagla ansåg vi det enda rätta var att avbryta hela konserten, säger Eddie Meduza som menar att de ungdomar som låg bakom det här inte hade klart för sig vilka följder det kunnat få om någon hade träffats av en sten i exempelvis ett öga.

Text: SÖREN HAGA


En notis 1994-09-26

650 på Orrskogen

MALUNG.

Det kom 650 personer till Eddie Meduzas scenshow på Orrskogen i Malung på lördagskvällen. Och arrangemanget gav därmed också en vinst. I motsats mot vårmarknaden då Eddie Meduza gästade Malung och då blev utsatta för stenkastning blev det en hellugn kväll denna gång. Dansmusiken spelades av en värmlandsorkester.


Index-sidan om Meduza