Pressklipp från Expressen

Artikeln publicerades 25/4-2002


Eddie Meduza dog utfattig

Raggarnas rockkung Eddie Meduza var utfattig när han dog.
På banken hade han 389 kronor samtidigt som han jagades av kronofogden för skulder på 601 000 kronor.
– Men hans arvingar kommer inte att bli lottlösa. De får så småningom royalties från mig, säger Bert Karlsson.

Eddie Meduza, som egentligen hette Errol Norstedt, var 53 år när han hittades död i sin stuga i södra Småland den 17 januari i år. Hans sjuka, förstorade hjärta hade slutat slå efter decennier av hårt leverne. Nu visar det sig att Norstedt, som var far till tre barn (31, 14 resp 5 år) var pank när han dog.
På banken hade han några hundra, i huset han hyrde fanns lösöre värt 8 000 och på gårdsplanen stod en Opel Omega av 1992 års modell som nu sålts för 11 000. En oinlöst postväxel på 55 000 hittades också, liksom en mindre pensionsförsäkring.
– Ja, man kan gott säga att han var utfattig när han dog, säger jur kand Leif-Göran Magnusson, som svarat för bouppteckningen.

Obetalda skatter
Skulderna på 601 000 kronor gäller i huvudsak obetalda skatter och underhållsbidrag samt ett banklån.
I bouppteckningen, som ännu inte granskats av registreringsmyndigheten, finns en notering om att upphovsrätten till de musikaliska verk som artisten Eddie Meduza producerat inte ska räknas som en tillgång vid dödsdagen. Därmed är de pengar som rättigheterna kan generera i framtiden inte heller utmätningsbara. Åtminstone är det vad dödsbodelägarna hoppas.
– Det finns faktiskt ett utslag i högsta domstolen om just detta. Det målet gällde förresten Vilhelm Mobergs bouppteckning, säger advokat Per-Hans Berg, som hanterar upphovsrättsfrågorna i bouppteckningen.

Bert äger rättigheterna
Den kommersiella rätten till det som Norstedt producerat de senaste 15 åren innehas av Bert Karlsson. Han lovar att det kommer att bli en hel del i royalties för arvingarna i framtiden, eftersom Eddie Meduza efter sin död börjat sälja och hamnat på listorna.
– Hans samlings-cd, ”Just like an eagle”, har ju sålt guld, vilket innebär över 30 000 ex. Tillsammans med de andra skivorna kommer ersättningen till de efterlevande säkert att uppgå till minst samma belopp som underskottet efter Eddie och jag tror inte att fogden kan komma åt de pengarna, säger Bert Karlsson.

Text: Torsten Lindberg


Index-sidan om Meduza